Afaceri de la zero

Londra vrea sa isi creasca importanta ca centru financiar

31.03.2006, 00:00
Gordon Brown, ministrul britanic de finante, va incerca sa creasca importanta Londrei ca centru financiar, sustinand ca guvernul ar trebui sa faca mai mult pentru a promova unul dintre stalpii economiei britanice.

Odata cu declaratia de buget, care are ca tema principala promovarea industriilor britanice care aduc o valoare adaugata mare, Brown va anunta planurile de crestere a importantei statutului Londrei in fata competitiei globale.

Cancelarul doreste sa-si uneasca fortele cu o seama de institutii financiare - cum ar fi London Stock Exchange, piata de asigurari Lloyd si Euronext-LIFFE - pentru "a dezvolta si sustine o strategie coordonata" pentru capitala, care va fi publicata in vara.

Pe langa buget, Trezoreria va publica o analiza detaliata a dificultatilor pe care le intampina Londra ca urmare a statutului de centru financiar. Brown a adaugat ca orasul "nu isi permite sa-si supraestimeze forta".

Cancelarul a dorit, in ultimii ani, sa protejeze statutul de centru financiar al orasului refuzand planurile pentru o Uniune Europeana care sa retina taxele pe obligatiuni.

Dar initiativa reflecta dorinta guvernului britanic ca Londra sa-si pastreze statutul pentru a putea castiga noi afaceri in China si India.

Orasul - care detine aproximativ 70% din piata secundara a obligatiunilor si mai mult de 30% din piata valutara - furnizeaza venituri importante pentru Trezorerie.

Oficialitati de prim rang ale Londrei i-au spus lui Brown ca sunt ingrijorati de o serie de probleme care necesita o reforma urgenta. Printre cele mai importante probleme este ca Trezoreria continua sa impuna o taxa de timbru de 0,5% pentru toate tranzactiile cu actiuni.

Unele dintre figurile centrale ale orasului care lucreaza alaturi de Brown la noua strategie au spus ca agreeaza initiativa, dar isi pastreaza rezervarea pana vor observa modalitatea de actiune.

Alan Yarrow, presedintele London Investment Banking Association, a spus ca "orasul are un succes enorm, dar ceea ce i-a lipsit pana acum este lipsa de recunoastere din partea guvernului, avand in vedere importanta pe care o are pentru economia Marii Britanii". "Consider ca Gordon Brown este pe cale sa schimbe acest lucru", a spus Yarrow.

Importanta acordata de cancelar Londrei va fi in centrul discutiilor pe o tema mult mai larga, si anume de a creste importanta economiei britanice la nivel international. In centrul discutiilor vor fi modalitatile de a impulsiona comertul si investitiile Marii Britanii, iar guvernul, prin corpul sau de promovare a exporturilor, sa se concentreze mai mult pe legaturile comerciale cu India si China.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania