Afaceri de la zero

Meciurile Braziliei paralizeaza activitatea in cea mai mare tara din America de Sud

13.06.2006, 00:00
In momentul in care primul 11 al echipei nationale a Braziliei va intra pe terenul din Berlin astazi, pentru a disputa prima partida a Selecao la acest Campionat Mondial, statul cu suprafata cat un continent si cu o populatie de 185 mil. locuitori, Brazilia, va inceta orice fel de activitate, titreaza The Washington Post.

La nivel national, bancile au primit aprobarea guvernamentala de a inchide mai repede in zilele in care Brazilia va avea meciuri pentru ca angajatii sa le poata urmari. Tribunalele si scolile se vor inchide inca de la orele pranzului. La bursa din Sao Paolo clopotelul de inchidere a sedintelor de tranzactionare va suna cu doua ore mai devreme, pentru ca investitorii sa poata urmari in actiune cvartetul magic al Braziliei, Ronaldinho, Ronaldo, Adriano si Kaka.

In capitala Brasilia, Camera Deputatilor si Senatul si-au anulat sedintele de dupa-amiaza in zilele in care echipa nationala are meci. Agentiile guvernamentale, cu exceptia politiei si a spitalelor publice, isi vor inchide usile cu doua ore inaintea disputarii partidelor. Chiar si in Sao Paolo, moderna metropola, oficialii orasului se asteapta ca strazile de obicei pline sa fie aproape goale pe timpul evolutiilor Selecao.

Mai multe companii, pentru a evita situatia in care aproape toti angajatii isi vor lua zile libere, cu scuze medicale, au permis angajatilor sa plece mai repede acasa pentru a urmari partidele nationalei de la Campionatul Mondial din Germania. Altele, cum ar fi DuPont, companie de produse chimice, au instalat televizoare mari cu plasma pentru angajatii care vor ramane totusi la locul de munca.

"Fotbalul este o parte integrata a culturii braziliene iar oamenii s-ar gandi oricum la meciuri", a explicat Jose Perdomo, vice-presedinte DuPont, Sao Paolo. "Este vorba despre echilibrarea necesitatilor angajatilor si cele ale afacerii noastre", a adaugat el.

Brazilia are suficiente motive sa urmareasca cu sufletul la gura evolutia echipei nationale de fotbal. Detine recordul mondial la numarul de cupe castigate, de cinci ori, ultima data chiar la ultimul Campionat Mondial, cel din Japonia si Koreea de Sud din 2002. Este singura tara care s-a calificat la toate turneele finale ale Cupei Mondiale, participand la toate cele 17 editii de pana acum. Este in acelasi timp tara in care s-a nascut inegalabilul Pele, considerat de unii critici sportivi mai buni decat rivalul sau argentinian, "butoiasul atomic", dupa cum a fost supranumit el de presa, Diego Armando Maradona.

Fotbalul este atat de bine inoculat in spiritul brazilian incat locuitorii tarii continent mai vorbesc inca si astazi despre rusinoasa infrangere in fata Uruguayului, din 1950, in finala Campionatului Mondial care a avut loc in Rio de Janeiro, pe renumitul stadion Maracana ca despre o tragedie nationala.

Pe tot cuprinsul acestei tari inebunite dupa fotbal, de la masini la ferestre, blocuri sau oameni se gaseste steagul national, simbol al echipei de fotbal, pe care scrie in portugheza "Suntem pe drumul spre al saselea (trofeu mondial n.red.)".
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania