Afaceri de la zero

Marea Britanie se confrunta cu un somaj record

16.03.2006, 00:00
Marea Britanie are cel mai mare numar de someri din 1992 incoace



Marea Britanie s-a confruntat in luna februarie a acestui an cu cel mai mare nivel al somajului din ultimii 14 ani. Deprecierea cu care economia britanica s-a confruntat in 2005 reprezinta principalul factor ce a cauzat acest nivel record al numarului somerilor. Companiile britanice au fost nevoite sa apeleze la restructurari masive, sporind astfel numarul oamenilor fara loc de munca, informeaza Bloomberg.

Numarul persoanelor care depun in prezent actele pentru ajutorul de somaj a crescut cu 14.600, atingand valoarea impresionanta de 919.700. Aceasta este cea mai mare crestere din decembrie 1992, au declarat oficialii Biroului National de Statistica din Londra. Datorita cresterii consumului cu cea mai mica rata din ultimii 10 ani, companiile importante printre care si Furniture Group sau Boots au fost nevoite sa renunte la personal si sa reduca cat mai mult costurile.

Economia Angliei a avut in 2005 cel mai lent ritm de dezvoltare din ultimii 10 ani. In plus, a avut loc si o crestere cu 40% a pretului petrolului. Desi specialistii Bancii Angliei anticipeaza o reechilibrare a situatiei economice actuale, aceasta nu va fi suficient de puternica pentru a permite angajari in masa. Bancherii englezi preconizeaza o dezvoltare a economiei cu 2,7 procente, sustinuta si de o "expansiune constanta" in ceea ce priveste cererea.

"Retailerii au fost nevoiti sa faca o serie de restructurari. Mai mult, este asteptat un nou val de concedieri", declara Tom Vosa, economist la Banca Nationala a Australiei din Londra. De asemenea, lira sterlina a inregistrat o depreciere in raport cu dolarul, in timp ce valoarea ratelor la dobanzi a scazut la 4,66%.

Numarul somerilor din Anglia a sporit din luna octombrie pana in luna decembrie a anului trecut cu 37.000 de persoane, numarul total al somerilor fiind la sfarsitul lunii ianuarie de 1,53 milioane, adica 5% din totalul populatiei active. Aceasta rata o depaseste acum pe cea de 4,7% a SUA, insa este semnificativ mai mica decat rata somajului din cele 12 state din zona euro. Rata inflatiei a ramas sub pragul de 2% stabilit de Banca Angliei. Specialistii preconizeaza o mentinere a acestui nivel pentru urmatorii doi ani.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania