Afaceri de la zero

Economia americana da semne de slabiciune

22.03.2006, 00:00
Peisajul economic american la ora actuala este sumbru - o rata a somajului in crestere, un deficit de cont curent mult prea mare, deficit bugetar excesiv si o scadere generala a productivitatii.

Deficitul de cont curent al Statelor Unite ale Americii, cel mai important instrument de masurare a competitivitatii economiei, a atins un nivel record in 2005, scrie BBC.

Conform datelor facute publice de catre Departamentul de Comert al SUA, deficitul de cont curent, care include atat cifrele de comert, cat si fluxul de lichiditati, a crescut anul trecut cu 20%, pana la nivelul record de 804,9 miliarde de dolari. In 2005 el a reprezentat 6,4 procente din PIB-ul SUA, cea mai puternica economie de pe glob.

Conform analistilor de piata, acest deficit ar putea determina probleme serioase la nivel economic, mai ales pentru ca investitorii locali vor incerca sa-si limiteze riscul fata de piata americana si o eventuala depreciere a activelor detinute.

Desi SUA inregistreaza de cativa ani cresteri economice stabile, multi specialisti sunt de parere ca au inceput deja sa se semnaleze probleme serioase. Printre cele mai evidente se numara bucla preturilor la imobiliare, scaderea cheltuielilor private, amenintarea unei monede nationale mai slabe si imposibilitatea de a concura cu preturile mici practicate de producatorii asiatici.

"Actualul deficit de cont curent a crescut pana la un nivel in care nu mai poate fi controlat doar de factorii decizionali americani", este de parere Michael Woolfolk, strateg la Bank of New York.

Multi politicieni din SUA dau vina acestui deficit de cont curent pe economia chineza, acuzand deschis China ca duce o politica de depreciere a monedei nationale pentru a incuraja exporturile. Secretarul de stat al Departamentului de Comert, Carlos Gutierez, a declarat recent ca daca guvernul chinez nu va reforma sistemul monetar national, atunci China va incuraja tarile care doresc instaurarea unui sistem protectionist. Pachetul de legi menit sa creasca taxele vamale pentru anumite produse chinezesti cu peste 25% devine din ce in ce mai atractiv pentru membrii congresului american. Acestea ar putea fi aplicate daca guvernul chinez nu isi va modifica politica de evaluare a yuanului.

"Daca se doreste ca relatiile noastre comerciale sa se pastreze la acelasi nivel ca pana acum, China va trebui sa usureze din aceasta povara prin reforme si rezultatele acestora", a adaugat Gutierez.

Scaderea cheltuielilor private ramane insa o problema de actualitate. In luna februarie, vanzarile de tip retail au scazut cu 1,3% dupa ce in prima luna a anului au crescut cu 2,9%. Explicatia data de analistii de pe piata este ca americanii au cheltuit in februarie mai mult pentru achizitionarea de masini si de articole vestimentare si mai putin pentru produsele retail. Consumatorii americani, principalul motor de crestere economica al SUA, au devenit mult mai reticenti in a cheltui banii decat in anii precedenti. Desi specialistii sunt de parere ca cea mai mare economie a lumii va continua sa se dezvolte intr-un ritm bun, au inceput totusi sa apara o serie de voci care sustin ca problemele existente sunt cat se poate de serioase.

Un alt capitol la care economia americana intampina dificultati este deficitul bugetar. O problema economica adeseori motivata politic. Pe langa deficitul de cont curent se adauga si o rata a somajului care se dovedeste a fi greu de mentinut in limite sigure. Guvernatorul Bancii Centrale Americane, Ben Bernanke, a avertizat in mai multe randuri ca deficitul bugetar trebuie mentinut in limite sigure, mai ales pe masura ce populatia varstnica va mari presiunea asupra factorilor politici in favoarea unor cheltuieli bugetare mai mari. El a declarat ca amploarea deficitului bugetar ar putea pune in pericol viitoarele standarde de viata. "In concluzie, consider ca ar fi de dorit sa luam masuri concrete pentru a limita perspectiva actuala a deficitului", a declarat el intr-o scrisoare deschisa.

Scrisoarea a anticipat prezentarea sondajului denumit "Cartea bej", un raport economic centralizat elaborat de Banca Centrala a Americii.

Concurenta din ce in ce mai acerba cu produsele asiatice, cumulata cu o rata ridicata a somajului au condus inevitabil si la o scadere semnificativa a productivitatii. Pe ultimele trei luni ale anului trecut, productivitatea, reprezentand gradul individual de productie al fiecarui individ, a scazut cu 0,6%, prima scadere din ultimii cinci ani. Economistii sunt insa de parere ca aceasta depreciere nu reprezinta neaparat o schimbare deosebita de directie, ci mai degraba rezultatul comun al mai multor factori, printre care si uraganul Katrina.

"Am sesizat o scadere de ritm in trimestrul patru, dar nu credeam ca acest lucru va afecta intreaga tara", a declarat Patrick Fearon, economist la banca de investitii AG Edwards&Sons.

Incetinirea productivitatii, cu o crestere de numai 2,7% in 2005, cea mai mica din ultimii patru ani, a determinat si o crestere a costului fortei de munca de 3,5% pe trimestrul patru al anului trecut. Analistii sunt de parere ca acestea sunt deja semne ale cresterii inflatiei.

Cresterile salariale au ramas la un nivel scazut, in 2005 avand loc cea mai mica apreciere salariala din 1996 pana azi. Pe trimestrul patru al anului trecut, salariile din medicina de exemplu au crescut cu doar 0,8% si 3,1% pe intreg anul, in timp ce cererile saptamanale de locuri de munca au inregistrat cel mai mic nivel din ultimii sase ani, conform datelor furnizate de Departamentul Muncii.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania