Afaceri de la zero

Favoritele bookmakerilor, Olanda si Franta se testeaza reciproc asta-seara

21.06.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


Asta-seara, dorinta de victorie a "portocalelor" in fata "cocosilor galici", va avea o motivatie dubla. Prima, legata de setea de revansa dupa eliminarea suferita, la penaltiuri, in semifinalele turneului final al lui Euro '96. A doua, dictata de necesitatea succesului, numai acesta garantand jucatorilor lui Frank Rijkaard continuarea turneului doar pe stadioanele Arena din Amsterdam si De Kuip din Rotterdam. "Chiar daca ambele echipe sunt deja calificate, meciul nu va fi deloc unul amical. Noi dorim sa evoluam in continuare pe teritoriul Olandei", a subliniat aparatorul Michael Reiziger.

Daca olandezii au ca varianta, pentru a-si atinge scopul, numai victoria, francezii traiesc in schimb o mare dilema. O infrangere, care le-ar atinge sensibil orgoliul, le-ar permite insa sa-si pastreze cantonamentul de la Wavre. "Personal, ma aranjeaza sa ramanem la Bruges, unde am disputat primele noastre jocuri la Euro. Ne simtim minunat la hotelul Genval. Numai ca acest lucru presupune sa pierdem partida din aceasta seara, si lucrul acesta nu-mi surade deloc", afirma cel mai bun jucator francez al momentul, Zinedine Zidane. Declaratie intarita si de antrenorul Roger Lemerre, cel care spera in victoria echipei sale, "o echipa de 22 de flamanzi", fiindca "marii jucatori trebuie sa-si arate valoarea si la Rotterdam sau Amsterdam, chiar daca este mult mai placut sa te intorci si sa joci pe un stadion cunoscut".

Pentru partida din aceasta seara, Lemerre are cateva semne de intrebare legate de starea de sanatate a unora dintre jucatori - Petit, dureri la genunchiul stang, Barthez, probleme cu nervul sciatic, Anelka, necazuzuri cu articulatia genunchiului drept, Lizarazu, suferinte mari la cvadricepsul drept si Trezeguet, dureri in zona peroneului drept.

Problemele medicale nu sunt singurele cu care se confrunta jucatorii francezi. Fiindca, o parte dintre ei, au avut neplaceri din cauza presei. "Este revoltator sa vezi cum presa din tara ta incearca sa faca din Deschamps un jucator terminat. Cine le da dreptul ziaristilor sa afirme asa ceva? Se uita oare atat de usor ca Deschamps, capitanul echipei, a facut atatea pentru gloria Frantei? ai, va rog sa remarcati, toate aceste lucruri vi le spune un jucator care se bate cu Deschamps pentru locul de titular in reprezentativa!", a izbucnit recent Patrick Vieira, mijlocasul lui Arsenal.

De parca nu ar fi avut destule pe cap, Lemerre se vede acum pus si in situatia de a-si desfasura antrenamentele de pe stadionul din Wavre sub stricta supraveghere a luptatorilor anti-tero, mobilizati de magistratul Jean Louis Bruguiere, cel care a demascat atentatul pus la cale de Frontul Islamic Algerian impotriva jucatorilor francezi.

Nici tabara olandeza nu sta prea linistita, de vreme ce antrenorul Frank Rijkaard nu-l poate alinia pe portarul Edvin van der Sar, accidentat in partida cu Danemarca, pe Van Bronckhorst, suspendat pentru cumul de cartonase, pe Stam sau Overmars care acuza unel dureri.

Aceasta seara ar putea fi una a stelelor si a duelurilor "colegiale", francezii Vieira, Petit si Henry fiind colegi la Arsenal cu olandezii Overmars si Bergkamp, Blanc si Seedorf la Inter Milano, Desailly si Deschamps cu Ed De Goey la Chelsea si Zinedine Zidane cu Edgar Davids la Juventus Torino.

Despre acest din urma duel, unul incarcat de "electricitate" se poate vorbi in termenii cei mai elogiosi posibili data fiind valoarea extraordinara a celor doua stele. "atiu ca Edgar va incerca sa ma intimideze inca din start. Nu cred insa ca va reusi sa ma prinda vreodata in dueluri de unu la unu", a tinut sa lamureasca problema genialul regizor francez Zidane. "Pentru Olanda, Davids ramane foarte important in constructia jocului la mijlocul terenului, si nu cred ca antrenorul lor il va sacrifica pentru a ma marca pe mine pe tot terenul".

Supranumit "pit-bull"-ul de catre fostul antrenor al Ajaxului, Loui van Gaal, Davids reprezinta la aceasta ora un manunchi de nervi fara sentimente. Originar din Surinam, simbolul fotbalului multi-etnic olandez, Davids se socoteste "mai degraba un piranha decat un pit-bull", ochii sai imensi, globulari, acoperiti de acei ochelari ciudati apropiindu-l mai de graba de un peste decat de un caine. Chelul Zidane promite insa sa nu-i ramana dator, intr-un meci, condus de suedezul Anders Frisk, care s-ar putea repeta la 2 iulie, ziua finalei, pe stadionul De Kuip din Rotterdam.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania