Afaceri de la zero

De ce vin strainii sa faca agricultura in vestul tarii

10.11.2003, 00:00 Autor: Stelian Negrea


Vestul tarii este plin de investitori straini, in cea mai mare parte italieni, care au achizitionat mari suprafete de pamant pe care le cultiva intensiv. Bardeau Holding este o firma austriaco-spaniola care a cultivat in acest an 19.000 de hectare, din care mai bine de trei sferturi le-a cumparat de la proprietarii din zona. "Desi am inceput investitiile in agricultura de doar doi ani, am reusit deja sa investim 17 milioane de euro atat in pamant, cat si in utilaje noi si performante", spune Andreas Bardeau, administratorul firmei. "Nu se poate vorbi inca de o agricultura rentabila in Romania, dar din fericire ne apropiem cu pasi repezi de acest deziderat. Ca orice investitie, si cea facuta in agricultura necesita timp pentru a se amortiza si pentru a-si dovedi rentabilitatea", afirma Andreas. Bardeau Holding doreste sa investeasca intr-o fabrica de prelucrare a laptelui, a alteia pentru prelucrarea si ambalarea orezului si, intr-un viitor mai indepartat, intr-o fabrica de ulei si un abator.



Bardeau Holding se numara printre putinele firme din agricultura care au cumparat masiv pamant, in conditiile in care multe dintre acestea abia reusesc sa obtina fonduri pentru finantarea activitatii curente. "Din suprafata de teren agricol, care la ora actuala totalizeaza 19.000 de hectare, 3.500 de hectare le avem concesionate de la Agentia Domeniilor Statului, iar restul le-am cumparat de la persoanele fizice. Pentru anul viitor vom cultiva o suprafata de circa 11.000 de hectare", spune Andreas Bardeau.



In ciuda combinatiei austro-spaniole a actionariatului, Bardeau spune ca este de fapt vorba de una si aceeasi familie de intreprinzatori. Societatea a fost infiintata la inceputul anului 2002, "interesul si planul nostru de investitii izvorand in special din propria traditie agrara in Austria, Spania si Anglia, in care este inclusa si o vasta experienta in zootehnie, in special in cresterea bovinelor", afirma Andreas.



El sustine ca relatia cu Administratia Domeniilor Statului este buna, redeventele fiind achitate la timp. "In privinta persoanelor fizice, noi privim lucrurile mai ales din sens invers: exista putine persoane care au capacitatea financiara sa-si lucreze terenul, si chiar daca o parte din ele sunt vandute societatii noastre, acest lucru, in ansamblu, nu poate fi privit decat in sens pozitiv. Am creat in trei judete - Arad, Timis si Caras-Severin - 418 locuri de munca, ceea ce inseamna asigurarea traiului pentru la fel de multe familii, dintre care cei mai multi n-ar fi avut alta sansa de a-si gasi un loc de munca. Este o satisfactie sa contribuim la reconstruirea sociala si economica a zonelor in care ne desfasuram activitatea".





Mai e mult pana la rentabilitate



Avand in vedere faptul ca agricultura Romaniei are de parcurs o cale lunga in directia respectivei reconstructii, se poate constata doar o apropiere - e adevarat, mai accelerata - de ceea ce se poate numi o agricultura rentabila, considera cei de la Bardeau Holding. "Noi am investit pana in prezent mai mult de 17 milioane de euro in zona de vest a tarii, si, ca orice investitie agricola de o asemenea anvergura, aceasta necesita timp: mai intai pentru a se amortiza, iar mai apoi pentru a-si dovedi rentabilitatea. Pentru a specifica doar un detaliu in ceea ce priveste recultivarea terenurilor, mare parte din suprafetele in cauza n-au fost cultivate de aproape 10 ani, ceea ce ne-a impus sa facem lucrari de scarificare la o adancime de 50 cm".



O exploatatie agricola care sa reziste pe piata romaneasca trebuie sa pornesca de la existenta unei capacitati de investitie si de autofinantare pe termen scurt, dar si pe termen mediu; aceasta din urma deoarece trebuie luati in calcul si factorii meteorologici destul de nefavorabili din ultimul timp, care calamiteaza in fiecare an exploatatiile agricole din toata tara, considera Andreas Bardeau. El considera ca, in ceea ce priveste firma sa, riscul e destul de redus: la o suprafata de peste zece mii de hectare, pe care intentioneaza sa o cultive in viitor in trei judete din vestul tarii, e putin probabil sa fie afectata intr-un singur an majoritatea exploatatiilor.



Andreas sustine ca diferenta dintre subventiile agricole acordate in tarile din Uniunea Europeana si cele din Romania consta in faptul ca primele sunt utilizate fara limite cantitative privind terenurile detinute, astfel fiind favorizati toti producatorii. "Exista, e drept, multa bunavointa din partea Guvernului de aici in ceea ce priveste subventiile, doar ca acordarea acestora este din pacate doar o iluzie pentru cei mai multi intreprinzatori, care de obicei raman doar cu sperantele. Pe de alta parte, daca Executivul nu acorda acum, de pilda, cele doua milioane de lei la hectar, micii producatori pur si simplu nu vor fi capabili sa-si mai cultive terenurile", spune administratorul Bardeau Holding.



Aparitia Legii creditului agricol nu e intampinata cu prea mare entuziasm de firma austro-spaniola: "Din fericire ne putem autofinanta si nu suntem nevoiti sa ne punem sperantele in aceasta lege".





Planuri pentru trei judete



Pe langa agricultura, Bardeau Holding mai este implicat in cresterea animalelor, constructii si transporturi interne si internationale. In viitor, firma are in vedere sa investeasca in fabricarea si prelucrarea produselor obtinute din agricultura si zootehnie, pana la obtinerea produsului finit: produse lactate si cerealiere (inclusiv furajere), uleiuri vegetale (din floarea-soarelui, porumb si soia) si altele. In ceea ce priveste cresterea animalelor, aici se axeaza pe cresterea bovinelor, a ovinelor si a porcinelor.



Holdingul are o baza de receptie pentru cereale si 14 ferme zootehnice in Caras-Severin, precum si active cu destinatie agricola in Arad, Timis si Caras-Severin, printre care si o fabrica de nutreturi combinate. Pentru anul viitor, Bardeau Holding are in plan sa construiasca o fabrica de prelucrare a laptelui, o alta pentru prelucrarea si ambalarea orezului si, intr-un viitor mai indepartat, o fabrica de ulei si un abator. Investitia in fabrica de lapte, in valoare de aproximativ un milion de euro, ar urma sa fie asigurata din surse proprii, dar si prin intermediul unor programe de finantare internationale.



Bardeau Holding a cheltuit pana acum 3,6 milioane de euro pentru tractoare si utilaje, procurate exclusiv din import: John Deere, Steyr, Vogel & Noot, Kuhn. "Pe langa culturile de grau, orz, ovaz, porumb, soia si mazare furajera, in urmatorul an ne vom axa pe cereale furajere mai diversificate, pentru a asigura necesarul de baza furajera pentru sutele de bovine si miile de ovine pe care le crestem, precum si pentru porcinele cu care vom popula un complex de porci", spune Andreas. Ferma detine acum 14 ferme de animale, doar o parte fiind populate. Efectivele actuale se ridica la 3.000 de oi si 250 de vaci, urmand ca numarul acestora sa creasca in urmatorii ani la 5.000, respectiv 2.500 de capete



Primul proiect Sapard accesat de Bardeau Holding a fost destinat reamenajarii bazei de receptie pentru cereale din comuna Gradinari, mai precis achizitionarii unui uscator de cereale, o investitie in valoare de 300.000 de euro. Andreas Bardeau nu e insa prea incantat de eficienta cu care se pot procura fonduri prin acest program, desi se fereste sa acuze in vreun fel birocratia sistemului pentru lentoarea cu care ajung sa fie accesate astfel de finantari. "Stim cu totii ca programul Sapard este de o complexitate mare, astfel incat asteptarea din momentul depunerii proiectului pana la primirea unui raspuns este indelungata. Reducerea duratei de asteptare pentru fiecare sesiune de cereri ar fi cea mai sigura cale ca sumele cofinantate sa ajunga mai repede la utilizatori". stelian.negrea@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania