Afaceri de la zero

Ministrii de finante nu au gasit un limbaj comun pentru securitatea energetica

13.06.2006, 00:00
In ciuda zambetelor si cuvintelor prietenoase dintre ministrii de finante din cele opt state puternic industrializate (G8), acestia nu au ajuns la un acord in privinta securitatii energetice.

John Snow, ministrul de finante demisionar al SUA, si-a "laudat" omologul rus, Alexei Kudrin, pentru felul in care a organizat intalnirea de la St. Petersburg. Peer Steinbr?ck, ministrul de finante al Germaniei, a inlaturat grijile provocate de Rusia prin intreruperea alimentarii cu gaze a Ucrainei din ianuarie, declarand ca actiunile Rusiei au fost intelese gresit, scrie Financial Times.

Atmosfera amicala, intretinuta si de frumusetea palatului imperial Mikhailovsky, unde s-au intalnit ministrii, a mascat lipsa progreselor reale asupra unor aspecte sensibile legate de securitatea energetica.

Securitatea energetica este principala tema a primului mandat al Rusiei la conducerea G8, dar intalnirea nu a inlaturat preocuparile legate de incercarile Rusiei de a-si folosi resursele energetice pe post de arma politica.

Aparent dornici sa evite alimentarea tensiunii pentru intalnirea de luna viitoare a liderilor G8, care va fi gazduita in premiera de presedintele Vladimir Putin, ministrii au stabilit un acord de principiu asupra aspectelor generale legate de securitatea energetica.

Acestea includ nevoia de oprire a cresterii pretului la petrol prin eficientizarea energetica, mai multe investitii in acest sector si o transparenta mai mare in datele de pe piata. Ministrii de finante au declarat ca, la nivel global, cresterea economica s-a mentinut puternica, dar au avertizat ca aceasta este pusa in pericol de pretul de 70 dolari/barilul de petrol si dezechilibrele comerciale.

Incurajarea initiativelor de a imbunatati accesul la electricitate si energie in tarile sarace a fost aprobata. Totodata a avut loc o intelegere pentru dezvoltarea unui proiect pilot pentru incurajarea companiilor farmaceutice de a dezvolta vaccinuri impotriva bolilor infectioase si un acord pentru intocmirea unui plan impotriva unei posibile pandemii de gripa aviara.

Pentru prima data, Rusia a fost de acord cu comunicatul final sustinut de Thierry Breton, ministrul francez de finante, in care se solicita Rusiei deschiderea accesului la conductele proprii pentru alte tari. Documentul a fost semnat, dar nu si ratificat de catre Rusia.

Kudrin s-a declarat de acord cu principiile acestui acord, dar a dezaprobat forma actuala a documentului. Acesta a declarat ca acordul nu este complet si ar trebui schimbat pentru includerea energiei nucleare si redefinirea regulilor de tranzit si investitii.

Ministrul de finante rus a sustinut strategia Gazprom de a se extinde in alte tari, considerand ca acest lucru ofera stabilitate. Agentia Energetica Internationala a contestat saptamana trecuta strategia Gazprom, considerand ca daca nu ar investi mai mult in productie si explorare, ar destabiliza actualele contracte de vanzare.

Kudrin a reconfirmat ca Rusia este un furnizor sigur de energie, dar a declarat ca producatorii au nevoie de "securitatea cererii" pentru a justifica investitiile in productie. cristi.moga@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania