Afaceri de la zero

Englezii consuma mai mult din import

31.03.2006, 00:00
Deficitul de cont curent al Marii Britanii a atins un nivel record, de 46 de miliarde de euro (55 de miliarde de dolari). Diferenta dintre importuri si exporturi (deficitul comercial) reprezinta 2,6% din PIB, fiind mai mare decat valoarea precedenta.

Ca rezultat al acestui deficit, unul dintre cele mai mari inregistrate de Marea Britanie dupa cel de-al doilea razboi mondial, economistii se asteapta la o scadere a valorii lirei sterline in urmatorii ani.

Deficitul de cont curent s-a datorat unei repetari a deficitului de 11 mld. lire (16,5 mld. euro), inregistrat in cel de-al treilea semestru, in ultimele 3 luni ale lui 2005. Motivul acestei evolutii a fost o scadere a veniturilor din investitii datorata repatrierii castigurilor realizate de catre bancile americane in economia britanica. Rezultatul comercial slab, combinat cu o scadere a vanzarilor in comertul cu amanuntul, au declansat o depreciere a lirei sterline. Moneda britanica a scazut cu 0,5% fata de dolarul american.

Neil Mellor, analist monetar la Bank of New York, a spus ca deficitul de cont curent este unul considerabil. El spune ca lira a fost sustinuta de recentele preluari ale companiilor britanice de catre cele straine.

Investitiile pot cunoaste un declin si exista riscul unei reajustari in jos a valorii lirei fata de dolar.

Mai ales ca banca centrala a Statelor Unite a crescut rata dobanzii de referinta peste cea a Marii Britanii pentru prima data in 5 ani, iar oficialii Fed au declarat ca unele ajustari ar mai putea fi necesare. De asemenea, BCE avertizeaza asupra riscurilor inflationiste in economia zonei euro si ar putea decide o noua majorare a dobanzii.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania