Afaceri de la zero

Lupta dura pentru preluarea controlului celor mai mari burse din lume

05.06.2006, 00:00
Bursa din New York a reusit prin fuzionarea cu europenii de la Euronext sa creeze prima companie bursiera trans-atlantica, cu o valoare de piata de 15 miliarde de euro.

Grupul bursier american New York Stock Exchange (NYSE) a ajuns la un acord privind preluarea bursei paneuropene Euronext, pretul tranzactiei fiind de aproximativ 7,8 miliarde de euro. Daca fuziunea se va finaliza, va aparea pe piata primul operator bursier transatlantic, informeaza Bloomberg.

John Thain, director executiv al NYSE, reuseste prin aceasta fuziune sa castige duelul cu Robert Greifeld, omologul sau de la NASDAQ, in crearea primului operator bursier transoceanic. De asemenea, el va ataca direct bursa londoneza - London Stock Exchange (LSE).

Termenii contractuali prevad caracterul de egalitate al celor doua parti implicate in cadrul operatiunilor desfasurate. Noua companie se va numi NYSE Euronext si va avea sediul central la New York, Paris si Amsterdam urmand sa fie sediile internationale. Departamentul de instrumente derivate va avea in continuare sediul in Londra.

Anuntul a urcat actiunile Euronext cu 1,4 euro, 2,03%, pana la 70,3 euro pe actiune, in timp ce cotatia bursiera a actiunilor NYSE a crescut cu 4%, adica 2,65 $ (2 euro), pana la nivelul de 62,45 $ (48,9 euro). Oferta de aproximativ 7,8 mld. euro inaintata de grupul american bursei paneuropene, suma compusa din lichiditati si actiuni proprii, urmeaza sa fie supusa votului actionarilor.

Fiecare actiune NYSE va fi schimbata pentru una a noii companii, in timp ce pentru fiecare actiune Euronext, titularii vor primi 0,98 actiuni NYSE Euronext si 21,32 euro numerar.

Noul operator bursier va avea o capitalizare de piata de 15 mld. euro (20 mld. dolari). Conform declaratiilor oficialilor celor doua companii, fuziunea va scadea cheltuielile cu aproximativ 300 mil. euro anual.

NYSE Euronext va fi condusa de actualul director executiv al NYSE, John Thain, in timp ce presedintele Euronext, Jan Michiel Hessels, va coordona operatiunile internationale ale companiei.

Americanii vor avea majoritatea in cadrul consiliului director, NYSE avand posibilitatea sa numeasca 11 dintre cei 20 de membri componenti.

"Acum am legat Statele Unite ale Americii si Europa, asadar, in mod logic, urmatoarea tinta ar fi Asia", a declarat Thain in cadrul unei conferinte de presa.

Piata bursiera mondiala este cuprinsa de febra achizitiilor si a fuziunilor, toti operatorii dorind sa-si reduca sensibil costurile si sa poata oferi investitorilor posibilitatea de a tranzactiona produsele bursiere pe mai multe fusuri orare. Dupa parerea lui Richard Grasso, presedintele consiliului de administratie al NYSE, cel mai important candidat al unei eventuale fuziuni in Asia este Tokyo Stock Exchange. Unul dintre cele mai mari obstacole in achizitionarea unei burse in Asia a ramas faptul ca acestea sunt de obicei companii private. La inceputul acestui an oficialii bursei din Tokio au anuntat ca ar putea face o oferta publica initiala. Pana in acest moment in Asia nu s-au efectuat fuziuni transfrontaliere pe aceasta piata.

NYSE Euronext va lista companii cu o valoare totala de piata de aproape 21.200 mld. euro, incluzand actiunile Exxon Mobil, compania cu cea mai mare capitalizare bursiera din lume.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania