Afaceri de la zero

Iar o sa vina fiscul sa ne ceara mingi cu autograf

15.10.2003, 00:00 Autor: Costi Mocanu

Specialistii englezi in afaceri le recomanda celor care au bani sa cumpere echipe de fotbal. Cu 20 de milioane de dolari, mai ales daca sunteti rusi, puteti deveni patroni de fotbalisti.
A fost nevoie de afacerea Abramovici-Chelsea pentru ca analistii financiari sa-si dea seama ca fotbalul englez ofera o sansa excelenta de castig. "Pentru 25 de milioane de dolari se poate cumpara aproape orice club englez de mijlocul clasamentului. Echipele nu sunt cotate la adevarata lor valoare, exceptand Manchester United si Arsenal. In timp, investitia poate aduce un profit frumos", crede redactorul-sef al publicatiei Soccer Investor.
Astfel, Aston Villa poate fi cumparata acum la numai 21 de milioane de dolari, chiar daca veniturile clubului sunt de 62 de milioane. In plus, investitorul ar intra in posesia unei baze materiale a carei valoare este de peste 100 de milioane de dolari. Aceste valori au ajuns si la urechile unui miliardar din  Venezuela, care a inceput negocierile.
Invidios pe succesul lui Abramovici, un alt rus, Aleksandr Mamut, asteapta cu o valiza de bani, 52 de milioane de dolari, sa cumpere Blackburn Rovers. Interesant este ca acolo unde englezii spun "da" fara ezitare, cluburile estice sunt mai reticente. Mamut, unul din fondatorii grupului industrial si financiar rus MDM, a ajuns in Anglia pentru ca a esuat in incercarea de a prelua clubul Torpedo Moscova.



Cum au invatat englezii "Kalinka"
Englezii au inteles aceasta dupa ce rusul Roman Abramovici a monopolizat toata vara primele pagini ale presei sportive din toata lumea, cumparand clubul londonez Chelsea. Pentru 50,09% din actiunile clubului, Abramovici a platit 216 milioane de dolari. A doua zi dupa tranzactie, tabloidul britanic The Sun a schimbat numele clubului din Chelsea in Chelsky.
A fost momentul in care orgoliul englez s-a trezit. Tony Banks, fostul ministru britanic al sportului, a cerut parlamentului englez o ancheta asupra tranzactiei. "Trebuie sa vedem daca aceasta persoana este potrivita pentru a cumpara un club in aceasta tara. Abramovici este un om despre care nu stim nimic si care vine din Rusia, o tara in care business-urile nu au cea mai buna reputatie".Nimic insa nu a putut impiedica afacerea, mai ales ca a fost una cat se poate de legala.
Marele beneficiar a fost Ken Bates, fostul actionar majoritar la Chelsea, care cumparase pachetul in 1982 pentru numai 1,33 milioane de dolari. Pana la venirea lui Abramovici, Bates respinsese propunerea de 70 de milioane de dolari venita de la un fond de investitii care se ocupa de banii pensionarilor americani din California. Ce legatura aveau acestia cu fotbalul? Nici una. Administratorii fondului urmareau numai sa puna mana pe baza materiala a clubului - terenuri in centrul Londrei, restaurante, hoteluri si baze de agrement. Toate acestea au ajuns acum in mainile lui Abramovici.
O data cu venirea lui, fanii Chelsea au invatat cuvant cu cuvant celebra melodie "Kalinka" - pentru ca echipa intra acum pe teren intotdeauna in acordurile acestui cantec. In tara unde intre teren si spectatori nu este decat distanta de o palma, Roman Abramovici a introdus un riguros sistem de autocontrol. Pentru ca ii este frica de atentatele teroriste, drumul rusului la stadion este deschis de 4 BMW-uri seria 7 (o masina costa cel putin 70.000 de dolari) din care, inainte ca magnatul sa coboare din masina, sar opt garzi de corp, fosti membri ai trupelor speciale rusesti.
Sunt aspectele mai putin placute pentru spectatori; rusul si-a cucerit insa simpatia publicului englez facand o adevarata risipa de bani prin aducerea noilor jucatori. Glen Johnson - 8 milioane de dolari, Makelele - 21 milioane de dolari, Crespo - 30 de milioane, Adrian Mutu - 25 milioane dolari - sunt doar cativa fotbalisti adusi in numai doua luni la Chelsea. Ambitia? "Noul Manchester United al Angliei!" - a declarat Abramovici.
Uitandu-ne la echipa, putem spune ca are cu ce. In ciuda recentei infrangeri spectaculoase suferite de Chelsea in fata lui Besiktas, pana si Real Madrid se teme. Jorge Valdano, directorul executiv al "galacticilor", a spus ca Real urmareste cu mare atentie ce se intampla cu Chelsea, echipa pe care spaniolii o considera marea lor adversara in UEFA Champions League.



"Abramovici este un pic nebun"
A fost concluzia lui Mutu atunci cand a aflat ca patronul sau a mers cu avionul din Siberia la Moscova special pentru a urmari rezumatul unui meci. "Am fost obligat sa fac asta", s-a justificat rusul. "Semnalul TV era prost". Ca sa nu mai aiba astfel de surprize, Abramovici a comandat un circuit special de satelit ca sa poata vedea de pe iahtul sau, in Alaska, primul meci al Chelsea in cupele europene. "M-am indragostit de fotbal vazand in primavara meciul Manchester United-Real Madrid (4-3) si am spus ca neaparat trebuie sa fiu si eu implicat".
Frumos spus, dar e oare suficient pentru a arunca sute de milioane de dolari? "Cati bani veti investi in Chelsea?" a fost intrebat Abramovici. "Atatia cat este nevoie pentru a fi cei mai buni", a raspuns rusul, care i-a transmis antrenorului Claudio Ranieri ca, in privinta sumelor de transfer, doar cerul este limita.
Iar ambitia lui Abramovici nu se satisface doar cu o singura vara fierbinte. Il vrea antrenor pe suedezul Sven-Goran Eriksson, selectionerul Angliei si este gata sa scoata din buzunar alte 60 de milioane de dolari pentru a-i oferi acestuia un contract fabulos. Si-a dat seama ce marca este Beckham si le-a facut celor de la Real Madrid o oferta naucitoare, cifrata simplu: "oricat", ceea ce inseamna practic un cec in alb intins spaniolilor spre completare.
N-au fost singurele probleme ale Realului cu rusul. Obisnuit sa fie el cel care cumpara tot, Real a fost pus in incurcatura atunci cand Abramovici a tintit catre simbolul spaniolilor, Raul, pe care rusul a oferit 105 milioane de dolari, cea mai mare suma din istoria fotbalului.



Clubul miliardarilor
Anul acesta, revista Forbes il plaseaza pe Roman Abramovici pe locul 49 in topul celor mai bogati oameni din lume. Saltul fata de 2002 este imens - in numai un an a urcat 78 de locuri, venind de pe 127. La 36 de ani, Abramovici se poate lauda cu o avere de peste 3 miliarde de dolari. Intre altele, este actionarul majoritar al Sibneft, clasata pe locul al cincilea in topul marilor companii petroliere ruse. Totodata, rusul are o cota importanta din liniile aeriene ruse, Aeroflot.
In 2000 a devenit actionar majoritar la Ruski Alumini, al doilea mare producator de aluminiu din lume (acum mai detine cu un sfert din capitalul companiei, dupa ce in urma cu cateva zile si-a vandut o parte din actiuni altui magnat rus, Oleg Deripaska). Nici presa nu l-a lasat indiferent, astfel incat a achizitionat 49% din postul de televiziune ORT. Din anul 2000 este guvernatorul regiunii Ciukotka, locuita de aproape 80.000 de eschimosi. Campania lui electorala a fost simpla si foarte eficienta - a construit din banii lui 45.000 de locuinte.
Desi este actionarul majoritar la Chelsea, Abramovici nu este cel mai cunoscut dintre cei care stau cu sufletul la gura urmarind actiunile bursei. Zece la suta din actiunile Chelsea ii apartin magnatului australian Rupert Murdoch, care este, intre multe altele, patronul retelei engleze de televiziune prin satelit British Sky Broadcasting (BSkyB). Averea lui Murdoch este  estimata de Forbes anul acesta la 5,5 miliarde de dolari. Un alt actionar important, cu 21%, este vaduva fostului vicepresedinte de la Chelsea.
Abramovici vrea insa totul numai pentru el si este decis sa transforme Chelsea intr-o companie privata. Rusul le-a facut celorlalti actionari o oferta totala de 79 de milioane de dolari pentru a obtine si restul actiunilor, iar 95% dintre actionarii minoritari au fost de acord.



Fotbal si Formula 1
Ne aducem aminte de indoielile englezilor fata de corectitudinea afacerilor lui Abramovici. Fotbalul si Formula 1 sunt sporturile in care castigi si prestigiu, dar iti "speli" si afacerile. Nu intamplator Abramovici s-a interesat de curand si de echipa de Formula 1 Minardi, pe care vrea sa o cumpere.
Aici nimeni nu te intreaba de unde aduci banii. Popularitatea fenomenului este atat de mare, incat inspectorul financiar se "inmoaie" si isi termina controlul dupa ce bea o ceasca de ceai cu patronul si capata un autograf de la o vedeta pentru pustiul lui.
Atunci cand scoti banii din companie, poti justifica oricand sursa veniturilor: drepturi de televizare a meciurilor, vanzare de jucatori, merchandising, vanzare de bilete. Totul este corect si pe fata. Si cu taxele platite.



Va intereseaza nocturna mea?
Nu doar cluburile engleze sunt interesante pentru personajele cu bani multi. De curand, patronul Stelei, Gigi Becali, a respins o oferta de 50 de milioane de dolari venita tot de la un rus care dorea sa devina proprietarul Stelei. Judecand ca, de cand este la Steaua, Becali a investit cel mult 15 milioane de dolari, propunerea era cat se poate de interesanta. Oferta a fost insa respinsa. Potrivit declaratiilor sale, Becali vrea sa duca Steaua la o valoare de piata de 150 de milioane de dolari in urmatorii cinci ani.
La aceasta cota, Becali crede ca Steaua ar putea sa traiasca singura - fara ca el, ca patron, sa o sprijine permanent cu infuzii de capital. Fiind prima echipa din Europa de Est care a castigat Cupa Campionilor Europeni, Steaua are de partea ei traditia, performantele si numele.  Insa un eventual investitor ar fi cu siguranta interesat si de bunurile pe care le-ar obtine in urma tranzactiei. Aici, Steaua nu prea are argumente. Stadionul si baza de antrenament sunt ale Ministerului Apararii, iar sediul clubului, desi modern, este in birouri inchiriate la hotelul Hilton. Singura nocturna cumparata de Becali nu poate rezolva mare lucru, pentru ca este greu de crezut ca ar veni cineva sa cumpere Steaua doar pentru a-i lua becurile.
Rapid, in schimb, are cu ce sa se laude - baza Pro Rapid, aflata in proprietatea echipei lui Copos, care valoreaza cel putin 2 milioane de dolari. costim@protv.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania