Afaceri de la zero

Economistii prevad o crestere de 5,8% a economiei Statelor Unite

26.05.2006, 00:00
Analistii se asteapta ca guvernul SUA sa revizuiasca in sus cresterea PIB pe primul trimestru, asa cum releva si rezultatele rapoartelor oficiale.

Economia SUA a inregistrat in medie o crestere de 5,8% in primul trimestru al anului curent. La aceasta concluzie s-a ajuns in urma unui studiu realizat de Bloomberg News, pe baza estimarilor a 72 de economisti. Estimarile au variat intre 5,1% si 6,2%, peste previziunile guvernului de 4,8% din data de 28 februarie, aceasta rata de crestere fiind cea mai ridicata din trimestrul trei al lui 2003.

Expansiunea economica a SUA in ultimele trei luni ale anului trecut a fost de 1,7%.

Cea mai puternica economie a lumii va mai pierde din vigoarea pe care a avut-o trimestrul trecut, cresterea realizandu-se in primul rand ca urmare a investitiilor corporative in echipamente, urmand sa se extinda la un nivel moderat pana la sfarsitul anului curent.

"Ne asteptam la o incetinire a cresterii, cel putin in consum", a declarat Brian Bethune, analist la Global Insight din Lexington. "Fed doreste ca economia SUA sa fie influentata mai mult de investitii decat de consumul privat, pentru ca aceasta crestere este mai sanatoasa", a adaugat el.

Economia SUA a inregistrat o crestere de 3,5% pe tot parcursul anului trecut si de 4,2% in 2004.

Ministerul Comertului din SUA a dat publicitatii un raport potrivit caruia piata de locuinte noi a inregistrat o crestere de 4,9% in luna aprilie fata de aceeasi perioada din 2005, cea mai mare crestere din ultimele patru luni. Aceasta crestere a surprins analistii care prevedeau o scadere de aproximativ 6,4%. Economistii se asteapta insa ca piata imobiliara sa se calmeze in perioada urmatoare.

In acelasi timp, alt raport a relevat faptul ca americanii au achizitionat cu 4,8% mai putine bunuri de folosinta indelungata in luna aprilie, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Cu toate acestea, indicatorii acestei piete sunt printre cei mai volatili.

Piata muncii ramane in continuare stabila, conform unui raport al Ministerului Muncii din SUA, numarul persoanelor care au aplicat pentru somaj saptamana trecuta a scazut la 315.000 de la 367.000 cu o saptamana inainte. Investitiile corporative in echipamente si software au crescut la o rata anuala de 16,4% in primul trimestru, conform unui raport guvernamental, cel mai ridicat nivel din aceeasi perioada a lui 2000.

In luna martie s-a consemnat un record in exporturile SUA, o piata a constructiilor si vanzarile de retail in crestere, toate acestea conducand la o revizuire in sus a rezultatelor din primele trei luni ale anului, crede Drew Matus, economist la Lehman Brothers Holding din New York.

Consumul privat, care conteaza aproximativ 70% in economia Statelor Unite, a crescut cu o rata anuala de 5,6%, conform unui studiu realizat de Bloomberg. Acesta s-a majorat cu 0,9% in ultimele trei luni ale anului trecut.

Cu toate acestea, pretul ridicat al benzinei si cresterea ratelor de dobanda sunt factorii ce au tras in jos economia Statelor Unite.

Pretul benzinei s-a majorat cu 36% in primul trimestru fata de anul trecut, fapt ce reduce bugetul populatiei, potrivit unui studiu al International Council of Shopping Center si UBS Securities. Aproximativ 55% din locuitorii SUA si-au redus cheltuielile cu imbracamintea si produse electronice.

Cresterea mai temperata de pe piata imobiliara va restrictiona de asemenea consumul, este de parere Richard Syron, director executiv al unei companii de credit ipotecar, Freddie Mac.

"Piata locuintelor si-a incetinit cu siguranta ritmul de crestere. Cu totii asistam la impactul pe care acest lucru il are asupra consumului", a declarat presedintele sucursalei Fed din Dallas, Richard Fisher.



Peste asteptari

* Consumul privat, reprezentand 70% din PIB, a crescut cu 5,6% in primul trimestru

* Achizitiile de locuinte noi au crescut cu 4,9% in aprilie, fata de aceeasi perioada a lui 2005

* Investitiile corporative in echipamente si software au avansat cu o rata anuala de 16,4% in primele trei luni

* Numarul americanilor care au apelat la fondurile de somaj au scazut saptamana trecuta la 315.000 fata de 367.000 in saptamana precedenta

* Pretul benzinei s-a majorat cu 36% in primul trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, restrictionand consumul.

adrian.cojocar@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania