Afaceri de la zero
Mobilierul pictat si fierul forjat - afaceri marca "Sibiu"

Mobilierul pictat si fierul forjat - afaceri marca "Sibiu"

Firmele care traiesc din produse de arta spera sa profite cel mai mult de pe urma Sibiului, Capitala Culturala Europeana in 2007. Caci in afacerile cu produse de arta se poate vorbi despre faptul ca fiecare scaun pictat aduce cu sine atat o poveste, cat s

Rustic Art este una dintre societatile sibiene pornite din pasiune pentru traditie. Proprietarii Rustic Art, infiintata in 2004, s-au gandit sa ofere clientilor mai mult decat mobila cu personalitate.
O mobila care sa creeze atmosfera pentru un mod de viata mai interesant. Ideea lor este simpla: fiecare piesa de mobilier aduce cu sine o poveste. O poveste pictata in traditie si simboluri. O poveste care se potriveste cu orice spatiu de locuit sau de lucru. Mobilierul produs de Rustic Art este o reinviere a traditiei sasilor, o mobila unicat.
Mobila pictata in simboluri sasesti este construita dupa identitatea imprumutata de acestia romanilor. Masa, scaunele vorbitoare, dulapul, patul, oglinda sau lada de zestre vor sa fie obiecte rupte din poveste. Iar toate obiectele comercializate de Rustic Art sunt pictate de mana, de cativa tineri indrumati de Daniela Blid si asociatul ei, Adrian Vlad.
Lemnul folosit pentru constructia mobilierului este bradul. Asa se face ca Rustic Art a a reusit sa decoreze cu mobila "vie" spatii turistice, de firma sau de locuit, din Romania, dar si din Italia, Franta, Liban sau Statele Unite ale Americii.
Afacerea, pornita intr-un atelier micut, si-a dublat anul trecut cifra de afaceri si a ajuns la aproximativ 256.000 de lei (75.621 euro). "Sunt bani obtinuti cu mult efort, atat fizic cat si artistic, iar comenzile au inceput sa vina din intreaga lume. Daca pana la un moment cautam noi clientii, acum vin ei sa ne caute", spune Daniela Blid.
Intre timp a crescut si stocul de marfa al firmei, ceea ce permite onorarea mai rapida a comenzilor.
Originalitatea afacerii Rustic Art porneste inca de la discutia cu potentialii clienti. Cine doreste sa isi decoreze camerele cu mobilierul rustic are parte de o surpriza placuta si originala.
Firma realizeaza un proiect de amenajare interioara care nu este doar o schita, ci un tablou in toata regula.
"Este un proiect menit sa surprinda si atmosfera viitoarelor spatii decorate", dupa cum arata Adrian Vlad. Asa ca "desenul tehnic" devine astfel un obiect decorativ in sine.
Potrivit Danielei Blid, Rustic Art reinvie o traditie care a existat de secole in Sibiu si pe care vrea sa o redea romanilor in aceeasi imagine curata si vesela.
"Ne documentam permanent in muzee si in arhive. In nici un caz nu am copiat mobilierul vechi. Ne-am inspirat, este adevarat dupa acest tip de mobila. Avem o echipa foarte buna, unita. De undeva pleaca o idee si ceilalti cladesc mai departe. In 2007, cand Sibiul este capitala culturala europeana, vrem sa aratam ca mobilierul pictat, adus de sasi in Sibiu si in Romania, incepe sa renasca", spune Daniela Blid.
Cea mai importanta problema, in afacerile in care produci arta, este sa iti gasesti artistii. Este aceeasi problema ridicata atat de Rustic Art, cat si de Axis Grup.
Daca Rustic Art a ales sa isi creasca tinerii cu talent, pe care sa ii invete si sa ii tina aproape, ca intr-o familie, Axis Grup a cautat mestesugari. Firma, infiintata in 1994, a avut ca scop reinvierea traditiei fierului forjat. Acel fier care a dat Sibiului una din povestile sale cele mai mari si mai vechi, Podul Minciunilor.
Axis Grup are in acest moment 15 mesteri care lucreaza fierul intr-o forma artistica. Potrivit directorului firmei, Mircea Tibuleac, mesterii adevarati sunt pe cale de disparitie.
"Cred ca vom apela mai degraba la solutia angajarii unor tineri, pe care sa ii crestem. Nu stiu insa cata rabdare au tinerii de azi sa mai invete o meserie", arata Mircea Tibuleac.
"Este nevoie de oameni priceputi pentru a obtine un lucru frumos, din fier forjat, autentic. Acestia sunt fierarii sau, pe un limbaj mai academic, forjorii. De fapt, acesti forjori sunt cei care lucreaza in fabricile ramase din socialism.
Fierarii sau covacii sunt adevaratii mestesugari, cei pe care incercam sa ii redescoperim si sa ii formam", adauga Tibuleac.
Si Rustic Art se vede pusa in fata unei dileme. In acest moment, firma are noua angajati, care lucreaza intr-un imobil, aproape de centrul Sibiului.
"Noi nu adunam artisti ca sa le vindem lucrarile. Vrem sa fim un tot unitar. Este important ca anul trecut am stabilizat echipa", spune Daniela Blid. Cert este ca numarul mare de comenzi si solicitarile unor firme importante pentru promovarea afacerii Rustic Art sunt elemente care ii determina pe cei doi asociati sa se intrebe daca nu au nevoie de un spatiu mai mare.
"Nu vrem sa lucram intr-o hala. Ceea ce este frumos aici, unde lucram acum, este ca suntem ca o familie. Este o atmosfera calda, deschisa. Acest tip de afacere nu este unul care sa se desfasoare intr-o hala", arata Daniela Blid. In acest moment, ritmul de lucru permite echipei Rustic Art sa creeze mobilier si decor pentru o cladire cu 10 camere in doua saptamani.
O parere asemanatoare are si directorul Axis Grup. Mircea Tibuleac spune ca afacerea are o limita pana la care se poate dezvolta si dincolo de care nu mai seamana cu ceea ce este acum.
"Suntem limitati atat de spatiul de productie, cat mai ales de mestesugari. Chiar daca am avea foarte multe comenzi, nu
le-am putea onora pe toate", precizeaza Tibuleac.
Secretul unei afaceri cu decoratiuni interioare unicat sau cel putin speciale sta in inspiratia artistilor care alcatuiesc firma.
"Sculptarea" unei camere mobilate in stilul Rusticart nu dureaza foarte mult. Doar trei zile. Povestea spusa de mobila poate dura o viata intreaga. Spre exemplu, scaunele vorbitoare sunt doua scaune cu forme deosebite, rustice, pictate manual. Ele au insa in plus un simbol ascuns.
"Se numesc scaune vorbitoare pentru ca au expresie, dupa forma pe care o au. Daca sunt puse fata in fata, inseamna ca in casa totul merge bine si e liniste si belsug. Daca sunt puse spate in spate, inseamna ca in casa sunt certuri. Aceste lucruri sunt foarte importante pentru oaspetii care stiu dupa pozitionarea scaunelor daca sunt doriti sau nedoriti", explica Daniela Blid. Pe de alta parte, fierul forjat are o alta poveste de spus. Inspira atat eleganta, cat si traditie si, din cate rezulta din comenzile firmei sibiene, este un element preferat la curtile mai "mari", mai luxoase.
Anul trecut, Axis Grup a realizat balustradele interioarele la un centru SPA, din celebra localitate prahoveana Cornu. Cu mai multi ani in urma, fierul forjat produs de "forjorii" firmei sibiene a ajuns in cadrul palatului Ghica. Printre clientii Axis Grup se mai afla si banci si companii cu cifre mari de afaceri.


Tendinte

Mobilierul pictat poate imbraca diverse forme: cutiute, lazi de zestre, paturi si leagane pentru copii, blidare stationare si de perete, coltare, cuiere, comode, mese, scaune cu "coc", banci si banci cu lada, solnite etc.
Fiecare obiect de mobilier este o piesa unicat pictata cu diverse simboluri. In multe zone, in trecut, pe langa mobila, se pictau uneori si peretii acoperiti cu scandura, usile si chiar jaluzelele
Decorarea cu motive florale a aparut in secolul XVI sub influenta maestrilor italieni. Compozitiile pictate stilizeaza flori, combinand simbolismul religios cu folclorul epocii, in asa fel incat imaginile sa devina purtatoare de mesaje directe sau scurte istorioare cu talc
Mesajele incorporate in decoratiuni s-au pierdut in mare parte, dar mobilierul pictat vorbeste si astazi despre radacinile culturale, despre traditii, despre folclor. Modernitatea mobilierului pictat rezida din regandirea si nu copierea mobilierului vechi
Obiectele decorative din fier forjat se adreseaza atat amenajarilor interioarelor, cat si exterioarelor, iar obiectele metalice ornamentale imbina caracterul dur al produsului cu nuante, culori sau aranjamente care emana caldura si apropiere
Avantajul fierului este ca se poate adapta prin forma, culoare sau desen oricarui spatiu, fie el modern sau clasic, fie casa sau bar
Desi fierul forjat este un material destul de dur si unii il considera chiar rece, se potriveste foarte bine cu lemnul masiv, vitraliile sau mozaicul. De exemplu combinatia intre un scaun de fier forjat si o podea cu dale mari de piatra poate aminti de stilul unei vile spaniole
Masuta, lampadarul sau fotoliul se pot asorta cu accesorii din materiale textile: ciucuri, covoare cu motive, perne multicolore. In functie de materialele utilizate se poate da incaperilor o nota orientala, medievala sau clasica
Fierul forjat face fata celor mai excentrice imaginatii: in nuante de auriu, rosu sau verde-mucegai. Finisajul, asigurat de pictori, poate oferi peste 70 de nuante diferite aceluiasi metal
De obicei, clientii care aleg mobilierul din fier forjat sau mobilierul pictat vor obiecte personalizate
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania