Afaceri de la zero

in UE o companie se poate infiinta in numai 7 zile

28.03.2006, 00:00
Intreprinzatorii vor putea, pana la sfarsitul anului 2007, sa-si poata incepe o afacere in cel mult o saptamana oriunde in Uniunea Europeana.

Sefii guvernelor europene vor participa la un summit economic de doua zile pentru a crea un sistem comun ce va permite intreprinzatorilor sa infiinteze o companie in maxim sapte zile oriunde in UE, scrie Financial Times.

Proiectul va fi foarte bine primit de catre intreprinzatori, care in momentul de fata se plang de costurile ridicate si complexitatea demararii unei afaceri in Europa.

Timpul maxim pentru demararea unei afaceri variaza in functie de statul in care aceasta are loc. Centrul pentru Reforma Europeana arata ca in Danemarca, Finlanda, Franta, Italia si Olanda demararea unei afaceri dureaza mai putin de doua saptamani, in Portugalia 54 de zile, iar in Slovenia poate dura chiar si 60 de zile.

Si costul variaza de la nici un euro in Danemarca la cateva mii de euro in Grecia, in timp ce majoritatea statelor membre cer de la intreprinzatori depunerea intr-o banca a unei sume mari de bani gheata inainte de a primi permisiunea de a demara afacerea. Comisarul european Gunther Verheugen a confirmat faptul ca, in trecut, UE a fost mai preocupata cu ajutarea demararii afacerilor mari si a acordat mai putina atentie nevoilor companiilor mai mici. Purtatorul de cuvant al lui Verheugen a fost foarte multumit de concluziile care au fost luate la summit si a spus ca va monitoriza indeaproape statele membre ale UE pentru a observa daca se vor tine de promisiunile facute.

La summit-ul economic al UE, s-au gasit si alte modalitati de inlesnire a formalitatilor, cum ar fi oferirea companiilor mici si medii mai mult timp pentru a se putea conforma cu noua legislatie si reducerea onorariilor.

Un raport al Camerei Lorzilor cere Comisiei Europene perfectionarea pietei unice si de asemenea incetarea expres a protectionismului.

Separat, Centrul pentru Reforma Europeana numeste in raportul sau de implementare a procesului de reforma economica a UE Danemarca stat erou, Italia, Grecia si Portugalia ca state cu reusite putine, iar Poloniei ii da calificativul de "personaj negativ".
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania