Afaceri de la zero

Iti rezolva problemele financiare

26.05.2009, 15:53
Bogdan Gheorghiu a intrat intamplator in afaceri, la propunerea unei cunostinte care l-a convins ca o casa de amanet este un business foarte profitabil. "A fost intamplarea sa ne propuna o cunostinta sa ne asociem si sa deschidem o casa de amanet in 1998. Dupa aproximativ un an aceasta asociere a incetat, datorita neintelegerilor, iar eu si sotia mea ne-am retras din societatea respectiva. Acest lucru nu a insemnat ca am abandonat ideea in sine de a avea o afacere in acest domeniu financiar", spune Bogdan Gheorghiu, fondatorul casei de amanet Express Credit din Iasi.
Express Credit activeaza pe piata inca din toamna anului 1999, cand functiona sub denumirea de Electro Gold. "Cand am deschis prima noastra agentie aveam varsta de 25 de ani, iar eu si sotia mea eram si patroni si angajati", isi aminteste Gheorghiu.
Concurenta era destul de redusa pe aceasta piata acum zece ani, intrucat nu existau mai mult de 30 de case de amanet in Iasi. Acum insa el crede ca exista peste 100 de case de amanet care activeaza in judetul Iasi, iar la nivelul municipiului, numarul de societati cu profil de activitate similar depaseste 120.
Casa de amanet a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 8 mil. lei (1,86 mil. euro), iar antreprenorul estimeaza o crestere a afacerii in 2009 de pana la 25%, la 10 mil. lei ( 2,3 mil. euro).
"Nu putem estima o marja de profit pentru anul acesta, pentru ca ne-am propus ca in acest an sa ne extindem in toate cartierele iesene si vom avea investitii importante in noile agentii si in campania publicitara", a adaugat el.
Casa de amanet din Iasi practica un comision cuprins intre 0,8% si 1,1% pe zi, insa clientii fideli beneficiaza de discounturi de pana la 50%.
In ultimii cinci ani au existat peste 57.000 de persoane care au beneficiat de imprumuturi de la casa de amanet pe care o conduce.
Investitia initiala a avut o valoare de aproximativ 50.000 dolari, bani proveniti in mare parte din imprumuturi.
 
Express Credit
Cifra de afaceri: 1,86 mil. euro
Investitie initiala: 50.000 dolari
Numar angajati: 40
 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania