Afaceri de la zero

La examenul de licenta nu-i intreaba nimeni despre asta

07.05.2003, 00:00 Autori: Crina Calek , Raluca Lupoian

Despre conditia materiala a studentului roman s-a scris mult, dar si stereotip.
Pe de o parte sunt cei care ies in strada sau fac greve pentru a obtine conditii mai bune de trai in camine; acestia perpetueaza imaginea traditionala a studentului sarac, care se intretine din burse, din ce mai primeste de acasa si, eventual, din tot felul de afaceri marunte, de la vanzarea de martisoare si pana la comertul cu casete si discuri. Pe de alta parte sunt studentii de bani gata, care nu cunosc grija zilei de maine si par sortiti inevitabil unor cariere de succes, chiar daca uneori nu fac decat sa sfarseasca in posturi caldute. Mai interesanti insa decat aceste doua categorii sunt studentii care isi castiga repede independenta financiara fata de parinti si reusesc nu numai sa se intretina singuri muncind pe perioada studiilor, dar uneori ajung sa-si deschida afaceri proprii inca din timpul facultatii.
Cand ajung in situatii financiare limita, unii studenti se vad siliti sa apeleze la metode inedite de "supravietuire". Daca nu prind un loc in camin, dar nici bani de chirie nu au, in schimbul unui acoperis deasupra capului, ei sunt dispusi sa presteze o multime de servicii pentru cei care ii gazduiesc: curatenie, gatit, cumparaturi, spalat, ingrijitul copiilor.
Cele mai frecvente oferte se refera la chirie in schimbul menajului si sunt, de regula, serioase. Cei care le formuleaza sunt fie batrani si bolnavi, fie oameni bogati si ocupati care au case mari si nu pot sa se ocupe de ele. Acestui gen de oferte li se potrivesc cel mai bine fetele. Totusi, se gasesc si pentru baietii plecati la studii prin alte orase indeletniciri care sa-i scuteasca de a-si mai plati gazda. Printre acestea se numara pana si taiatul lemnelor.

Menaj pentru locuinta
Raluca Nistor are 20 de ani si este studenta in anul II, la Geografie. De cand e in Cluj, sta la o familie de pensionari, carora le face curatenie. "I-am gasit printr-un anunt si imi convine sa lucrez in schimbul camerei in care locuiesc. Nu am mult de lucru. Cam 8-9 ore pe saptamana", povesteste ea.
Intr-o situatie similara este Anca R., studenta in anul IV la Stiinte Economice. La inceputul acestui an universitar, ea nu a mai primit cazare in camin si era pusa in situatia de a renunta la scoala.
Aranjamentul pe care l-a gasit ii convine de minune. "Am camera mea si e mai bine decat in camin, pot invata si am intimitate. Fac de mancare intregii familii, spal si curat. Au o casa mare, nu mi-e usor, dar macar pot sa-mi termin scoala", marturiseste ea.

Copiii au grija de copii
Un alt domeniu in care sunt solicitati studenti este baby-sitting-ul, ingrijirea copiilor mici. Conditiile impuse de parinti pentru acceptarea unui baby-sitter sunt insa destul de restrictive, pentru ca o asemenea indeletnicire presupune o mare incredere din partea "angajatorului". Mai multe sanse au cei care sunt legati intr-un fel de familia respectiva. Importante, de asemenea, sunt rezultatele scolare.
Dana Onaca, in anul III la Psihologie, este unul dintre cei mai buni studenti din an. De doi ani, ea se ocupa de copilul unei familii pe care o cunostea inainte de a-si incepe facultatea. A avut grija de el timp de 4-5 luni, dupa care parintii i-au propus sa se mute la ei, ca totul sa fie mai usor. "Deja ma simt responsabila pentru educatia baietelului. Mi-e foarte drag si ma inteleg bine cu parintii lui. Suntem ca o familie un pic mai mare", spune Dana.
Programul ei este foarte aglomerat: in afara de cursuri si de orele petrecute cu baiatul, ea mediteaza un alt copil, participa la simpozioane de specialitate si isi face timp si pentru prietenul ei.

Chiriasi care pun faianta
Doi studenti la Medicina, Radu si Tudor, au locuit, din noiembrie 2002 pana la inceputul lui martie, intr-o camera a unei case din zona centrala a Clujului. Proprietarii, o familie in varsta, cereau sa fie ajutati la diverse treburi din gospodarie. Printre altele, la taiatul lemnelor.
In perioada respectiva, Radu si Tudor au facut de toate, inclusiv au pus faianta in baie. "Ce e convenabil la genul asta de munci e ca le faci in functie de programul tau si nu necesita foarte mult timp", explica Tudor.

Si activitati care nu sunt in CAEN
Cele mai socante povesti sunt insa ale fetelor care isi vand corpul pentru a avea unde sa locuiasca temporar. R., studenta in varsta de 20 de ani, a stat un an intreg intr-o garsoniera in schimbul relatiilor sexuale cu proprietarul. Parintii ei sunt divortati si stau la tara. Din liceu, R. a iesit de sub supravegerea lor. Ajunsa in Cluj, ca studenta la Informatica, si-a dat seama ca banii de acasa nu ii ajung nici macar sa manance.
"Parintilor nu le puteam cere mai mult, pentru ca mai am patru frati. Am gasit anuntul intr-un ziar si m-am gandit ca, daca tipul nu e respingator, voi sta in garsionera lui", povesteste studenta. Intre timp, a trecut in cealalta extrema: s-a pocait. Biserica la care merge i-a gasit o batrana care o tine in gazda. "Atunci nu mi se parea ca fac ceva rau. Aveam si prieten, pe care il minteam. Acum imi pare rau", marturiseste R.

Studentul si miliardul sau
La 25 de ani, Ciprian Pasca, student in ultimul an la Administratie Publica la Cluj, are deja propria lui afacere: o firma de publicitate, cu o cifra de afaceri de un miliard de lei - o suma impresionanta, avand in vedere ca firma a fost infiintata in urma cu doar cateva luni.
Totul a pornit de la ideea ca oamenii nu ar trebui sa calatoreasca prin viata cu piciorul pe frana. Anul trecut, Ciprian ocupa un post de marketing la o companie, dar incepuse sa lucreze ca agent in vanzari inca din primul an de studentie. Isi dorea foarte mult sa inceapa propria lui afacere in publicitate, intrucat credea ca acesta este un domeniu de viitor.

Credit de la sefi
Mai intai s-a angajat la un ziar si mai tarziu intr-o firma de publicitate. Urmatorul pas a fost ocuparea unui post de director de marketing la o firma in plina dezvoltare. Timp de sase luni a elaborat un proiect pe care l-a prezentat sefilor sai. Le cerea un credit de 20.000 de euro si le oferea, in schimb, o parte din actiunile noii firme, un profit sigur si rambursarea investitiei.
"Totul este sa ai curaj. Sa pornesti o afacere e greu din toate punctele de vedere. Foarte putine persoane au norocul ca angajatorii sa-i sustina. Trebuie sa vada un adevarat potential in acel tanar. Dar in acelasi timp exista foarte multi oameni care sunt dispusi sa investeasca intr-o afacere profitabila, bazata pe un plan bine elaborat si care sa le asigure un venit sigur pe termen lung".
Activitatea firmei lui Ciprian, A(d)dveritas, se concentreaza pe servicii de consultanta de marketing si publicitate. Organizeaza evenimente, campanii de fidelizare si de imagine, construieste strategii si realizeaza productii publicitare. A reusit pana acum sa castige clienti destul de "A‚"grei", atat pe plan local, cat si national: Plus GSM, Orange, Exclusive Catering, Aerocenter, Neoset, Sapte Seri si X-CAR, dealer Volvo.

Putin noroc si mult curaj
A conduce o afacere inseamna, pentru Ciprian, a conduce o echipa care poate sa-ti netezeasca drumul spre succes si a fi in permanent contact cu oamenii. Si-a ales echipa dupa ce a vazut sute de CV-uri si a participat la tot atatea interviuri. Acum, noua oameni lucreaza la A(d)dveritas. Fiecare este specializat pe domeniul sau. "Toti sunt tineri si foarte motivati. Avem un scop comun, facem ceea ce ne place si suntem uniti. Asa invatam si crestem impreuna", spune Ciprian. El crede ca studentii care vor sa se lanseze in afaceri ar trebui sa aiba un contact cat mai apropiat cu firmele, sa lucreze chiar in regim de practica sau de part-time.
Dupa parerea tanarului patron, sanse exista, trebuie doar sa fii deschis, sa vrei sa faci ceva, sa castigi cunostinte si experienta: "Nu trebuie decat sa fi pasionat, sa ai putin noroc si mult curaj".

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania