Afaceri de la zero

Fotbalul dintre blocuri se muta de pe maidan pe mocheta

12.10.2004, 00:00 Autor: Claudia Covaci


Inconjurat de scandaluri si de performante din ce in ce mai slabe ale echipelor de club sau ale Nationalei, microbistul roman s-a decis sa abandoneze fotoliul de acasa si sa puna piciorul pe minge. Acest lucru n-a facut decat sa-i bucure pe intreprinzatorii care au vazut o afacere noua: terenuri de fotbal cu gazon artificial. Deocamdata, am numarat 19 astfel de terenuri in Bucuresti sI cate doua-trei in mai toate orasele importante din Romania. Sunt putine, dar cei care s-au hotarat sa investeasca in asa ceva sunt optimisti; ei spun ca in circa trei-patru ani atat numarul lor cat si al clientilor se va dubla. In asteptarea acelor vremuri, se dezvolta sI numeroase investitii conexe.



"Sanatate curata", spune Mircea M., de profesie avocat, la iesirea de pe terenul de fotbal. "O data pe saptamana vin aici cu colegii. E un mijloc de a ma relaxa, dar si mai placuta e berea de dupa". Pana nu de mult, mergea pe terenul unei scoli, dar a aflat de existenta acestei posibilitati si si-a spus ca e mult mai comod, mai ales ca firma pentru care lucreaza plateste costurile.



In urma cu doi ani, abia daca se auzea de astfel de terenuri de fotbal. Pasionatii de sporturi sau cei care au dorit sa intre in afacerile legate de sanatate s-au orientat mai intai catre aerobic sau fitness, care nu prea puteau fi practicate la scara mare, in special din cauza lipsei de spatiu. Parea mai ales o utopie sa vrei sa convingi oamenii sa plateasca pentru a juca fotbal. Cei care ar fi jucat fotbal nu aveau bani, iar cei cu bani considerau ca nu e de nasul lor, preferand astfel sporturi mai nobile precum tenisul sau, ceva mai incolo, golful.





Mochete umplute cu cauciuc



"In strainatate, astfel de terenuri sunt construite de catre stat, care mai apoi le inchiriaza", spune Vali Enache, administrator in cadrul complexului Daimon, din parcul Tineretului. Complexul pe care il gestioneaza are doua terenuri de fotbal cu gazon artificial. Ca mai toti cei care au intrat in afaceri de acest tip, proprietarii si-au luat masuri de precautie, astfel ca au adaugat un teren de tenis, o sala de fitness, sauna, masaj si un restaurant sau bar. Patronii complexului au investit de patru ori mai mult decat isi propusesera, investitia totala ridicandu-se la cateva sute de mii de euro. "De la 1 noiembrie o sa si acoperim terenurile cu baloane cu aer cald, aduse din Italia", mai spune Enache. Sub covorul de plastic verde se afla sase straturi protectoare, astfel incat se poate juca si pe timp de ploaie. Mochetele, umplute fie cu graunte de cauciuc, fie cu nisip de clipsidra, sunt aduse din strainatate, la un pret osciland intre 15.000 si 30.000 de euro.



Doua treimi dintre cei care joaca in Tineretului platesc un abonament in pretul caruia se afla tot echipamentul necesar, cu exceptia incaltamintei.In cazul Daimon, preturile sunt 15 euro pe sedinta dimineata, respectiv 20 de euro seara. Cei mai multi jucatori au varste cuprinse intre 18 si 40 de ani sI sunt oameni educati.





Un milion de lei pe ora, la Agronomie



Florin Dinca detine un teren artificial si unul natural in cadrul complexului sportiv de la Agronomie si un teren in zona Fizicienilor, unde vin si ?baietii de cartier?, motiv pentru care si preturile sunt ceva mai mici. La Agronomie, el este asociat si intr-o scoala de fotbal, care-si tine orele dimineata. Serile sunt rezervate firmelor si celor dornici de putina miscare. Amenajarea unui teren l-a costat pe Dinca in jur de 50.000 de euro. Desi cele trei terenuri pe care le detine nu sunt acoperite, el spune ca sunt practicabile si pe timp de iarna.



In aceasta afacere, banii nu vin doar din inchirierea terenurilor catre "burtosii" care vor sa faca miscare o data pe saptamana. Exista sponsori care afiseaza bannere la marginea terenurilor, exista terasele de langa si mai exista varianta inchirierii de catre echipe profesioniste, cum e cazul terenului din Agronomie. Investitoriii bucuresteni in domeniu cu care am discutat spun ca vor sa investeasca in curand in piscine, sali de fitness sI sauna. "De asemenea, vrem o colaborare cu un liceu bucurestean. Dorim sa luam un camin, sa-l renovam si sa facem o clasa de fotbal, un fel de scoala Gica Popescu. Sunt multi copii din provincie care ar vrea sa joace fotbal, dar nu au posibilitati de cazare", afirma Dinca.



Unul din cele mai vechi terenuri este situat in incinta Facultatii de Drept si apartine firmei Stefan Alex Com SRL. Catalin Danilescu, antrenor si reprezentant al firmei a avut si el un astfel de teren si, spre deosebire de toti ceilalti de declara foarte pesimist. "In urmatorii doi ani nu mai vad o afacere din asta. Sunt prea multe, iar romanul a inceput sa ceara calitate", afirma el.



Aici, investitia s-a ridicat la 60.000 de euro si include toate facilitatile necesare, iar mocheta este "aceeasi ca a lui Gica Popescu si Hagi". Pretul pentru o ora de fotbal este de 800.000 de lei.





Mochete de peste doua milioane de euro, in sapte luni



SSD Sport System Development este una din companiile care distribuie mocheta speciala, in cadrul unei divizii infiintate anul trecut. Mirela Rosca, director executiv in cadrul companiei, afirma ca din martie, de cand s-a infiintat aceasta divizie, vanzarile au fost de peste doua milioane de euro. Gazonul sintetic este achizitionat de la compania italiana Italgreen, iar perioada de garantie este de 10 ani de la data montarii. "Pentru fiecare tip de suprafata s-au incheiat cate patru-cinci contracte de la inceputul anului pana in prezent", afirma Rosca. Pretul variaza intre 16 euro si 30 de euro metrul patrat, in functie de tipul materialului folosit. O alta firma care aduce mochete de acest tip pe piata romaneasca este Artimex.
claudia.covaci@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania