Afaceri de la zero

Fonduri BM pentru dezvoltarea comertului in Europpa de Sud-Est

15.06.2000, 00:00 Autor: Cosmin Ghinea


Banca Mondiala va acorda Romaniei un imprumut de 17,1 milioane dolari in cadrul Proiectului de Facilitare a Comertului si Transportului in Europa de Sud-Est prin intermediul caruia se urmareste reducerea costurilor netarifare ale comertului si transporturilor din zona. Costul total al proiectului se ridica la 27,2 mil. dolari, din care 8,7 mil. dolari reprezinta contributia Guvernului roman si 1,4 mil. dolari acordati din partea Statelor Unite. Rambursarea imprumutului se va face in decurs de 20 de ani, cu o perioada de gratie de 5 ani cu dobanda standard aplicata de Banca pe baza ratei LIBOR pentru imprumuturile intr-o singura moneda, in dolari.

In Romania, proiectul va sprijini realizarea reformelor vamale in curs de desfasurare, concentrandu-se asupra aplicarii unor solutii integrate in anumite puncte pilot situate pe principalele coridoare europene. Punctele pilot vor urmari marirea productivitatii institutiilor de frontiera, facand posibila scurtarea timpului de stationare in punctele de trecere a frontierei prin modernizarea infrastructurii. Proiectul va finanta realizarea unor lucrari de constructii pentru imbunatatirea conditiilor in aceste puncte de trecere, odata puse in miscare elementele esentiale ale reformei.

Romania a devenit membra a Bancii Mondiale in 1972; iar din 1990 si pana in prezent Banca a angajat in aceasta tara 3 miliarde dolari SUA pentru un numar de 28 proiecte.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania