Afaceri de la zero

Europenii incearca sa beneficieze de cresterea Rusiei

29.05.2006, 00:00
Potrivit unui raport al specialistilor in industrie din Europa, Rusia si Uniunea Europeana trebuie sa isi imbunatateasca relatiile in vederea realizarii unui potential economic sporit, scrie editia online a Financial Times.

In ceea ce priveste relatiile cu Moscova, oficialitatile europene accentueaza necesitatea reformelor pentru sporirea comertului si investitiilor bilaterale, modernizarea economiei Rusiei si apropierea acesteia de economia Uniunii Europene.

Chiar daca raportul european nu a amintit de preocuparile politice venite din Vest in legatura cu Rusia si resursele sale de energie, el va fi considerat o prima incercare de a calma relatiile dintre Est si Vest inaintea summitului G8 care va avea loc la St. Petersburg.

"Relatiile Uniunea Europeana - Rusia au un potential economic enorm. Din perspectiva specialistilor europeni, beneficiile viitoare provenite din cooperarea Uniunii cu Rusia, in privinta rezolvarii problemelor economice, sunt subestimate", au declarat Antony Burgmans, presedinte al Unilever si Peter Sutherland, presedinte al BP.

"Rusia are oportunitatea fara precedent de a-si consolida pozitia pe care o are la nivel global, in domeniul energetic. De asemenea, UE poate beneficia substantial de cresterea economica a vecinilor sai si de unul dintre cei mai buni consumatori ai sai", au adaugat Burgmans si Sutherland.

Raportul a aratat ca acordul de cooperare in patru domenii comune, printre care si economia, semnat anul trecut intre Uniunea Europeana si Rusia, prevede o oportunitate excelenta in ceea ce priveste dezvoltarea economica. Raportul subliniaza potentialul Rusiei, citat si intr-un raport al bancii de investitii Goldman Sachs, care a preconizat ca, in ceea ce priveste venitul pe cap de locuitor, Rusia va ajunge Italia pana in 2018, Franta pana in 2024, Marea Britanie pana in 2027 si Germania in 2028.

Autorii raportului sfatuiesc Moscova sa isi micsoreze dependenta fata de veniturile provenite din petrol si gaze si sa adopte reforme pentru diversificarea economiei si imbunatatirea climatului de investitii. S-a pus accent pe transparenta, pe imbunatatirea regulamentului si pe mai multa protectie a consumatorilor. S-a dorit, de asemenea, sporirea comertului bilateral prin stabilirea taxelor vamale si a altor proceduri.

Raportul a aparut dupa temerile aparute in Europa in legatura cu resursele de gaz dupa contractul semnat iarna trecuta intre Rusia si Ucraina, cand resursele au fost stopate temporar. cristina.stoian@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania