Afaceri de la zero

Economia globala, dependenta de mana de lucru ieftina

31.03.2006, 00:00
Tarile aflate in plin proces de dezvoltare, in special cele din Orientul Mijlociu, se bazeaza pe imigrantii veniti din zonele sarace ale lunii pentru a gasi de lucru.

Dubaiul s-a confruntat in ultima perioada cu greve si incidente provocate de catre muncitorii straini veniti sa munceasca in constructii. In mod normal, n-ar fi un eveniment de importanta mondiala, dar ceea ce socheaza este reactia unor muncitori: am putea castiga mai multi bani acasa in India decat in Orientul Mijlociu, scrie Forbes.

Acest fapt este putin recunoscut, dar reprezinta un potential pericol major pentru economia din zona. In aceasta regiune, indeosebi in inima Golfului Persic (Arabia Saudita, Dubai), dezvoltarea rapida si cresterea economica accentuata au atras milioane de muncitori platiti derizoriu din sudul si sud-estul Asiei. Este singura varianta prin care un stat de dimensiunile Dubaiului, cu o populatie de 1,4 mil. locuitori, ar putea sa construiasca in acelasi timp 80 de cladiri de 30 pana la 60 de etaje, fara a mai lua in calcul cea mai inalta cladire de birouri din lume, care va avea 100 de etaje la finalizare. Aceasta cladire, Burj Dubai, a fost scena confruntarilor violente de saptamana trecuta, evenimente din care muncitorii au obtinut reduceri de pret la zboruri.

Aceasta constructie din Dubai nu reprezinta decat varful piramidei, in special pentru regiunea golfului. In Arabia Saudita se afla intr-un stadiu avansat de constructie un oras complet nou, pe tarmul Marii Rosii, la nord de Jeddah, principalul oras economic al regelui Abdullah, in care s-au investit initial 30 mld. dolari. Estimarile initiale au fost efectuate luand in calcul mana de lucru ieftina din afara tarii, de genul celei care a construit Dubaiul. S-a mers pana intr-acolo incat au renuntat la propriii proiectanti in favoarea firmei din Dubai, Emaar.

Realitatea este ca imigrantii, respectiv mana de lucru ieftina, au fost si continua sa fie cheia progresului unei importante parti a lumii dezvoltate, cu atat mai mult in statele din "lumea a doua", precum cele din Golful Persic. Nu este de mirare ca presedintele american George Bush, in sustinerea planului sau de imigrare, a mentionat ca Google a fost "construit de imigranti". Intorcandu-ne putin in timp, trebuie spus ca New York-ul a fost construit de mana de lucru ieftina din Irlanda, in acelasi timp in care muncitorii chinezi construiau autostrazile de-a latul Statelor Unite.

Problema o reprezinta faptul ca piata locurilor de munca ieftine este in scadere. Printr-o piata de lucru ieftina se intelege un muncitor dispus sa lucreze pentru 5$/zi, din care jumatate sunt trimisi familiei ramase acasa. Cu China si India aflate intr-un progres propriu, doua miliarde de muncitori vor fi scosi de pe piata de munca considerata ieftina. Ironic, tari precum Arabia Saudita pregatesc terenul pentru propria prabusire.

In Arabia Saudita aproape un sfert din populatia de 26 mil. locuitori este reprezentata de muncitorii din afara granitelor, in timp ce in Dubai 90% din populatie este straina. Ei nu pot vota, nu au niciun fel de avantaje din partea guvernului si nu pot ocupa slujbe in sectoare publice. Ei suporta discriminari si abuzuri pentru un salariu modest, fara a avea vreo sansa de a progresa, datorita programelor prin care se doreste angajarea milioanelor de licentiati sauditi fara loc de munca.

Cu un progres economic notabil si o dezvoltare accelerata a pietelor de materii prime, angajatii din America Latina ar putea considera in viitorul apropiat ca este mai avantajos sa ramana in tara decat sa emigreze spre nord. Este oare economia Statelor Unite mai pregatita pentru un asemenea eveniment decat cea a Dubaiului sau a Arabiei Saudite?
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania