Afaceri de la zero

Europa domina topul oraselor cu un nivel ridicat al calitatii vietii

26.04.2006, 00:00
Mercer, prestigioasa firma de consultanta in resurse umane, a facut public sondajul intocmit anual referitor la calitatea vietii in cele mai importante orase ale lumii.

Zurich este orasul cu cele mai bune rezultate din punctul de vedere al calitatii vietii, potrivit unui sondaj efectuat de firma de consultanta in resurse umane Mercer. Acesta a obtinut 108,2 puncte, cu doar o sutime mai mult decat Geneva, care a inregistrat 108,1 puncte. Cele doua au fost urmate de Vancouver, care a primit bronzul cu 107,7 puncte. La polul opus, Bagdad este orasul care a inregistrat cele mai putine puncte, si anume 14,5.

Analiza face parte dintr-un sondaj anual mondial asupra calitatii vietii, fiind luate in calcul mai mult de 350 de orase, cu scopul de a ajuta guvernele si companiile multinationale sa isi plaseze mai usor angajatii pentru misiunile internationale, scrie presa internationala.

Fiecare oras este evaluat in functie de 39 de criterii, in care se includ cele politice, sociale, economice, ale mediului inconjurator, siguranta personala, sanatatea, educatia, transportul si alte servicii publice. Orasele au ca baza de comparatie orasul New York, care are un index de 100 de puncte.

"Atunci cand companiile multinationale planuiesc operatiuni in afara tarii lor, ei sunt nevoiti sa asigure angajatilor pachete cu recompense atractive care sa compenseze orice schimbare negativa care intervine in calitatea modului lor de viata", a comentat Yvone Sonsino, director al companiei Mercer.

"Mutarea in strainatate poate insemna o schimbare totala pentru expatriat si familia sa, tocmai de aceea misiunile internationale tind sa fie o afacere destul de costisitoare, in mod special daca acestea sunt in orase care prezinta un indice mic al calitatii de viata, o lipsa a stabilitatii politice si amenintari teroriste. Multe companii se folosesc de baze de date pentru a-i ajuta sa incheie aceste intelegeri platite la adevaratul nivel", a adaugat ea.

Aproximativ jumatate din topul celor mai bine cotate 30 de orase din lume este ocupat de orase din Europa de Vest. In aceasta regiune, Viena ocupa locul patru, dupa Zurich si Viena, cu un scor total de 107,5 puncte. Alte orase foarte bine cotate sunt Dusseldorf (107,2 puncte), Frankfurt (107,0 puncte) si Munchen (106,8 puncte), pe pozitiile 6,7 si respectiv 8. Atena ramane orasul cu cele mai putine puncte din Europa de Vest (86,8), ocupand doar locul 79.

Londra este orasul cel mai bine cotat al Marii Britanii si se situeaza pe o pozitie con-stanta 39, cu 101,2 puncte. Celelalte doua orase britanice incluse in sondaj sunt Birmingham si Glasgow, amandoua detinatoarele a 98,3 puncte, urcand fata de sondajul precedent un loc spre pozitia comuna 55.

Dublin a cazut doua locuri si a ajuns pe pozitia 24, obtinand un scor total de 103,8, in special din cauza aglomerarilor mari din trafic.

Asa cum era de asteptat, orasele din Europa de Est, ca Budapesta, Ljubljana, Praga, Vilnius, Tallinn si Varsovia, continua sa beneficieze de o crestere constanta a punctajelor si de o urcare graduala in topul preferintelor.

"Standardul de viata in multe din tarile din estul Europei se imbunatateste treptat, odata cu atragerea de investitii mai mari de catre tarile care de curand s-au alaturat Uniunii Europene", a spus Slagin Parakatil, cercetator principal al companiei Mercer.

"Si totusi, orase ca Dubai pot oferi o gama mai larga de facilitati dintre cele cerute de expatriati, cum ar fi aeroporturi internationale care asigura zboruri de legatura, dar si activitati relaxante pe durata sederii lor, in comparatie cu cele oferite de majoritatea oraselor est europene".

Pozitiile ocupate de majoritatea oraselor din Europa si Orientul Mijlociu sunt in general aceleasi, cu exceptia orasului Cairo, care a coborat noua locuri pana pe pozitia 131, cu un scor total de 71,2 puncte, din cauza nelinistii politice si a atacurilor teroriste din oras si zonele inconjuratoare.

Bagdadul a fost declarat drept cel mai putin atractiv oras pentru al treilea an consecutiv, cu un scor de 14,5.

Honolulu, cel mai bine cotat oras din Statele Unite, a coborat doua locuri pana pe pozitia 27, cu un punctaj total de 103,3. San Francisco a ramas pe pozitia 28, cu 103,2 puncte. Urmeaza Boston, Washington, Chicago si Portland, pe pozitiile 36 (101,9 puncte), 41 (100,4 puncte), 41(100,4 puncte) si respectiv 43 (100,3 puncte), Huston fiind orasul care a punctat cel mai putin (95,4 puncte) pentru Statele Unite, ocupand doar locul 68.

Per total, orasele din SUA continua ori sa coboare usor, ori sa ramana constante in topuri, in afara de Chicago, care a urcat cu 11 locuri datorita reducerii ratei criminalitatii.

"Economiile din zonele dezvoltate ale lumii tind sa fie per total relativ stabile. Fluctuatiile in calitatea vietii din aceste regiuni sunt de obicei determinate de factori cum ar fi aerul poluat, rata criminalitatii si aglomeratiile de trafic sau de evenimente externe ca terorismul, izbucnirea de epidemii sau dezastrele naturale", a spus Parakatil.

In America de Sud, scorurile variaza considerabil din cauza diferentelor privind stabilitatea economica si politica. "Este mai mult decat sigur faptul ca revenirea stabila a economiei Argentinei va propulsa orasele sale in topuri in viitorii ani", a adaugat Parakatil.

In Noua Zeelanda, Aukland si Wellington au urcat amandoua in top, de la locurile 8 la 5, si respectiv de la 14 la 12, in special datorita stabilitatii interne, relativa in alte orase, in timp ce orasul australian Sydney ramane pe pozitia 9 cu un scor de 106,5.

In Asia, Singapore este pe locul 34 (scor de 102,5), urmat de Tokio, orasul japonez care a primit cele mai multe puncte, pe pozitia 35 (scor 102,3). Moderna si eficienta infrastructura a Hong Kongului, in care se include si aeroportul (care este considerat a fi unul din cele mai bune din lume), a urcat orasul de pe pozitia 70 pe 68, cu 95,4 puncte.

Cel mai bine cotat oras din China este Shanghai, pe locul 103 cu 80,1 puncte. "Beijing si Shanghai sunt in crestere si ar trebui sa experimenteze imbunatatiri rapide ale calitatii vietii pe termen mediu. Aceasta se datoreaza in mare parte investitiilor internationale mari conduse de disponibilitatea si a costurile mici in munca si experienta de producere", a explicat Parakatil.

Desi orasele din India ocupa de obicei pozitii mai mici decat cele din China, ele de asemenea prezinta semne de dezvoltare.

"Calitatea vietii in orase indiene ca Mumbai si Bangalore creste incet dar sigur, in special datorita imbunatatirii relatiilor politice ale Indiei cu alte tari. In schimb, aceasta va incuraja autoritatile locale sa se concentreze asupra imbunatatirii standardelor de calitate a vietii".

Printre orasele cu un punctaj mic al calitatii vietii se numara de asemenea Khartoum (31,7) din Sudan, pe pozitia 212, Bangui (30,6) din Republica Centrala a Africii, pe 213 si Brazzaville (30,3), capitala Republicii Congo, pe locul 214. Datele au fost adunate in mare parte in perioada septembrie-noiembrie 2005 si sunt modificate in mod regulat pentru a se putea lua in considerare circumstantele schimbatoare. Doar 215 orase au intrat in Sondajul anual mondial asupra calitatii vietii pe 2006.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania