Afaceri de la zero

Holdingul Gica Hagi

08.09.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu


Ca unul care stie foarte bine ca o cariera pe terenul de sport nu tine o vesnicie, Gica Hagi s-a gandit ca trebuie sa inmulteasca banii castigati de-a lungul timpului in fotbal. Este vorba de peste 20 de milioane de dolari, din care cea mai mare parte i-a plasat in afaceri si proprietati.

Investitiile sale nu s-au intins in toata tara si nici peste hotare. Ele pot fi localizate in trei mari puncte: la Constanta, orasul natal, in Bucuresti, unde a gasit foarte repede un teren propice pentru astfel de activitati, si la Poiana Brasov, locul preferat pentru o vacanta la munte.

Primul pas in afaceri l-a facut la Bucuresti. In 1993, impreuna cu prietenul sau sirian, Amer Almouzayen, a pus pe picioare clinica stomatologica "Dentosan" (situata undeva in spatele Bisericii Armenesti), una dintre cele mai moderne la ora aceea din intreaga tara.

Hagi a dat grosul banilor, iar de restul s-a ocupat Amer, medic stomatolog cu diploma luata la Facultatea de Stomatologie din Capitala, pe vremea cand fostul international roman juca la Sportul Stundentesc si, mai apoi, la Steaua.

In timp, "Dentosan" i-a adus lui Hagi suficient profit pentru a prinde gust de mai mult. Asa s-a nascut ideea unui studio-foto.

Afacere pe care a pornit-o in 1995 impreuna cu bunul sau prieten si coechipier de la Steaua si de la echipa nationala, Gabi Balint. "Digital Foto Studio" se afla tot in Bucuresti, pe bulevardul "Corneliu Coposu", undeva in zona magazinului "Unirea".

Dar cea mai mare parte a banilor i-a investit in imobile. In Capitala a achizitionat o serie de apartamente, iar la Constanta chiar doua blocuri de locuinte.

Lovitura a dat-o insa cu hotelul "Bucuresti" din complexul Mamaia, pe care l-a cumparat la finele anului 1999 cu nu mai putin de 1,3 milioane de dolari.

De departe cea mai importanta intreprindere a sa, cu atat mai mult cu cat pentru renovarea stabilimentului si aducerea lui la standarde internationale a mai pus inca pe atat.

In iunie 1999, cand Hagi l-a vizitat prima oara, "Bucuresti" era un hotel de 3 stele. ai-a pus in cap sa-l faca de 4 stele, ceea ce, in prima faza, a insemnat investitii de peste 400.000 de dolari.

Trebuiau inlocuite instalatiile sanitare si tamplaria exterioara, in conditiile in care holul fusese refacut complet, bucataria dotata cu instalatii aduse din Italia si barul renovat in 1997, prin grija Societatii Comerciale Mamaia.

Fostul international roman a mai bagat bani in acoperirea piscinei, a pus doua lifturi, a construit doua cabinete de tratament, sauna si sala de forta. Iar ca sa fie totul bine facut, a cumparat inclusiv terenul pe care se afla situat hotelul, 1.700 de metri patrati, cu aproximativ 8.400 de dolari.

Lucrarile sunt insa departe de a fi terminate, reintroducerea "Bucurestiului" in circuitul turistic intern si international fiind prevazuta abia pentru la anul.

Gica Hagi ar fi vrut sa se lanseze serios si pe piata brasoveana, unde ar fi urmat sa-l aiba partener pe cumnatul sau Gica Popescu.

N-a fost sa fie, pentru ca varianta cumpararii hotelului "Piatra Mare" din Poiana a cazut. Asa se face ca a trebuit sa se multumeasca doar cu vila de vacanta construita acolo in urma cu un an si jumatate. In perioada "Galatasaray", "Machidonu" si-a extins afacerile, orientandu-se si spre sectorul alimentar.

Cu circa 300.000 de dolari le-a facut constantenilor un supermaket chiar in centrul orasului (Bulevardul Mircea cel Batran) si o fabrica de mezeluri. Iar mai nou ar fi vorba de un alt hotel, pe care intentioneaza sa-l ridice pe malul lacului Siutghiol, acolo unde Primaria Constantei i-a repartizat in martie 500 de metri patrati.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania