Afaceri de la zero

Dinamo merge cu Dumnezeu inainte in speranta unui miracol pe pamant polonez

02.08.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu


Dinamo a luat, ieri, drumul Poloniei in tentativa de a incerca imposibilul: calificarea in turul trei preliminar al Ligii Campionilor, dupa ce in prima mansa, desfasurata cu o saptamana in urma la Bucuresti, a pierdut in fata Poloniei Varsovia la un scor, 3-4, ce-i lasa sanse infime de patrundere in faza urmatoare. Pentru a intoarce situatia in favoarea lor, "cainilor" le este necesara o victorie la doua goluri diferenta asta-seara (20:00, ora Romaniei), ceea ce din multe puncte de vedere pare putin probabil.

Inca de la Bucuresti s-a vazut ca echipa varsoviana nu este un adversar de tratat la etcetera. Fie si macar pentru disciplina de joc pe care a dovedit-o in confruntarea de pe "Lia Manoliu", sau prin ceea ce au aratat nigerienii Olisadebe si Ekwueme, Kaliszan, un veritabil lider in teren, ca sa nu mai vorbim de Wieszczycki, cel mai bun jucator al polonezilor in tur, autorul a doua goluri si a catorva pase de mare maestru.

Polonia nu este de tratat la etcetera pentru ca situatia lui Dinamo in momentul de fata nu o permite. Daca astazi, pe teren, ar intra echipa care a castigat titlul in campionatul trecut si tot ar fi greu de remontat un asemenea handicap. Nenorocirea este ca, in aceasta vara, cainii rosii au pierdut doi jucatori cheie (Lupescu, Iftodi), iar aceia chemati sa-i inlocuiasca nu dau randamentul scontat. Lupu, "dirijorul" ros-albilor la Bucuresti, nu are resurse decat pentru faza ofensiva, iar Cernat, "Diamantul" cum i s-a spus la achizitionarea de la Otelul Galati, n-a iesit din tiparele unei pietre oarecare. Pana acum cel putin.

Antrenorul Cornel Dinu a cerut liniste si concentrare maxima pentru a pregati returul, dar el este primul aflat sub o tensiune fantastica. Din cauza echipei si a sotiei, care maine este programata pentru o interventie chirurgicala pe cord deschis in Italia.

Dinu este constient ca echipa se afla departe de forma stagiunii trecute. "Am stat pana la cinci dimineata si am revazut caseta cu inregistrarea meciului. Gafe foarte mari in aparare si greseli individuale nepermise", a sunat concluzia sa dupa esecul de miercurea trecuta. Mecanismul nu functioneaza ca lumea, dar e si greu din moment ce n-a apucat sa fie rodat si in meciuri oficiale, cu miza. Asta in vreme ce adversarul venea dupa doua asemenea partide, ambele absolvite cu brio.

Chiar daca Dinamo a avut o saptamana la dispozitie pentru a mai retusa cate ceva pe ici, pe colo, timp in care Polonia a sustinut inca un joc de campionat, si acela castigat la scor, "Mister" nu este de ieri, de azi in fotbal ca sa se imbete cu apa rece. Lui in primul rand ii este limpede ca pana la a aduce echipa in limitele standardului dorit mai trebuie timp.

Sunt totusi si lucruri imbucuratoare de semnalat din tabara "cainilor". Medicul Mircea Lucaciu i-a declarat excelent pregatiti fizic pe Florentin Petre et comp. dupa ce i-a supus unor teste medicale, parerea sa fiind ca "mai este de lucrat doar la psihicul baietilor".

Moral pe care se straduiesc sa-l ridice atat conducerea, cat si mai varstincul lor coechipier Lupu. aefii clubului s-au aflat marti seara in cantonamentul de la Saftica tocmai pentru a le vorbi, iar presedintele Nicolae Badea le-a promis marirea substantiala a primelor in cazul calificarii. Lupu cauta sa-i molipseasca pe cei mai tineri dintre coechipieri cu optimismul sau, el fiind de altfel singurul care dupa partida-tur a apreciat ca "Polonia este totusi o echipa de facut".

De bun augur apare si revenirea lui Vali Nastase, care ar mai putea astupa din gaurile din aparare, precum si faptul ca Laszlo Boloni, proaspatul selectioner al echipei reprezentative, va fi asta-seara in tribuna la Plock pentru a-i vedea la lucru pe internationali si pe cei pasibili de selectionare. O motivatie in plus pentru jucatori sa dea totul.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania