Afaceri de la zero

Dobanzile scad in ritm de melc

05.07.2004, 00:00 Autor: Vlad Nicolaescu

Decizia Bancii Nationale de acum o luna de a reduce dobanda de interventie de la 21,25% la 20,75% continua sa isi faca simtit efectul la nivelul dobanzilor la depozite.
In sistemul bancar in ansamblu, scaderile de dobanzi sunt inca nesemnificative.  O singura banca a comunicat saptamana trecuta o reducere a dobanzilor le depozite. Este vorba de CEC, care a redus de la 17% la 16% dobanda platita la depozitele pe o luna. Cu o saptamana in urma, Banca Tiriac redusese o serie de dobanzi la depozite cu 0,5%. Pe piata depozitelor bancare se gasesc in continuare dobanzi de 18%, dar pe termene de cel putin 9 luni.
Pe pietele interbationale, dobanzile au o tendita ascendenta. Cresterea dobanzii de referinta a Fed (Banca Centrala a SUA) nu a avut un impact semnificativ pe pietele valutare internationale, semn ca majoritatea jucatorilor de aceste piete se asteptau la aceasta crestre. Mai mult, moneda europeana s-a apreciat usor cu 0,26% fata de dolar pe parcursul saptamanii trecute. Dobanda de referinta la euro ramane de 2%, ceea ce face ca euro sa para inca o varianta mai buna de plasament decat moneda americana. Conturarea unei tendinte de crestere a dobanzilor la dolar ar putea schimba aceasta situatie, ceea ce ar alimenta cererea pentru moneda americana pe pietele internationale.
La Bucuresti se insa pare ca doar Banca Nationala, care isi propune sa asigure stabilitatea cursului, mai vrea sa cumpere valuta. Ambele monede s-au depreciat saptamana trecuta in raport cu leul, cu 0,4% respectiv 0,7%, pe fondul unui nou record al vanzarilor de valuta. Euro continua sa se mentina la un nivel superior celui de anul trecut.
La Bursa a continuat sa se confirme regula ca o veste proasta e mai buna decat nici o veste. Anuntarea amanarii cu inca o luna, pana la finalul luni iulie a privatizarii Petrom le-a aminitit investitorilor de actiunile acesteia, astfel ca Petrom a inregistrat una din cele mai mari cresteri de la Bursa, 6,7%.  Ping-pongul cu pragul de detinere de la SIF-uri din ultimele luni genera cate o crestere a actiunilor si cand senatorii introduceau in lege prevederea privind pragul si cand deputatii renuntau la ea. Ascensiuena actiunilor Petrom a fost depasita doar de cele ale Bancii Transilvania, care si-au continuat evolutia ascendenta cu o crestere de 7,1%. Indicele BET al celor mai importante zece actiuni de la Bursa a urcat cu 6,1%, iar ZF Index, care urmareste cele mai lichide actiuni de pe piata de capital a urcat cu 3,3%, in special din cauza evolutiei mai slabe a SIF-urilor.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania