Afaceri de la zero

Doar si primarul New Yorkului e om de afaceri

07.04.2003, 00:00 Autor: Gabriel Gachi

"Bogatia e relativa. Ma situez cam pe locul 60 in Bacau. Trei chestiuni ma fac insa un lider: puterea, respectul si banii. Foarte putini oameni se pot lauda ca le au pe toate trei", spune primarul Bacaului, Dumitru Sechelariu. Al doilea roman in viata, dupa Gheorghe Hagi, al carui nume sta scris pe frontispiciul unui stadion, Sechelariu detine in orasul pe care il conduce un lant de magazine de la care cumpara tot orasul, un ziar, un post de televiziune si unul de radio. Pe mama sa, fosta taxatoare, a facut-o director si actionar important la firma de transport urban, iar pe cea de-a treia sotie - director de institut. Pentru a inconjura zidurile resedintei sale iti trebuie vreo 20 de minute. In curte, care se intinde pe vreo 10 hectare, exista si un lac cu insulita, poduri si salcii. In garajele familiei stau doua Mitsubishi Pajero, un Mercedes 600 SEL si un Mercedes 200 Kompresor. Pe treptele de marmura de la intrarea in Universitatea particulara "George Bacovia" - absolvita de primarul Bacaului - este incrustata o "maxima" de-a lui: "Nici o placere in viata nu costa prea mult".
Omul care spune ca i-ar placea sa fie primar pana la 80 de ani declara ca despre viata lui se va face un film "care va fi transmis simultan pe 497 de canale din America si Canada", realizat de un roman stabilit in Canada. Deocamdata cert este doar titlul viitorului film: "Dragoste si destin - povestea unei vieti".
Biografia lui Sechelariu are, intr-adevar, elemente care pot hrani imaginatia unui regizor. Fiu al unui sofer si al unei taxatoare, Doru, cum i se spunea, s-a facut mecanic auto. O copilarie saraca il calise pentru viata; fire expansiva, s-a luat la tranta cu toti sefii. "Puteti verifica, ma certam cu directorul de la service si, intr-o zi, m-am pus in genunchi, in curte, si-am strigat, in lacrimi: Jur ca, intr-o zi, toti veti fi angajatii mei!. Lucru care s-a intamplat dupa opt ani". Intre timp, a fost dat afara si a ajuns baiat "bun la toate" intr-o sala de jocuri mecanice. Cand era nevoie, mai punea mana si pe surubelnita, cand se stricau masinile de pariat. Sechelariu sustine ca Revolutia l-a prins cu vreo 200.000 de lei in casa.
Si-a facut firma in aprilie 1990 ("Ti-Dor" se numea, de la Titi - un coleg de la jocuri - si Doru), dar nu i-a prea mers. "Eu nu veneam acasa sa-mi pun picioarele in lighean si sa ma uit la televizor, cum faceau astia dupa opt ore in fabrica! Eu caram sticsuri, imi construiam tonete, iar nevasta-mea facea mamaliga pentru muncitori".
In 1992, a deschis "Selena", firma de transport si comert. Asa au aparut statiile de autobuz pe care acum le vad toti cei ce trec prin Bacau. Azi, cele 16 magazine "Selena", fiecare avand vreo 400 de metri patrati, sunt adevarate supermarketuri. Vand non-stop, de la ciorapi de dama si vin la dozator, pana la pui congelati si masinute chinezesti. Tot Bacaul cumpara de la "Selena".

Ales cu 67% din voturi
Sechelariu a candidat la Primarie in 1992, dar a esuat. A castigat insa in 1996, momentul-cheie al vietii sale, iar in 2000 a obtinut cel mai mare procent de voturi la nivel de mare oras - 67%.
Ca primar, primul pas a fost sa desfiinteze toate tonetele din oras. Astfel, magazinele "Selena" din statiile de autobuz au ramas singurele bastioane ale comertului stradal. Apoi circuitul a mers de la sine: patronul Sechelariu a facut cerere de concesionare a terenului din statii, iar primarul Sechelariu a aprobat; a cerut expertizarea terenului - ca patron - si a dat un pret mic - ca primar. Asa se face ca taxele anuale platite la bugetul local de un magazin "Selena" sunt egale cu cele ale unui apartament cu trei camere.
In 1993, Sechelariu i-a dat bani fratelui sau, Sergiu, sa intre si el in afaceri. Acum, firma de constructii a acestuia, Conimpuls, imparte cu SIF Moldova cel mai inalt bloc din Bacau, construit din otel si sticla. La ultimul etaj e cel mai scump restaurant al orasului, care e tot al lui Sergiu Sechelariu. Sub tribunele stadionului, care se numeste "Dumitru Sechelariu", se afla magazinele de mobila ale lui Sechelariu, iar catedrala din centru, despre care primarul Sechelariu jura ca e cea mai inalta biserica din Romania, e construita de fratele Sergiu Sechelariu, devenit intre timp secretar de stat in Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei. Sergiu Sechelariu a investit pana acum 25 de miliarde de lei in constructia catedralei si va mai investi inca 25.
Transportul public din Bacau e privatizat, atribuit firmei SC Transport Public SA. Patronul acestei firme, cu 64% din actiuni, este Agripina Sechelariu, adica mama primarului. In timpul interviului, Sechelariu s-a oprit o clipa cu urechea in telefon: "Da, Costel, ia-le, daca-s bune. Zece bucati". Explicatia: "Luam microbuze in leasing. Pana acum n-am avut. Acuma o s-avem".

Un mediu de lucru prietenos
In ceea ce priveste atmosfera de la Consiliul Local, aici primarul nu intampina nici o rezistenta fata de initiativele sale cu finalitate lucrativa: din 31 de consilieri, 18 sunt de la PSD, iar criticii vorbesc de cazuri cand s-a votat organizarea unor licitatii, desi lucrarile, valorand zeci de miliarde de lei, erau deja terminate. Cat despre opozitie, ea e politicoasa. In 1996, de exemplu, Flaviu Pop a fost seful campaniei electorale a taranistilor. Bursier in SUA, stilat, rau de gura si greu de infrant. Totusi, in iunie a ajuns consilier local, iar in august a demisionat din PNtCD. Acum e vicepresedinte la FCM Bacau si are un salariu confidential.
Un punct de sprijin in plus il constituie cei doi viceprimari ai Bacaului, ambii sub 30 de ani. Dragos Benea are statut de "viceprimar 1". Are 27 de ani si a fost cronicar sportiv. In 1995 s-a angajat la Selena, in 1996 a intrat in staff-ul electoral al lui Sechelariu, in 1998 s-a inscris in PSD. Din 2000 e viceprimar. "Daca vom castiga alegerile, va fi presedinte al Consiliului Judetean", explica Sechelariu. Benea conduce un Mercedes cu pret de catalog de 70.000 de euro, luat in leasing de Primarie.
"Viceprimar 2" este Laurian Lucas, care are 29 de ani. A fost campion national la box, bodyguard intr-o discoteca, apoi agentul de paza al lui Sechelariu in campania din '96.
Inmultirea criticilor din presa la adresa "baronilor locali" ai PSD a determinat, in luna februarie, organizarea unor discutii intre conducerea PSD si filialele judetene ale partidului, cu scopul de a discuta acuzatiile de coruptie aduse unor lideri locali. In ceea ce priveste judetul Bacau, presa a comentat pe marginea relatiei dintre primarul Dumitru Sechelariu si doi oameni influenti din judet - presedintele filialei PSD, Viorel Hrebenciuc, si omul de afaceri Corneliu Iacubov, fostul director al SIF Moldova si actionar al rafinariei Rafo Onesti. Presa a pus pe seama acestei relatii nu numai extinderea afacerilor lui Dumitru Sechelatiu, dar si propulsarea fratelui lui Dumitru Sechelariu, Sergiu Sechelariu, in functia de secretar de stat in Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL), precum si obtinerea unor contracte de constructii de catre firmele lui Sergiu Sechelariu, respectiv ale finului lui Dumitru Sechelariu, Dorinel Umbrarescu. In privinta primarului Dumitru Sechelariu, Viorel Hrebenciuc a declarat la discutia din februarie ca manifestarea organizata anul trecut de acesta cu ocazia zilei sale de nastere a fost calificata de conducerea PSD drept "un exces", dar ca Dumitru Sechelariu "va participa in continuare la alegeri si va fi ales primar de bacauani". In legatura cu acuzatiile aduse lui Corneliu Iacubov ca ar fi beneficiat preferential de reesalonari la plata datoriilor contractate de Rafo Onesti, Hrebenciuc a afirmat ca Iacubov este acum doar actionar minoritar la Rafo Onesti si ca, de altfel, fata de Petrom, societate despre care presa a scris ca ar fi fost pagubita in mod deosebit ca urmare a contractelor cu Rafo, rafinaria nu ar avea nici o datorie. Seful filialei Bacau a PSD a mai spus ca nici acuzatiile aduse lui Sergiu Sechelariu, secretar de stat in MLPTL, potrivit carora acesta ar fi beneficiat de contracte cu Agentia Nationala pentru Locuinte nu sunt adevarate.

Modelul Berlusconi
In anii '90, Sechelariu si-a facut si "trust de presa", cum ii place sa spuna. A luat fostul ziar al PCR, "Steagul Rosu", si l-a numit "Desteptarea". Mai are un post de televiziune, Alfa TV, care transmite doua ore, unul de radio, o tipografie si 100 de chioscuri de ziare. Titlurile din "Desteptarea", ziarul cu cel mai mare tiraj din Bacau, sunt edificatoare: "Initiativa geniala a primarului", "83% dintre bacauani l-ar vota pe Dumitru Sechelariu in alegerile din 2004", "Dumitru Sechelariu, laudat de presedintele Iliescu". Si nu lipsesc consemnarile despre generozitatea patronului, care isi daruieste salariul de primar saracilor care vin la audiente, in urma unei selectii facute la sfarsitul zilei de munca.
"Am sertare goale in creier, ca n-am invatat prea mult in tinerete. Dar sunt extrasenzorial, am o perceptie fantastica a oportunitatilor, simt totul, nu-mi scapa nimic, gandesc cu viteza luminii, am o capacitate enorma de a face profit", spune Sechelariu. Faptul ca se compara cu Berlusconi nu e o gluma. Si nici faptul ca amandoi patroneaza cate o echipa de fotbal nu-i o coincidenta. Sechelariu a ajuns la concluzia ca premierul italian este singurul care indeplineste cele trei conditii ale unui lider: bani, putere, respect.
Ii plac expresiile celebre si ii place sa creada ca emite el insusi dictoane antologice, cum ar fi: "Oamenii se nasc egali, mor egali, dar nu traiesc egali". De altfel, pe treptele de marmura de la intrarea in Universitatea particulara "George Bacovia" este incrustata cea mai reusita zicere a sa, de care e foarte mandru: "Nici o placere in viata nu costa prea mult". Primarul a absolvit facultatea de economie a universitatii particulare "Bacovia" pe cand era deja celebru. Recunoaste ca a trecut prin scoala "ca gasca prin apa", dar mentioneaza: "Trebuia sa-mi dea o diploma din oficiu, la cate afaceri am stiut eu sa fac".

"Mentalitate de vataf"
Dupa ce, vara trecuta, Bacaul a ajuns pe prima pagina a ziarelor din toata tara, cu acel chiolhan public organizat de ziua de  nastere a primarului, la care au venit vreo 130.000 de oameni si care l-a costat 5,5 miliarde de lei, Sechelariu si-a vazut amenintata pozitia, mai ales dupa ce presedintele Ion Iliescu il atacase fara menajamente, afirmand ca o astfel de sarbatorire publica reprezinta un gest "indecent si impardonabil", care dezvaluie "o mentalitate de vataf". Primarul declarase data de 14 iulie, ziua sa de nastere, drept "Duminica generozitatii" si a organizat in tot orasul festivitati. Bacauanii s-au strans atunci in Parcul Cancicov cu cateva ore inaintea inceperii programului, iar momentul culminant a fost imbulzeala pentru a prinde carnatii si berea oferite de Sechelariu. Tot cu acea ocazie a fost prezentat bacauanilor si lotul echipei de fotbal FCM Bacau, patronate de primar, care a declarat ca vrea ca echipa sa ocupe locul I in campionat.
Si acum, dupa opt luni de la episodul in cauza, primarul se mai justifica: "Primisem o distinctie din partea a doua fundatii internationale care activeaza in Bacau si mi-a venit ideea sa fac un bal de cristal, sa strang bani si sa-i dam la familii cu datorii la intretinere. N-a fost campanie electorala, ca nu era anul, am vrut doar sa ma manifest liber".
Sociologul Virgil Stoica explica: "Atata timp cat oamenilor le este un pic mai bine, liderii nu sunt sanctionati, chiar daca uneori ajung sa abuzeze de functia lor. Important este sa-i dai omului senzatia ca-i este mai bine cu tine in frunte decat cu altul. Asa functioneaza psihologia electoratului, iar Sechelariu stie sa apese coarda sensibila".

Ce inseamna un tata de familie
Dumitru Sechelariu vorbeste despre cele trei sotii ale sale fara a le proteja intimitatea. Cu prima sotie s-a insurat la 21 de ani, cand era mecanic. A parasit-o dupa 10 ani, pentru ca nu putea avea copii. "Am intrebat-o, frumos: Ma lasi sa fac un copil in afara casniciei si sa vin cu el acasa? N-a fost de acord!".
A doua nevasta, Luminita, i-a nascut fiul mult-asteptat, dar au divortat dupa sapte ani, fiindca ea isi insela sotul. "Copilul mi l-am rascumparat, practic. I-am dat mamei o vila in Bacau, un apartament nou-nout in Focsani, un Espero nou si 200 de milioane", spune primarul. Gurile rele spun ca, multi ani, Luminita a avut interdictie de a calca in Bacau.
A treia sotie, Laudeta, era chelnerita. A cunoscut-o ca simplu client. S-au casatorit in 1997 si au impreuna doua fete. Acum, Laudeta este presedinte la General Proiect, fostul Institut de Proiectare, pe care sotul l-a cumparat de curand. Are in subordine 120 de arhitecti si proiectanti.
Doru Silviu, fiul cel mare al primarului, are acum 10 ani si un program destul de incarcat: canta la pian, invata trei limbi straine si este pilot de karting. Tatal sau ii planifica viitorul in cele mai mici detalii si vrea sa-l faca pilot de Formula 1. In acest scop, a luat un credit bancar de un milion de euro si a construit o pista de karting la marginea Bacaului. Investitia va costa 3 milioane de euro.
Al doilea copil, Ema, are 5 ani si jumatate si merge la gradinita, iar Mara are 2 ani si jumatate. Numele ei a fost dat unei "alimentare" aflate vizavi de Primarie, pentru ca Sechelariu sa-si aminteasca de fiica sa de fiecare data cand se uita pe geam.

Credite si friptura de urs
Pentru a inconjura zidurile resedintei lui Dumitru Sechelariu, aflata la intrarea in Bacau dinspre Roman, iti trebuie vreo 20 de minute. In curte, care se intinde pe vreo 10 hectare, exista si un lac. Nu-i lipsesc insulita, podurile si salciile, ba chiar si cativa pescarusi. Sechelariu si-a pus palatul la bataie ca sa garanteze imprumutul pe care l-a facut pentru pista de karting a orasului. I-a invitat acasa pe olandezii de la banca ABN Amro, iar sotia sa a gatit friptura de urs si i-a convins sa-i dea creditul.
In garajele familiei stau doua Mitsubishi Pajero, cate unul pentru fiecare sot. Primarul mai are un Mercedes 600 SEL, de peste 100.000 de dolari, iar sotia, un Mercedes 200 Kompresor.
Mama primarului, Agripina Sechelariu, actionara la firma de transport urban a Bacaului, e foarte mandra de fiii sai: "Unu-i primar, altu-i ministru, ce alta mama din Romania se mai poate lauda cu asa ceva?". Si cu nurorile se intelege bine: "Ma suna in fiecare zi si ma intreaba: Cocolina, ce sa-ti mai luam?". S-ar muta de la demisol cu o singura conditie: sa-i faca fiii o vila in spatele blocului.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania