Afaceri de la zero

Ministrii de finante europeni discuta cum sa opreasca fraudele fiscale legate de plata TVA

30.05.2006, 00:00
Actualul sistem de impunere a TVA permite comerciantilor din Europa sa obtina profit printr-un lant de tranzactii de export si import.

Ministrii de finante europeni vor fi nevoiti saptamana aceasta sa recurga la masuri drastice pentru a opri fraudele fiscale legate de plata TVA pentru bunurile si serviciile ce merg catre export, scrie Financial Times.

Sub actualul sistem fiscal european, produsele si serviciile exportate sunt scutite de TVA, acest lucru lasand sistemele fiscale nationale fara 60 de miliarde de euro anual, echivalentul a 10% din totalul tranzactiilor realizate intre tarile europene.

Laszlo Kovacs, comisar european pe probleme fiscale, se va intalni cu ministrii de finante europeni pentru a discuta aceasta problema, care cel mai probabil se va rezolva pe cale legislativa, printr-un nou sistem de impunere a TVA pentru bunurile care traverseaza granitele tarilor europene.

Comisarul doreste sa puna capat acestui sistem fiscal care ofera posibilitatea comerciantilor de a-l exploata in interesul personal si de a se sustrage de la plata taxei pe valoare adaugata.

De aceea, noul sistem de impunere a TVA propus de Kovacs va obliga comerciantii sa verse la buget TVA-ul inca de la inceputul lantului de comercializare a bunurilor, respectiv oferirea de servicii peste granita.

Comisarul admite faptul ca schimbarea survenita pe cale legislativa este una drastica, pentru ca se pleaca de la un sistem de impunere a TVA bazat pe taxarea consumatorului la unul bazat pe taxarea furnizorului de bunuri si servicii.

Ministrii de finante europeni vor discuta planul de combatere a acestui tip de frauda pe 7 iunie la Consiliul pe probleme Economice si Financiare (ECOFIN) care are loc lunar.

Cu toate acestea, oficialii Austriei, care detine presedentia Uniunii Europene, precum si cei ai Germaniei si Angliei sunt adeptii unei solutii mai putin radicale.

Frauda internationala privind colectarea TVA nu reprezinta in sine o incalcare a legii, ci este mai degraba un efect al actualului sistem de impunere pe care comerciantii reusesc sa-l submineze, gasind metode prin care bunurile si serviciile care sunt exportate sunt scutite de la plata taxei pe valoare adaugata.

Sub schema cea mai simpla de frauda, importatorii cumpara marfuri scutite de taxe dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, apoi le vand pe piata proprie tranzactie care le aduce TVA colectat care intra in buzunarul propriu. Insa comerciantii se sustrag de la plata TVA-ului deductibil care in mod normal ar fi recuperat la bugetul de stat.

O varianta putin mai sofisticata, denumita frauda in cascada, se traduce printr-o activitate de exportare si reimportare succesiva a acelorasi marfuri, urmata de colectarea TVA care le aduce un castig sigur.

Reprezentantii unor tari printre care Marea Britanie, Germania si Austria, au sugerat ca actualul sistem sa fie modificat astfel incat comerciantii care practica acest mod de frauda sa fie taxati invers, respectiv colectarea TVA sa se faca doar la sfarsitul lantului de comercializare a respectivelor bunuri.

Oficialii englezi au cerut deja permisiunea lui Kovacs sa foloseasca o alta versiune de impunere a TVA pentru tranzactiile cu telefoane mobile si chipuri de memorie, adica pentru bunurile cu valoare ridicata si volum redus, care sunt de obicei preferate pentru derularea acestor activitati de frauda. Insa Kovacs crede ca un asemenea sistem va rezolva doar partial problema. Comisarul a inaintat trei posibile optiuni pentru rezolvarea acestei probleme. Prima presupune folosirea sistemului contrar de impunere a TVA, o a doua are in vedere o cooperare stransa intre autoritatile statelor membre UE pentru combaterea acestui flagel, iar o ultima varianta are in vedere taxarea TVA inca de la inceputul lantului de comercializare a bunurilor. Ultima varianta, spune Kovacs, reprezinta cea mai buna solutie, pentru ca "TVA este deja contabilizata si platita".
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania