Afaceri de la zero

Motoarele cresterii economiei irlandeze merg in gol

15.05.2006, 00:00
Economia Irlandei, in trecut una dintre performerele Europei, incepe sa dea semne de slabiciune.

Anna Pas admite ca a luat o hotarare nebuneasca cand a decis sa vina in Irlanda la doar doua zile dupa ce a absolvit Universitatea Poznan, Varsovia. Aceasta se intampla in urma cu un an. Astazi ea este redactor la Polski Express.

Revista se adreseaza miilor de polonezi care, asemenea ei, au venit in cautarea unei vieti mai bune dupa ce Irlanda, alaturi de Suedia si Marea Britanie, si-a deschis piata muncii, in urma cu doi ani, pentru cei 10 noi membri ai UE, scrie Financial Times.

Influxul de polonezi si muncitori din alte state est-europene a reprezentat unul din factorii cheie care s-au aflat in spatele evolutiei impresionante a economiei acestei tari, care, conform previziunilor, va creste cu 4,5% si in acest an, comparativ cu 5% anul trecut.

Dar in spatele prosperitatii economice fara precedent, care a transformat aceasta tara care odata exporta mana de lucru, in unul dintre cele mai atractive locuri pentru forta de munca din Europa, analistii sunt ingrijorati ca majoritatea slujbelor create au fost in domenii cu productivitate scazuta cum ar fi constructiile.

Odata cu o crestere a speculatiilor pe baza faptului ca Banca Centrala Europeana ar putea recurge la o noua majorare a ratei dobanzii in luna iunie, reprezentantii uneia dintre cele mai importante banci de investitii din Irlanda au declarat ca economia "miracol" din ultimii 10 ani ar putea fi urmatorul "domino" care sa se prabuseasca. Ratele scazute ale dobanzii au alimentat boom-ul de pe piata imobiliara irlandeza.

David Owen, analist-sef al Dresdner Kleinwort Wassering, spune ca nu previzioneaza o recesiune in adevaratul sens al cuvantului, dar avertizeaza ca investitorii sunt obisnuiti ca Irlanda sa depaseasca celelalte tari ale zonei euro, si acestia pot citi gresit semnalele. Majoritatea comunitatii financiare din Dublin ramane optimista in legatura cu evolutiile viitoare.

NCB, companie de brokeraj, sustine ca "profilul demografic unic al Irlandei, care a alimentat recenta prosperitate, va ramane o forta ce va continua sa permita o crestere puternica si pentru urmatorii 15 ani".

Datele recente i-au determinat pe economisti sa fie circumspecti.

Productivitatea agregata anuala medie a scazut de la aproximativ 3% in perioada 1995-2000 la 1,75% in ultimii 5 ani. Banca Centrala a Irlandei sustine ca rata productivitatii, pentru anul trecut, a fost de doar 0,5%, in conditiile in care rata angajarii a crescut cu 4,5%.

"Cresterea este obtinuta prin castiguri in domeniul angajarii, care nu contribuie la cresterea productivitatii", a spus David Croughan economist-sef al Confederatiei irlandeze de Afaceri si Angajare.

O crestere economica rezultata in urma cresterii angajarii, avertizeaza el, "poate avea ca efect pierderea de competitivitate si ar conduce la scaderea productiei si escaladarea inflatiei".

Poate cea mai mare preocupare este mult prea marea incredere acordata sectorului de constructii.

Aproximativ 13% din forta de lucru este angajata in acest domeniu, comparativ cu doar 8% in 1997.

Dependenta Irlandei de evolutia sectorului imobiliar o face sa semene cu o economie precum cea a Greciei, Spaniei sau cu una in curs de dezvoltare si nu cu una in care productivitatea este mare si locomotiva cresterii este reprezentata de tehnologie, cum este economia finlandeza.

Sectorul constructiilor este in mod foarte clar expus unei cresteri a ratelor ipotecare. Banca centrala a Irlandei sustine ca daca sectorul scade pana la nivelul anului 2001, ar putea provoca o reducere a ratei de crestere de pana la 0,75%.

Unii analisti spun ca aceasta estimare este chiar prea mica pentru cazul in care o asemenea evolutie s-ar concretiza si ar fi insotita de o crestere a euro si o scadere a investitiilor directe americane.

In ciuda unei eventuale cresteri a ratei de interventie a BCE (Banca Centrala Europeana), piata imobiliara ramane robusta, inregistrand o crestere de 3,5% in primul trimestru - este cea mai importanta crestere din ultimii 6 ani -, potrivit bancii Irish Permanent TSB. "Cresterea ratei dobanzii ar trebui sa determine scaderea preturilor de pe piata imobiliara si nu sa le creasca. Este imposibil sa nu concluzionam ca probabilitatea unei escaladari a preturilor a crescut", a declarat Alan Barrett, cercetator al Institutului de Cercetari Sociale si Economice din Dublin.

Ceea ce se intampla pe piata imobiliara si in sectorul de constructii contrasteaza flagrant cu starea in care se afla sectorul de export in cadrul caruia angajarea a scazut si care este in cadere libera.

Pentru guvernul condus de Bertie Ahern tensiunile cu greu puteau veni intr-un moment mai prost. Angajatorii si sindicatele se afla la capete opuse in legatura cu nivelul unui nou contract colectiv de munca pe trei ani. Acesta provoaca multor specialisti teama in legatura cu posibilitatea pierderii de competitivitate.

Daca temerile lor se confirma, o evolutie negativa a economiei se va concretiza in pierderea multor slujbe, iar sectoarele de constructii si imobiliar, care folosesc munca din estul continentului, ar putea fi primele lovite.

Aceasta ridica intrebarea daca oportunitatile de care s-a bucurat Pas vor mai fi disponibile si pentru o alta generatie de tineri polonezi.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania