Afaceri de la zero

Ministrii de finante europeni se tem ca aprecierea euro va dauna economiei

08.06.2006, 00:00
Inainte de intalnirea lunara a membrilor BCE, FMI da un ultim avertisment privind pericolul pe care-l impune o continuare a politicii de majorare a ratei dobanzii de referinta la euro.

Ministrii de finante ai Frantei, Spaniei si Luxemburgului si-au exprimat ingrijorarea ca aprecierea euro ar putea frana expansiunea economica a tarilor europene, scrie Bloomberg. Azi BCE discuta posibilitatea majorarii dobanzii, care acum este de 2,5% pe an.

Reprezentantii Fondului Monetar International (IMF) considera ca o crestere limitata a costului de imprumut pare justificata, cu toate acestea, spun ei, conditiile pentru o continuare a acestei politici nu sunt prielnice. Raportul inaintat de oficialii FMI a venit cu putin timp inainte ca reprezentantii BCE sa se pregateasca pentru intalnirea lunara la care, cel mai probabil, urmeaza sa decida majorarea dobanzii de referinta.

Indicatorii economici puternici din ultimele saptamani, mai cu seama expansiunea creditului, ar putea indemna consiliul de conducere al BCE sa creasca dobanda de referinta.

Oficialii FMI au evidentiat faptul ca se asteapta ca inflatia in zona euro sa se reduca in 2008 sub procentul de 2%, nivel pe care membrii BCE il considera ca necesar pentru stabilitatea preturilor.

"Nu putem spune ca ne dorim un anumit nivel al cursului pentru euro, dar in ultimul timp moneda unica europeana a devenit destul de puternica", a declarat Pedro Solbes, ministrul de finante spaniol. Avansul de peste 8% pe care euro l-a luat in fata dolarului american in acest an risca sa afecteze schimburile comerciale ale economiei de 10.000 de miliarde de dolari, facand exporturile dinspre tarile europene mai scumpe, mai ales in conditiile in care Banca Centrala Europeana (BCE) este decisa sa majoreze rata dobanzii de referinta pentru a treia oara in ultimele sase luni.

Moneda unica a atins un maxim de 13 luni in fata dolarului la inceputul saptamanii, cotatia urcand pana la 1,2979 dolari pentru un euro. Aproape 40% din PIB-ul tarilor din zona euro provine din schimburi comerciale cu alte state.

"Trebuie sa fim foarte atenti ca euro sa nu mai urce pana la astfel de cotatii", a precizat ministrul francez de finante Thierry Breton. "Am putea avea probleme mari daca moneda unica se apreciaza in continuare", este de parere Jean-Claude Juncker, prim-ministru si ministru de finante al Luxemburgului.

Si ministrul de finante austriac, Karl-Heinz Grasser, crede ca o apreciere a euro peste cursul de 1,3 dolari pentru un euro poate afecta expansiunea economica a statelor europene. "Atat timp cat cursul oscileaza in limitele valorilor de 1,2 si 1,3 dolari/ euro este in ordine", crede Grasser. Cu toate acestea, el este de parere ca economia suporta mai repede o apreciere graduala a euro, atat timp cat volatilitatea nu este ridicata.

Companiile sunt de asemenea ingrijorate. "Aprecierea dolarului este o problema, insa ma tem ca va trebui sa ne adaptam la aceasta situatie", spune Patrick Thomas, director executiv la Hermes International, companie care produce marcile de posete Kelly si Birkin.

Reprezentantii Comisiei Europene se asteapta ca economia zonei euro sa inregistreze o crestere de 0,7 procente in al doilea trimestru al anului, dupa o expansiune de 0,6% in primele trei luni. Economia statelor europene nu a mai avut o crestere de peste 0,7% trei trimestre consecutive din luna iunie 2000.

Oficialii FMI au declarat totodata ca Uniunea Europeana si-a revizuit acordul de stabilitate si crestere economica, prin noi reguli fiscale pentru tarile europene, care au condus la rezultate mai promitatoare decat cele asteptate in ceea ce priveste tinerea in frau a deficitelor.

Ministrii europeni au decis ca Slovenia sa se alature grupului de state din zona euro si au exclus Lituania, a carei inflatie era prea ridicata.

Comisarul european pe probleme monetare, Joaquin Almunia, a confirmat faptul ca pretul pentrolului a inceput sa exercite o presiune destul de ridicata asupra inflatiei in ultimele luni.

Reprezentantii BCE ar putea opta pentru o moneda unica mai puternica, cu o valoare intre 1,3 si 1,35 dolari pentru un euro, potrivit lui Pierrre Lequeux, director al departamentului de gestiune monetara din cadrul ABN Amro Asset Management.

"Un euro puternic reprezinta o problema pentru BCE", considera Lequeux. "De aceea membrii BCE va trebui sa intervina in acest sens, pentru a mentine cursul intre 1,3 si 1,35 dolari/euro", a continuat el.

Juncker este de parere ca ratele mai ridicate nu vor afecta cresterea economica.

"Desi ministrii de finante prefera un curs stabil al euro, daca reprezentantii BCE cred ca rata inflatiei este in pericol sa depaseasca 2%, vor interveni in acest sens", considera Grasser.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania