Afaceri de la zero

Exista un complot anti-Schumacher?

02.08.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


Accidentele petrecute chiar dupa startul Marilor Premii ale Austriei (Zeltweg), respectiv Germaniei (Hockenheim), in care a fost implicat dublul campion mondial Michael Schumacher, a determinat presa germana sa se intrebe daca nu cumva " a inceput vendetta impotriva acestuia".

Bild, cel mai popular cotidian german, afirma ca "manevra lui David Coulthard, care i-a taiat calea lui Schumi imediat dupa start, a fost premeditata. Formula 1 s-a transformat intr-o lume a cruzimii" In sinteza, respectivul cotidian, care urmareste de mai multa vreme aceasta pista, subliniaza faptul ca Schumi a devenit "vanatul predilect" al pilotului scotian.

Pe aceeasi directie, dar altfel exprimata se inscrie si opinia fostului pilot de Formula 1 din anii '70, Hans Joakim Stuck, expertul cotidianului Bild, care explica astfel intentia lui Coulthard: "David a incercat sa-i plateasca cu aceeasi moneda o polita mai veche lui Michael: din acest punct de vedere totul pare OK".

Bild preia in paginile sale si opinia austriacului Niki Lauda, fost triplu campion mondial cu Ferrari si McLaren, care a comentat MP al Germaniei pentru canalul de televiziune RTL, care a sustinut ca in acel moment, Fisichella nu putea evita impactul cu Ferrari-ul lui Schumacher".

Elogiind primul succes din cariera brazilianului Rubens Barrichello, Frankfurter Rundschau si Suddeutsche Zeitung afiseaza totusi o unda de regret fata de desele abandonuri cu care se confrunta Schumi in ultima vreme. "Ceea ce nu e de dorit este faptul ca Schumacher este implicat in numeroase incidente la startul curselor", afirma la randu-i Berliner Morgenpost.

In patru (Australia, San Marino, Austria si Germania) din cele unsprezece curse disputate in acest sezon, Schumacher a avut mari dificultati la start. "Indiscutabil, Schumacher ramane cel mai valoros pilot din F1. Numai ca, starturile sale au devenit o reala problema pentru el. A devenit lent si ezitant si din aceasta cauza incearca sa dea vina pe ceilalti. Este un tip lipsit de fair-play", afirma Eddie Irvine (Jaguar), fostul coechipier al pilotului german.

Daca tonul protector cu care presa germana incearca sa-l apere pe Schumacher este de inteles, de neinteles ramane acuzele la adresa unor piloti precum Zonta, Coulthard ori Fisichella, considerati ca facand parte dintr-un complot anti-Schumacher? A uitat oare presa germana de "intrarile la rupere" ale favoritului ei, impotriva lui Hill (Adelaide, Australia, 1994) si Villeneuve (Jerez, Spania, 1997) cand in joc era titlul mondial?

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania