Afaceri de la zero

Dinamo a ratacit drumul catre Europa

04.08.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


Aerul tare al Ligii Campionilor a devenit irespirabil pentru echipele romanesti. De trei sezoane, Steaua, Rapid si Dinamo se chinuie sa prinda trenul care duce spre grupele celei mai importante competitii fotbalistice intercluburi din Europa, adevarata mina de aur pentru bugetele lor saracacioase.

Astazi insa nu se mai poate intra in aceasta lume buna doar pe baza de dorinta. "Polonia Varsovia este o adversara de facut", afirmatie apartinand lui Danut Lupu, cel mai bun jucator dinamovist din dubla mansa cu polonezii, apare acum ca o simpla expresie demagogica devreme ce echipa sa a capotat atat de lamentabil.

Nu faptul ca Dinamo a pierdut ambele manse supara cel mai tare ci prestatia sa de ansamblu. Nu ne putem imbata cu apa rece dand vina permanent pe ghinion, pe absentele unor titulari, pe ratarile fara sfarsit, pe dimensiunile terenului sau pe cat de inalta este iarba. Trebuie spus raspicat faptul ca Dinamo s-a prezentat la dubla cu Polonia complet nepregatita pentru o asemenea competitie.

A afisat un lot incomplet, cu mari carente in pregatirea fizica si psihica - a se revedea caderile din repriza secunda din ambele partide, atunci cand dinamovistii s-au prabusit pur si simplu devenind o prada usoara pentru adversar. O parte de vina pentru acest esec dureros apartine conducerii administrative. Aceasta nu a gasit resursele financiare pentru a pastra doua piese grele, Lupescu si Iftodi, care reglau mecanismul de joc, si nu a transferat in loc fotbalisti capabili sa suplineasca aceste plecari.

Marii vinovati de cele doua infrangeri, 3-4 acasa, si 1-3 (goluri Tames, '44, respectiv Olisadebe, '63, '65, si Golasewski, '71) in deplasare, raman insa fotbalistii si antrenorii lor, care au tratat cu o nefireasca aroganta un adversar modest, dovedind ca nu au invatat nimic din patania de anul trecut a Rapidului cu Skonto Riga.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania