Afaceri de la zero

Edu si povestea falsului pasaport

20.07.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


Contractul de 10,5 milioane de dolari, care-l dadea sigur pe mijlocasul Edu la Arsenal, a cazut. Motivul: pasaportul fals pe care brazilianul l-a prezentat autoritatilor pe aeroportul Heathrow din Londra. Datorita bunavoitei Oficiului de munca britanic, ziaristii de la The Sun au reusit sa intre in posesia respectivului document, care certifica falsul.

Potrivit relatarilor cotidianului The Sun, care a intrat in posesia respectivului document, depistarea pasaportului original brazilian, dosit in echipamentul jucatorului, a atras atentia autoritatilor aeroportului. Declarat infractor, Edu, caruia National Forgery Centre i-a retinut falsul pasaport inregistrat cu No F 790909, a fost imediat preluat de ofiterii insarcinati cu anchetarea cazului. Acestia au descoperit ca documentul eliberat la Lisabona fusese emis la 26 mai 2000 iar semnatura era falsa. Pentru eliminarea oricarui dubiu, s-a facut si un test cu ultra-violete, scanarea confirmand falsitatea pasaportului. Era limpede ca Edu se afla in culpa. Verdictul nu putea fi decat unul singur: expulzarea in termenul cel mai scurt de pe teritoriul Marii Britanii a nefericitului jucator brazilian, al carui contract pe patru ani cu Arsenal nu putea intra inca pe rol.

Inainte de a-l conduce la cursa cu care Edu avea sa se intoarca la Sao Paolo, ofiterii britanici au dorit sa afle detalii in legatura cu modul in care brazilianul a intrat in posesia pasaportului. "Bunicul meu traieste de multa vreme in Portugalia. Impresarul meu Juan Figar si fiul acestuia, Marcel, mi-au garantat ca nu voi avea nici o problema in privinta obtinerii unui pasaport portughez. Eu nu cunosc nici un fel de detaliu despre modul in care a fost procurat. Ei s-au ocupat de aceasta afacere. Eu nu am facut decat sa le inmanez actele bunicului meu. Nici prin mine nu mi-a trecut ca acest act ar putea fi fals".

Aventura pe ruta Sao Paulo - Londra - Sao Paulo nu a durat decat 13 ore. La intoarcere in Brazilia, Edu a povestit despre momentele neplacute prin care a trecut, manifestandu-si increderea ca va putea debuta cat mai curand in Premiere League. "Am vorbit cu tatal meu, Edmundo, si el va trebui sa ia legatura cu bunicul meu si sa depuna documentele necesare la Uniunea Europeana pentru ca eu sa pot obtine dubla cetatenie".

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania