Afaceri de la zero

FMI anunta nori negri deasupra cresterii economice mondiale

14.06.2006, 00:00
Strategia de scumpire a costurilor la imprumut promovata de majoritatea bancilor centrale, precum si aprecierile pretului la petrol care vor afecta consumul privat ar putea determina scaderea ritmului de expansiune economica la nivel mondial.

Economia globala se confrunta cu riscuri din ce in ce mai mari, printre care majorarea pretului la petrol, caderea pietelor bursiere si dezechilibrele comerciale, este de parere Rodrigo de Rato, directorul Fondului Monetar International, scrie Bloomberg.

In luna aprilie FMI a prevazut o expansiune globala anuala de 4,9% pe 2006. Institutia cu sediul la Washington estimeaza o crestere economica de 4,7% pentru anul viitor. Conform declaratiilor lui Rato, FMI vede in continuare o crestere economica globala sustinuta.

"Vedem, de asemenea, si cresterea unor anumite riscuri", a precizat seful FMI intr-o scrisoare adresata Clubului National de Presa din Australia. "Ceea ce am vazut in ultimele saptamani pe pietele financiare demonstreaza ca acesti factori de risc au devenit din ce in ce mai evidenti pe piete", a continuat el.

Pietele bursiere cad in SUA, Europa si Asia, pe fondul ingrijorarii investitorilor ca bancile centrale vor scumpi costurile la imprumut, pentru a continua politica de limitare a inflatiei, a carei ritm de crestere este, potrivit Barclays Capital, cel mai rapid din ultimii zece ani. Pretul titeiului a crescut cu 40 de procente in 2005 si a castigat inca 15% de la inceputul anului.

"Elementele care au dus la sustinerea ritmului de crestere economica au fost o piata de capital mai puternica si politici monetare mai relaxate", este de parere Brian Redican, economist la Macquarie Bank, Sidney. "Un lucru care s-a adus in discutie este ca daca pretul titeiului va continua sa creasca acest lucru ar putea afecta serios consumul privat", a adaugat el.

Indexul global calculat de Morgan Stanley a pierdut 4,4% saptamana trecuta, cea mai mare corectie in jos din septembrie 2002.

"Nu cred ca ar trebui sa exageram miscarile de pe pietele financiare", a declarat De Rato. "Am vazut ceea ce se poate numi o corectie destul de modesta a preturilor exuberante de dinainte", a adaugat seful FMI.

Ministrii de finante din cadrul G8, care s-au intalnit la sfarsitul saptamanii trecute la Sankt Petersburg, au declarat ca economia mondiala este suficient de puternica pentru a rezista aprecierilor dobanzilor de politica monetara si scaderii pietelor bursiere.

"Preturile mai mari la energie si scumpirea costurilor de imprumut vor determina probabil o crestere economica mai slaba anul acesta", este de parere Michael Workman, economist la Commonwealth Bank of Australia, Sidney. "Cu toate acestea, este greu de crezut ca expansiunea economica va scadea sub trei procente anul acesta", a precizat el.

Bancile centrale ale celor 12 state din zona euro, precum si cele din Turcia, Africa de Sud, India si Coreea de Sud si-au apreciat toata saptamana trecuta ratele dobanzilor de politica monetara. Banca centrala americana (Fed) este de asteptat sa scumpeasca si ea costurile la imprumut luna aceasta, in timp ce Banca Japoniei da semnale ca va lua masuri, dupa cinci ani in care a mentinut rata de baza a dobanzii la un nivel apropiat de zero.

"Am vazut o serie de cresteri ale presiunilor inflationiste, precum si aparitia anumitor indoieli legate de sustenabilitatea ritmului actual de crestere", a declarat de Rato. "Volatilitatea si nivelul mare al preturilor la petrol risca sa devina o piedica permanenta in calea cresterii", a adaugat el.

Conform economistilor de la Lehman Brothers, zona Asiei risca o scadere generalizata a expansiunii economice, guvernele locale lasand cresterea preturilor la produsele energetice sa se resimta la nivelul consumatorilor, in timp ce bancile centrale ridica rata dobanzii de politica monetara. Dupa parere lui Robert Subbaraman, economist pe zona Asiei la banca Lehman, eventuale noi cresteri ale pretului la petrol vor pune o presiune si mai mare asupra consumului privat, cu exceptia Japoniei.

"Sunt si alte riscuri, ceea ce am putea numi dezechilibre globale", a explicat de Rato. "Cel mai evident semn al acestor dezechilibre este cu siguranta marimea deficitului de cont curent al Americii."
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania