Afaceri de la zero

Grupa A, sub reflector

07.06.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu


Am ajuns, in sfarsit, la prezentarea grupei din care face parte si reprezentativa Romaniei. In numarul de astazi veti putea citi despre Anglia, adversarul din 20 iunie al tricolorilor, si Portugalia, cu care vom da piept in 17 iunie.

ANGLIA, CAMPIOANA MARILOR AaTEPTARI

Ori de cate ori s-a calificat pentru un turneu final, Anglia a fost plasata printre favoritele competitiei. Ca un facut, de fiecare data a inselat asteptarile. Fie pentru ca a avut ghinion, cazul Mondialelor din 1990 si al precedentului Euro, fie ca n-a reusit sa valorifice potentialul de care a dispus.

Situatia este asemanatoare si astazi, inaintea summitului din Belgia si Olanda. A fost meritul Suediei ca reprezentativa Albionului, dupa un parcurs modest in calificari, si-a asigurat prezenta la baraj. ai acela transat in favoarea sa dupa mari emotii in "dubla" cu Scotia. In ciuda evidentei, selectionerul Kevin Keegan facea la vremea respectiva o declaratie ce multor observatori neutri li s-a parut alaturea cu drumul: "intram la Euro pe usa din dos, dar s-ar putea sa iesim pe usa din fata". ai toata lumea in Insula, de la jucatori, presedinti de cluburi, suporteri si pana la mass-media a preluat ideea. In scurt timp, toti au inceput sa gandeasca ca se poate si astazi chiar sunt convinsi de acest lucru.

Anglia poseda potentialul necesar pentru a castiga turneul. Numai daca iei in calcul nume precum Adams, Sol Campbell, Beckham, Shearer sau Owen ai deja imaginea unei formatii puternice. Intrebarea este daca Keegan va reusi pana la ora fluierului de start al competitiei sa rezolve tarele trecutului. Anume, lipsa de coeziune a acestor vedete pe gazon, determinata in buna masura si de accidentarile unor piese de baza. Au aparut astfel necazuri pe flancul stang al apararii care l-au obligat pe selectioner sa improvizeze. Acesta a trebuit sa renunte la sistemul traditional, 1-4-4-2, si sa experimenteze un 1-3-5-2. Formula mai greu de asimilat de catre jucatori si care a dus la numeroase disfunctionalitati. Cele mai mari batai de cap le-a creat insa compartimentul forte: atacul. Pe de-o parte absenta prelungita a cuplului Owen-Fowler, pe de alta criza de forma a capitanului Shearer, care si-a anuntat retragerea dupa Euro 2000, au facut ca insularii sa nu convinga decat rareori in plan ofensiv.

Vedeta este David Beckham. Mijlocasul lui Manchester United l-a detronat dupa Coupe du Monde pe Alan Shearer, profitand de criza de forma a acestuia. Nu-i mai putin adevarat ca, pe ansamblu, este mult mai util echipei decat "the captain".

Venirea lui Kevin Keegan in functia de selectioner (16.02.1999) a adus doua schimbari majore. Un optimist prin definitie, Keegan a destins atmosfera in sanul lotului, acesta constituind cadrul pentru impunerea unei conceptii de joc mult mai ofensive decat cea predicata de Glenn Hoddle.

PORTUGHEZII, BRAZILIENII EUROPEI

Vorbesc aceeasi limba ca si vicecampionii mondiali, iar stilul de joc eminamente ofensiv este asemanator cu al lui Rivaldo et comp. Ceea ce le deosebeste fundamental pe cele doua rubedenii este succesul. Pe langa spectacol, brazilienii au avut grija sa mai si marcheze, iar golurile le-au adus trofee. Ibericii, in schimb, n-au mai reusit o performanta notabila la nivel de "nationala" din 1984, de la CE din Franta, unde s-au oprit in semifinale.

Multi experti sunt astazi de parere ca actuala reprezentativa lusitana este capabila sa obtina la Euro 2000 chiar mai mult decat un loc trei. Marea majoritate a internationalilor au cucerit impreuna Mondialele de juniori din 1989 si 1991. Deci, avem de-a face cu o formatie omogena, dintre ai carei componenti multi evolueaza la cluburi puternice din afara granitelor tarii. Cazul lui Figo (Barcelona), Rui Costa (Fiorentina), Paulo Sousa (Parma) sau Fernando Couto (Lazio), ca sa-i luam pe cei mai reprezentativi. Marea problema a acestei formatii de virtuozi ramane eficacitatea scazuta in comparatie cu ocaziile pe care si le creeaza. Colega de grupa in preliminarii cu Romania, Portugalia a marcat intr-adevar 32 de goluri, insa marea lor majoritate in poarta unor echipe modeste ca Liechtenstein sau Azerbaidjan. In schimb, in cele doua confruntari cu tricolorii, lusitanii n-au reusit sa-l invinga pe Stelea decat o singura data.

Luis Figo, vedeta echipei, este considerat cel mai bun jucator de picior drept din lume la ora actuala. Impreuna cu Rivaldo, Figo face tot jocul Barcelonei, unde evolueaza din 1995.

In ciuda stilului ofensiv al echipei, Portugalia este pregatita de un fost fundas. Numit in functie dupa Coupe du Monde, Humberto Coelho a jucat libero la Benfica Lisabona si la Paris Saint-Germain.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania