Afaceri de la zero

Decat sa mai locuiesti la bloc...

27.11.2002, 00:00 Autori: Liana Paun , Petrina Calabalic

Cand e vorba sa-si cumpere o casa, timisorenii cu bani sunt destul de mofturosi. Unii cauta sa aiba piscina, altii cat mai multe camere, iar cei mai extravaganti se uita dupa un anumit tip de marmura sau acoperis. In final insa, hotararea se ia, de cele mai multe ori, in functie de pret. Majoritatea celor mai scumpe locuinte din Timisoara sunt vile si costa in jur de 100.000 de dolari, insa exceptiile sunt multe si extrem de scumpe. Cea mai scumpa locuinta de vanzare din oras inglobeaza in aceeasi curte trei vile si costa 700.000 de dolari.
Reprezentantii agentiilor imobiliare au constatat ca pentru timisorenii care doresc sa-si cumpere o vila, pretul este primul criteriu de alegere a locuintei. Apoi, in ordine descrescatoare, cumparatorii se ghideaza dupa zona in care se afla vila, dupa suprafata si dupa vechimea imobilului.

O piscina pentru adulti si una pentru copii
Pe primul loc intr-un top al celor mai scumpe locuinte din Timisoara se situeaza o vila din zona Rebreanu, care costa 700.000 de dolari - aproximativ 23 de miliarde de lei. De fapt, in aceeasi curte exista trei vile, doua mici si una mare. Suprafata locuibila totala este de 1.500 mp, la care se adauga un teren de 2.000 de mp. Vila are peste 20 de camere, noua bai, mai multe bucatarii, garaj si doua piscine (una pentru adulti si una pentru copii). Printre dotarile speciale ale locuintei se numara o sauna, o centrala telefonica, un sistem complex de alarma si multa, multa marmura peste tot.
Urmatoarea pozitie este ocupata de o vila din zona Mihai Viteazul, pentru care proprietarul cere 575.000 de dolari. In anuntul publicitar se precizeaza ca imobilul are 15 camere si o suprafata de 500 mp.

Vila cu casa in curte
Locul al treilea in top il ocupa o vila cu demisol, parter si trei etaje, cu 15 camere, zece bai, cinci bucatarii si trei balcoane, toate insumand 450 mp de suprafata locuibila. La acestea se mai adauga un teren tot de 450 mp. Impresionanta vila se afla in zona Balcescu si costa nici mai mult, nici mai putin de 530.000 de dolari.
Pentru a justifica pretul, in prezentarea vilei, proprietarii au mai destainuit cateva amanunte: zugraveala in tifel, lambriuri, obiecte sanitare noi, sapte numere de telefon, cablu TV la fiecare etaj, incalzire cu gaz pe teracote, dar si incalzire centrala, apometre, parchet de stejar si acces auto in curte pentru patru masini. In afara vilei se afla o curte cu rondouri, o fantana forata, o gradina cu pomi fructiferi si o casa de vara amenajata.

Sase bai si doua terase
Pe urmatoarea pozitie, la 130.000 de dolari departare de locul al treilea, se afla, la egalitate, o vila situata in zona ultracentrala si una situata in zona Medicinei.
Prima are demisol, parter si trei etaje. Locuinta are 12 camere, sase bai, o bucatarie si doua terase, dintre care una inchisa cu termopan. Suprafata locuibila este de 510 mp, la care se adauga un teren de 800 mp. Vila dispune de sisteme de alarma antifurt si antiincendiu, generator de electricitate, aer conditionat si geamuri termopan care dau spre curte.
A doua are demisol, parter inalt si etaj, insumand o suprafata locuibila de 500 mp. Vila mai dispune de un teren de 280 mp si de toate dotarile necesare unei locuinte moderne. Pretul cerut de proprietarii fiecareia din cele doua vile este 400.000 de dolari, negociabil.

Si garaj, si mansarda
Locul cinci in acest top inedit este ocupat de o vila de 350.000 de dolari din zona Universitatii, cu demisol, parter, un etaj si mansarda. Are sase camere, trei bai, doua bucatarii, un balcon si un teren de 500 mp.
Pe aceeasi pozitie se afla o vila deosebita din zona Aradului, cu demisol, parter, un etaj, mansarda si garaj. Locuinta, cu o suprafata de 600 mp, are incalzire proprie. La aceasta se adauga 800 de mp de teren.

In zonele ieftine nu e gaz
Un criteriu decisiv pentru stabilirea pretului unei case este amplasamentul acesteia. Zonele care nu sunt conectate la reteaua de gaz sunt din start defavorizate. Acolo, preturile la case sunt de pana la 25.000 de dolari, iar la vile trec rar peste 50.000 de dolari. Aceste zone sunt: Freidorf, Plopi, Buziasului, Blascovici, Vii, Chisodei si Ronat.
Cele mai bine cotate zone din Timisoara in tranzactiile cu vile sunt: Maria, Sinaia, Marasti, Cetate si Circumvalatiunii.

Negocieri prin mai multe agentii
Majoritatea celor care doresc sa vanda case sau vile apeleaza la firme de intermedieri imobiliare. Motivul este, in primul rand, acela ca proprietarul scapa de grija de a se ocupa direct de vanzarea imobilului, iar in momentul in care se incheie tranzactia, toate actele sunt rezolvate de catre firma imobiliara.
Exista insa si motive mai ciudate pentru care sunt solicitate serviciile unei firme. Agentii imobiliari spun insa ca sunt persoane care cred ca astfel se pot feri de eventualii amatori de etnie rroma. Cei mai precauti sunt proprietarii caselor aflate in zona centrala a orasului, unde rromii detin deja strazi intregi.
Interesant e ca unii proprietari nu apeleaza la o singura agentie de intermedieri imobiliare. In mica publicitate apar anunturi in care pretul si numerele de telefon sunt diferite, insa casa oferita spre vanzare este aceeasi.
De obicei, la vile, pretul din anunt este cu cateva zeci de mii de dolari mai mare decat pretul la care proprietarul intentioneaza sa vanda. Suma ceruta trebuie sa aiba insa variatii de la o agentie la alta, pentru ca proprietarul sa poata obtine in cele din urma pretul cel mai bun.



 



... mai bine te muti intr-o casa veche

Prima restaurare a unei cladiri de epoca din Timisoara exact dupa modelul initial este o investitie privata. Cu cativa ani in urma, avocatul timisorean Teofil Haica a cumparat, intr-un imobil situat in Piata Andrei Mocioni, un apartament si cateva proprietati auxiliare. Cladirea, construita in anul 1885, face parte, ca intreaga zona Iosefin de altfel, din rezervatia arhitecturala a orasului. Dupa ce a terminat amenajarile interioare, familia Haica a inceput renovarile si la fatada imobilului.
Fatadele cladirilor din zona de rezervatie arhitecturala a Timisoarei arata dezastruos. Timidele renovari care s-au facut sunt cel putin bizare, neavand nici o legatura cu stilul sau cu epoca in care au fost construite respectivele cladiri. In ciuda promisiunilor municipalitatii de a pune in valoare zonele istorice ale orasului si de a le reda identitatea de epoca, renovarea cladirilor pare a se face fara nici un proiect, impotriva oricaror uzante edilitare.
In momentul de fata, fatadele a doar doua cladiri din Timisoara au fost restaurate respectandu-se infatisarea lor initiala: o cladire din Piata Traian, renovata din fondurile Primariei, si cladirea din Piata Stefan Furtuna, renovata pe banii avocatului Haica.

Ornamente cu foita de aur
Inainte de a incepe lucrarile de restaurare, familia Haica a apelat la serviciile arhitectului Pompiliu Alamorean, care a proiectat intreaga renovare si reconstructie a fatadei, asa cum a fost conceputa initial, si a ales culorile folosite in epoca respectiva.
A fost astfel redescoperit celebrul galben imperial austriac, in zadar cautat de multi constructori si arhitecti, iar ornamentele cladirii au fost placate cu foita de aur de restauratorul Ilie Bejenaru, cel care a lucrat si la cladirea renovata de primarie in Piata Traian.
"Am respectat si principiile de alegere a culorilor specifice barocului, intotdeauna calde si cu nuantele dispuse intr-o anumita ordine. In baroc, ornamentele au fost intotdeauna aurii, cu foita de aur aplicata. Cred ca aceasta casa si cea restaurata de primarie in Piata Traian sunt singurele exemple pozitive de restaurare de case din Timisoara", afirma arhitectul Pompiliu Alamorean. 

Cum se face o restaurare corecta
Enumerand principiile de lucru folosite in cazul renovarii unor case din anumite epoci istorice, arhitectul Pompiliu Alamorean spune ca, de regula, se folosesc fie imagini de epoca, daca acestea exista, fie se fac analogii cu case invecinate, construite in aceeasi perioada.
Monumentul istoric trebuie restaurat asa cum arata in momentul construirii, iar daca e vorba de o casa din zona de rezervatie arhitecturala a orasului, trebuie aleasa perioada ei cea mai buna.
Cladirile din zona Iosefin, pe Bulevardul Tineretii, prezinta elemente ale mai multor stiluri arhitecturale, de la neoclasic, neobaroc, Secession (Jugendstil) si pana la arhitectura contemporana specifica perioadei interbelice.
"Prin aceasta prima investitie si executie privata pentru restaurarea unei cladiri de epoca, am vrut sa redam orasului o farama din stralucirea arhitecturii de altadata", spune avocatul Teofil Haica, care spera ca ideea lui ii va tenta si pe alti oameni cu bani din Timisoara. Sau din alte orase unde constructiile vechi au nevoie de o restaurare mult mai complexa decat isi pot permite municipalitatile.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania