Afaceri de la zero

Imprumuturi care promoveaza spiritul antreprenorial

14.08.2000, 00:00 Autor: Liviu Vulpe


FRAI dezvolta, aplica si monitorizeaza proiecte care contribuie la crearea de locuri de munca si la cresterea sectorului privat si a devenit o organizatie financiara solida, care joaca si un rol de catalizator pentru atragerea capitalului privat strain Romania.

Fondul face investitii si acorda credite prin intermediul a patru programe: programul de investitii mari investeste intre 500.000 si 5.000.000 de $ in firme romanesti mari si mijlocii. Programul de investitii mici si mijlocii investeste in societati pe actiuni din clasa IMM, iar sumele variaza intre 50.000 si 350.000 de $.

Programul de imprumuturi mici si mijlocii ofera credite denominate in dolari, intre 20.000 si 150.000 $, cu dobanda fixa. Programul de Imprumuturi Mici ofera credite cuprinse intre 1.500 si 15.000 de $, iar imprumutul este denominat in dolari si are dobanda fixa.

Prin programul de investitii mari, FRAI face investitii cu o valoare cuprinsa intre 500.000 si 5 milioane de dolari, prin participare la capitalul social.

Programul foloseste investitii prin cumpararea de actiuni comune sau preferentiale, imprumuturi convertibile si leasing, urmarind sa stimuleze atat lichiditatea societatii, cat si potentialul de dezvoltare. Strategia aplicata reduce riscurile si mareste impactul investitiei, diversificand portofoliul printr-o buna reprezentare geografica si industriala.

Beneficiarul investitiei trebuie sa prezinte un plan de afaceri viabil, iar fondul devine actionar majoritar sau minoritar si este reprezentat in Consiliul de administratie. FRAI preconizeaza sa vanda investitia intr-o perioada de trei pana la cinci ani.

Desi accepta proiecte in diferite stadii de dezvoltare, FRAI prefera societati cu potential de crestere bun, care au inregistrat progrese in activitatea anterioara si care au un management competent si angajat - direct interesat in succesul investititiei. Fondul urmareste ca beneficiarii investitiilor sale sa opereze in spiritul respectarii normelor acceptate de comportament social, etic si de protectie a mediului.

Fondul de Investitii pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FIIMM) investeste intre 50.000 si 350.000 $, iar firmele avute in vedere pot fi caracterizate astfel: societati pe actiuni cu capital privat; un numar de angajati cuprins intre 5 si 150; venituri anuale cuprinse intre 150.000 si 1.500.000 de $; o valoare de piata cuprinsa intre 100.000 si 1.000.000 de $; imprumutul urmeaza sa fie folosit pentru achizitionarea de echipament, pentru constructii, pentru capital rulant sau pentru refinantarea de imprumuturi.

Sectoarele de activitate preferate sunt: agribusiness, industria alimentara, software, tehnologii, printing, materiale de constructii, industrie usoara. Sectoarele unde FIIMM nu poate investi sunt cele de bauturi alcoolice, armament, tutun, industrii poluante si comert.

Principalele etape ale procesului investitional sunt primirea cererii de finantare, a planului de afaceri si a situatiilor financiare, verificarea-standard a potentialei tranzactii, inainte de semnarea intelegerii in principiu cu potentialul client, trimiterea recomandarii catre Comitetul de investitii pentru evaluare si aprobare, verificarea-standard finala, dupa aprobarea Comitetului Director al FRAI.

Programul de imprumuturi mici si mijlocii este un proiect realizat in comun de catre FRAI si Banca Romaneasca. Programul acorda firmelor mici si mijlocii din Romania imprumuturi in suma de la 20.000 la 150.000 $, pana la trei ani, de regula cu plati lunare, in sume egale.

Creditele si rambursarile acestora se vor face in $. In anumite conditii, se poate obtine o perioada de gratie de pana la trei luni, in care se plateste numai dobanda; aceasta este fixa, de 15% pe an, plus un comision de 1% din suma. Creditele trebuie garantate cu active intr-o forma si de o valoare acceptabile creditorului. In anumite cazuri, se accepta si alte garantii decat cele imobiliare.

Finantarea investitiilor se face pe termen lung, in active fixe ca echipamente, utilaje si constructii, precum si a stocurilor de materii prime si materiale necesare pentru o dezvoltare a afacerii.

Imprumuturile se acorda mai ales firmelor cu experienta, avand o echipa manageriala consolidata. Firmele noi vor fi finantate doar in mod exceptional, iar solicitantul trebuie sa contribuie cu minim 30% din totalul costurilor proiectului.

Numarul angajatilor firmei nu trebuie sa depaseasca 200, iar capitalul strain nu poate depasi 70%. Capitalul majoritar si pachetul de control trebuie sa fie detinute de rezidenti ai Romaniei. In general, creditele vor fi acordate firmelor din domeniul productiei, constructiilor, serviciilor.

Programul nu se adreseaza firmelor implicate doar in vanzari en-gros. Exista, de asemenea, o serie de domenii excluse de la finantare: cazinouri, benzinarii, firme distribuitoare sau firme implicate in fabricarea si distribuirea de bauturi alcoolice sau tutun (cu exceptia magazinelor care comercializeaza cu amanuntul aceste produse, iar vanzarile acestora nu reprezinta mai mult de 25% din venitul brut al societatii).

PIMM se deruleaza doar in anumite judete si firmele care solicita un imprumut trebuie sa activeze in aceste judete pentru a se califica. Alte amanunte se pot gasi si pe site-ul www.raef.ro.



O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania