Afaceri de la zero

Finantare nerambursabila pentru dezvoltare regionala

31.07.2000, 00:00 Autor: Liviu Vulpe


Agentia Nationala pentru Dezvoltare Regionala (ANDR) va organiza a doua licitatie pentru finantarea nerambursabila a unor programe de dezvoltare regionala propuse de autoritatile locale, scoli si universitati, organizatii neguvernamentale (ONG) si de agenti economici privati, se arata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei Nationale (MEN).

Finantarea va acoperi trei tipuri de proiecte si va urmari crearea de locuri de munca si cresterea economica a regiunilor. Fondurile vor fi impartite pentru proiecte bazate pe initiative locale (60%), dezvoltarea turismului (20%) si dezvoltarea resurselor umane (20%). Fiecare proiect poate beneficia de o finantare nerambursabila de cel mult 62.500 de euro, din care 50.000 de euro prin Programul Phare si 12.500 de euro de la bugetul de stat.

Proiectele trebuie inaintate agentiilor de dezvoltare regionala pana la 15 septembrie si pot fi propuse de administratia publica locala, ONG-uri, firme private, scoli si universitati, prin agentiile locale ale ANDR, corespunzatoare celor opt regiuni de dezvoltare.

Planurile pot viza infiintarea unor centre de productie si de marketing, de cercetare si dezvoltare tehnologica, a unor servicii pentru intreprinderi mici si mijlocii, precum si pentru calificare si formare profesionala in domenii alternative, pentru salariatii din zone defavorizate ori aflate in declin economic.

Pentru ca solicitarile sa fie luate in calcul, toti candidatii la finantare trebuie sa faca dovada profitabilitatii si durabilitatii printr-un plan de afaceri si sa asigure minimum 40% din bugetul proiectului, in bani sau in natura.

Suma totala pusa la dispozitia organizatorilor de programe se ridica la aproximativ 8,3 milioane de euro, reprezentand fonduri acordate Romaniei de Comisia Europeana, prin programe Phare. In perioada de preaderare a Romaniei la Uniunea Europeana, Comisia Europeana sprijina investitional dezvoltarea regionala prin programul Phare, administrat de Agentia Nationala pentru Dezvoltare Regionala.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania