Afaceri de la zero

Din pasiune pentru vin

26.05.2009, 15:43
Anne Marie Rosenberg a decis in 2002 sa demareze o afacere cu o vie, un restaurant si o crama, cunoscuta ca Domeniile Clos de Colombes, prin achizitionarea unei proprietati in statiunea Olimp.
"Am cumparat o proprietate de 5 hectare in 2002, dar am venit in Romania abia in 2004 pentru inceperea afacerii. Venirea in aceasta tara a reprezentat intoarcerea mea la radacini (bunicul era roman) pentru realizarea unui vis", a declarat Anne Marie Rosenberg, care provine dintr-o familie cu traditie in productia vinului din Franta.
Investitia totala de-a lungul anilor se ridica la 1 milion de euro, bani alocati pentru cumpararea terenului, plantatiile de vie, renovarile si amenajarile realizate. "Recuperarea investitiei sper sa inceapa din acest an, intrucat anul trecut nu am inregistrat nicio cifra de afaceri. Am avut un plan clar in momentul in care am decis sa achizitionez proprietatea de langa Olimp. Inundatiile din 2007 au dat planurile peste cap, insa am refacut tot ce am pierdut si am reluat proiectul", a spus ea.
Rosenberg precizeaza ca proiectul "Clos de Colombes" este un proiect de dimensiuni mici, dar complex. "Mai degraba proiectul meu seamana cu proprietatile viticole ce se intalnesc frecvent in Franta, Spania sau Italia. O mica podgorie pe 5 hectare, o crama cu 12.000-15.000 de sticle pe an si o activitate de oenoturism dezvoltata in prima faza cu un restaurant".
Productia de vin a inceput in 2006, cand a fost renovata cladirea cumparata si transformata intr-o crama. "Detinem atat o crama de lucru, cat si o pivnita pentru a pastra vinurile, dar si un restaurant. In acelasi timp, am plantat vie pe proprietate, inlocuind astfel viile vechi pe care le achizitionasem acum cativa ani."
Produsele oferite pe piata sunt trei soiuri de vinuri, Terra Alba si Sauvignon Blanc si rosu, un asamblaj de Cabernet Sauvignon, Merlot si Feteasca neagra. Preturile unei sticle de vin se ridica la 45 de lei pentru Sauvignon Blanc si la 35 de lei pentru asamblajele Terra Alba si Terra Rosa.
 
Clos de Colombes:
Investitie totala: 1 mil. euro
Suprafata totala a proprietatii: aprox. 5 hectare
Podgorie: vie de 5 ha intre Mangalia si Olimp
Numar de angajati: 8
 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania