Afaceri de la zero

Exista si investitori cu picioarele pe pamant

13.06.2003, 00:00 Autor: Stelian Negrea

Doi deputati PSD, un fost ofiter care a activat in comertul exterior, un fost director de IAS, un fost arbitru si doi doctori se numara printre primii zece mari latifundiari ai Romaniei, care impreuna detin aproape 3% din suprafata agricola a tarii (280.000 hectare).
In ciuda numeroaselor controverse, deputatul PSD de Neamt, Tarata Culita, ramine, pana la noi ordine, cel mai mare arendas din tara, in urma contractului incheiat cu Agentia Domeniilor Statului pentru exploatarea mult ravnitei Insule Mari a Brailei cu ale sale 56.000 de hectare. Este secondat, la distanta de cateva mii de hectare, de Ioan Niculae, un magnat ale carui radacini le regasim in structurile fostelor case de comert exterior si al carui imperiu se intinde de la industria chimica pana la asigurari si, pina mai ieri, la producerea tigaretelor autohtone. Cei doi sunt urmati de fostul mare arbitru international Adrian Porumboiu si de un inginer agronom din Craiova: Anghel Mihai. Top 5 este incheiat de un alt reprezentant al partidului de guvernamant, deputatul Iosif Armas.
Tarata Culita, deputat PSD de Neamt, isi leaga invariabil numele de contractul pe care l-a incheiat acum mai bine de doi ani cu Agentia Domeniilor Statului (ADS) pentru administrarea Insulei Mari a Brailei, cea mai mare exploatatie agricola din tara, predestinata parca sa fie in centrul unor scandaluri legate de eficienta si de corectitudinea fostilor sau actualilor administratori.
Cu 57.000 de hectare, Culita a devenit cel mai mare latifundiar al Romaniei si, pana cand ADS va lua o decizie finala legata de neplata de catre acesta a unor redevente datorate statului, ii va privi pe toti din varful acestui clasament. Pozitia sa este si mai subreda daca luam in considerare si faptul ca in urma cu cateva saptamani societatea sa a fost declarata in faliment, printr-o sentinta data de Tribunalul Braila. Prin hotarirea instantei, societatea intra in lichidare judiciara, urmand sa fie administrata de un lichidator, in ciuda opozitiei ADS, dar cu largul concurs al creditorilor.
Pana sa ajunga sa aiba grija de o asemenea mega-afacere, deputatul PSD s-a ocupat de probleme "mai marunte" cu lemn si utilaje agricole in judetul pe care il reprezinta in Parlament. El detine pachete majoritare de actiuni la firmele Sef Petroforest, Mondotour, Mobilex Roman si Umaro Roman.



Ce poti sa faci cu 50.000 de hectare
Numele omului de afaceri Ioan Niculae, fost ofiter in comertul exterior, este mai mult legat de scandalurile din jurul producatorului national de tigarete Societatea Nationala Tutunul Romanesc sau de societatea de asigurari Asirom, decat de pamant. InterAgro administreaza 50.000 ha teren arabil, pe care cultiva grau, orz, porumb, floarea-soarelui, dar si tutun, in anii trecuti fiind unul dintre principalii cultivatori de tutun. Pamanturile sunt compuse din teren arendat de la Agentia Domeniilor Statului si concesionat de la proprietarii privati.
Pentru lucrarea acestei suprafete, InterAgro are o baza de mecanizare formata din 40 tractoare de 240 CP - Case, John Deere, Deutz si 40 de combine, dar si sase mari spatii de depozitare (pentru peste 650.000 de tone de cereale) in sudul tarii, prin preluarea unor Cerealcom-uri sau Comcereal-uri. Unele dintre aceste utilaje agricole au fost furnizate in baza unui program guvernamental de sprijinire a agriculturii, intitulat "Rom Ag ‘98", incheiat in legislatura trecuta si a carui valoare se ridica la 80 de milioane de dolari.
Holdingul InterAgro detine pachete majoritare de actiuni sau controleaza mari societati ca Asirom, rafinaria Astra Ploiesti, Sofert Bacau, Azochim Piatra Neamt, Viromet Victoria, precum si o echipa de fotbal: Astra Ploiesti.



Dupa arbitraj, agricultura
"Ar fi fost simplu sa fluier si sa ploua" spune fostul arbitru international Adrian Porumboiu, referindu-se la acest an agricol, considerat dezastruos din cauza inghetului si a secetei care i-au produs pagube imense. Nu dispera, pentru ca a incheiat contracte de asigurari, dar nu e nici prea fericit. "Eu nu vreau sa iau banii de la asigurari, ci produse pe care sa le pot valorifica", spune Porumboiu.
Ceea ce evoca el aduce aminte de lecturile din scoala despre ceea ce inseamna pamintul pentru romani. "Parca erau scene din Cambodgia sau decupate din filme de groaza. Angajatii mei au fost batuti, taiati cu sabia pe burta si pe picioare. Pe sofer l-au legat, l-au pus pe scaun, dupa ce ii scosesera doi dinti si ii turnasera vin in gura. Am ramas stupefiat, nici acum nu pot sa-mi revin, pentru ca am fost la fata locului. Masinile au fost distruse, iar o parte dintre oamenii mei - dezbracati si tarati prin noroi. Politia a intervenit prompt, altfel nu stiu unde s-ar fi ajuns. Au fost confiscate sabii, pistoale, s-au depus plangeri". Aceste cuvinte n-au fost rostite acum cateva secole, ci chiar anul trecut de catre Porumboiu, dupa un incident legat de controlul a 160 de hectare pentru care el platea redeventa la ADS, dar care era ravnit de seful unei asociatii agricole din Vaslui si de niste tarani din zona.
Cea mai mare parte a hectarelor pe care le are in administrare - 40.000 - provine de la tarani. "Numai anul trecut am platit catre acestia peste 70 de miliarde de lei si nu avem nici un fel de restanta fata de oameni", spune fostul mare arbitru international.
Porumboiu mai detine o ferma de lapte, Mopan Suceava, una dintre cele mai mari societati de morarit si panificatie din Suceava, alte fabrici din domeniul panificatiei si una de ulei. "In acest an, industrializarea va tine in spate agricultura, insa nu trebuie sa disperam atata timp cat, acum doi ani, am avut cea mai buna productie de grau din ultimii 60 de ani. S-a suparat Dumnezeu pe noi in acest an", spune Porumboiu.



Mizati pe porumb si floarea-soarelui
Topul primilor cinci latifundiari este completat de un inginer mecanic din Craiova, Anghel Mihai, care a cumparat in 1999 Comcereal Dolj, una dintre cele mai mari unitati de acest fel din tara. "Daca lucram pamantul in week-end sau ca a doua profesie, sa nu ne asteptam niciodata la rezultate spectaculoase", spune Anghel.
El administreaza 26.000 de hectare de teren (5.000 concesionate de la stat, restul de la proprietari privati) iar holdingul sau mai cuprinde fermele Redias Redea, Agrotehnica si Cervina Segarcea, Moara Bocsa si Transcereal Craiova, un transportator de cereale. La inceput si chiar si acum, Anghel spune ca a fost un comerciant de cereale, insa nu avea de unde sa le cumpere: "Lipsa cerealelor de pe piata odata cu prabusirea acesteia ne-a determinat sa ne ocupam si de productie. Daca nu ai produse agricole cu ce sa faci comert?".
Anghel spune ca pasul spre productie l-a determinat sa investeasca sume uriase, inclusiv in instalatiile de irigatii, pe care a reusit sa le puna in functiune dupa ce fusesera distruse. "Nu intentionez sa ma extind. Planul nostru este sa ne organizam cum trebuie pe aceasta suprafata si sa lucram intensiv", afirma Anghel.
El sustine ca a existat un sprijin din partea statului pentru producatorii agricoli, atat prin subventii pentru produs, cat si pentru irigatii si pentru tehnica agricola. "In ciuda a ceea ce spun multi, agricultura este rentabila. Anul acesta culturile de porumb si floarea-soarelui vor aduce un profit multumitor si, asa cum se estimeaza pretul la grau, si cultivarea acestuia va fi profitabila", spune Anghel.



Pamant, turism dar si creante externe
Ascensiunea deputatului PSD Iosif Armas s-a facut remarcata in special dupa alegerile din 2000, cand a decis sa-si extinda afacerile prin achizitii de societati comerciale aflate in portofoliul diferitelor institutii ale statului. Numele sau este legat mai mult de privatizarea statiunii Baile Herculane si de un contract pentru recuperarea unor datorii pe care Vietnam si Angola le aveau fata de statul roman.
Pe cele trei complexe agrozootehnice achizitionate - Agrozootehnica Drumu Subtire, Agricom Borcea si Mircea Voda -  care au 21.000 de hectare de pamant se cultiva porumb, grau, orz, orzoaica, floarea-soarelui si  soia. "Agricultura este o loterie, pentru ca numai in acest an am avut 6.900 de hectare inghetate. Am fost foarte inspirat atunci cand am decis sa imi asigur productia", spune Armas.
In domeniul productiei industriale, Argirom detine Semag Toplet, un producator de utilaje si echipamente pentru industria alimentara (morarit, uleiuri, bere), masini agricole, masini si utilaje de ridicat si transportat, piese turnate si piese forjate, mecanica fina, confectii metalice, echipamente pentru irigatii, prelucrare de cherestea si mobila.
Firma deputatului PSD este membra a Patronatului Zaharului, fiind unul din principalii producatori si distribuitori de zahar din Romania pentru zahar produs din sfecla de zahar sau din zahar brut. Armas a intrat in aceasta afacere in 1999, cand a cumparat Fabrica de Zahar Calarasi si Fabrica de Zahar Lechinta, pe care spune ca le-a retehnologizat cu echipamente din import.
Argirom International mai detine pachete majoritare de actiuni la Fabrica de alcool si bere de la Modelu, judetul Calarasi, la o firma de turism, plus o retea de distributie a produselor agricole obtinute pe pamanturile sale, retea care are inclusiv sase magazine si un spatiu de depozitare in centrul Bucurestiului, patru benzinarii, o firma de taximetrie in Bucuresti si doua echipe de fotbal: Poli AEK Timisoara si Dunarea Calarasi.



O investitie pe termen lung
Stefan Poenaru este un fost director de IAS care a decis dupa 1989 sa isi continue activitatea pe cont propriu. Nu este prea vorbaret, sau poate ii plac raspunsurile scurte, si nici prea optimist, considerand ca a lucra pamantul in ziua de astazi nu este deloc rentabil.
Principala lui avere, dupa cum spune, este pofta de a lucra pamantul. "Si cand am fost simplu tehnician, inainte de a urma cursurile universitare la Agronomie, si cand am fost simplu inginer agronom, sef de ferma sau director de IAS, si acum, cand conduc un holding agricol de 18.800 de hectare in Baragan, in zona Fetesti".
Cum a ajuns agronom? "Agronom am ajuns pentru ca nu am intrat la facultatea de sport pentru 20 de sutimi. Sunt din Cehu Silvaniei, judetul Salaj. Pasiunea mea de copil a fost sportul. Am jucat handbal, inclusiv la Minaur Baia Mare. Liceul l-am facut in Cehu Silvaniei. N-am intrat la sport, am facut armata si m-am gandit ca ar fi bine sa urmez traditia bunicului meu, care m-a si crescut si care era tehnician agronom", afirma Poenaru.
"Pe termen scurt, pamantul nu este o investitie. Noi, romanii, vrem sa castigam repede. Nici agricultura nu este o investitie profitabila pe termen scurt. Nu este. Eu n-as mai investi in cumpararea de pamant la varsta mea. Daca as avea 25-30 ani as investi. Este o investitie pe termen lung", spune Poenaru.
stelian.negrea@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania