Afaceri de la zero

N-am vrut decat sa facem, stadionul in familie

17.03.2004, 00:00 Autor: Crenguta Nicolae


Franz Beckenbauer e un om cu idei marete si caruia ii place sa gandeasca in perspectiva. In 2002, la ceremonia de inaugurare a constructiei stadionului Allianz Arena din Munchen, a proclamat, cu gandul la primul meci al Cupei Mondiale din 2006, prevazut sa aiba loc pe noul stadion: "Sa construim un stadion care sa fie invidiat de toata lumea". Si pe care, fireste, Bayern-ul lui sa castige toate meciurile.



Pentru constructia stadionului, Bayern a infiintat o societate mixta cu clubul TSV Munchen 1860, urmand sa imparta in mod egal cu acesta costul lucrarilor, estimat la 280 de milioane de euro. Sponsor unic: compania de asigurari Allianz, al carei nume va fi asociat cu stadionul pana in anul 2021, in schimbul sumei de 90 de milioane de euro.



La inceputul lui martie, viziunea mareata a lui Beckenbauer a primit insa o lovitura de unde se astepta mai putin: presedintele TSV Munchen 1860, Karl-Heinz Wildmoser, a fost arestat sub acuzatia ca ar fi luat mita de aproape trei milioane de euro din partea Alpine, a treia mare companie de constructii din Austria, care a castigat licitasia pentru constructia stadionului.





Carciumarul de la Oktoberfest



Wildmoser, o prezenta destul de colorata in societatea muncheneza si nelipsit de la celebrele Oktoberfesten, unde an de an vine cu cortul ca sa vanda bere nemtilor, a facut avere ca proprietar de restaurante. El a preluat clubul Munchen 1860 din 1992, iar unii ii spun chiar "ultimul patriarh din Bundesliga", drept recunoastere a faptului ca el a reusit sa aduca inapoi ceva din fosta glorie a clubului. Campioana a Germaniei in 1966, echipa a ajuns mai apoi sa joace in divizia a treia, iar lui Wildmoser i se atribuie revenirea ei in prima liga (la ora actuala, Munchen 1860 e pe locul 12 in Bundesliga). Treptat, clubul a ajuns oarecum al familiei: fiul lui Wildmoser, Karl-Heinz junior, are o functie executiva in conducerea clubului si, mai nou, este unul din cei doi directori executivi ai societatii mixte infiintate cu Bayern pentru constructia viitorului stadion - Allianz Arena Munchen Stadium GmbH.



Investigatia a pornit de la un audit fiscal special inceput toamna trecuta la o companie imobiliara din Munchen detinuta de un vechi prieten al lui Karl-Heinz Wildmoser fiul, prieten suspectat acum ca a servit drept fatada in platile facute pentru stadion. In cele din urma, saptamana trecuta au fost arestate patru persoane - Wildmoser tatal si fiul, agentul imobiliar din Munchen si un angajat al unei firme imobiliare detinute de familia Wildmoser la Dresda. Autoritatile au ajuns la concluzia ca firma Alpine, aleasa din 28 de participanti la licitatie, a platit familiei Wildmoser 2,8 milioane de euro, adica 1% din pretul total al proiectului de constructie a stadionului. Karl-Heinz fiul a declarat in ancheta ca el a fost cel ce a luat banii - contravaloarea unor informatii pe care el le-a furnizat celor de la Alpine ca sa poata sa castige licitasia - si ca tatal sau n-a stiut nimic, iar banii ar fi vrut sa-i foloseasca pentru a acoperi pierderile firmei din Dresda. Ca urmare a declaratiilor fiului, tatal a fost eliberat, dupa ce a platit o cautiune de 200.000 de euro, iar ancheta continua cu el in libertate, dat fiind ca procurorii nu cred sub nici o forma ca presedintele clubului n-ar fi stiut nimic despre mita. Pana la terminarea anchetei, conturile bancare si investitiile imobiliare ale familiei Wildmoser vor ramane inghetate.



Alaltaieri, Wildmoser tatal a parasit temporar functia de presedinte al Munchen 1860, motivand ca "nu vrea sa dauneze" imaginii clubului. Cunoscatorii situatiei de acolo spun insa ca ar face mai bine sa-si dea demisia definitiv, fiindca nu e prima oara cand isi face de rusine clubul. Anul trecut a fost condamnat de un tribunal din Munchen la plata unei amenzi de 27.000 de euro pentru frauda fiscala: Wildmoser a falsificat in acte salariile a trei jucatori (Peter Nowak, Miroslav Stevici si Daniel Borimirov) in perioada 1995-1997. Suma sustrasa de la plata impozitului in cei trei ani s-a ridicat la 78.000 de euro.



Beckenbauer a reactionat cu destula enervare, amenintand ca ar putea sa-i ceara daune lui Wildmoser. De fapt, omul s-a infuriat fiindca s-a simtit pus in aceeasi oala cu un posibil spagar: politia a facut descinderi nu numai la Munchen 1860, ci si la FC Bayern, fiindca ambele cluburi dau bani pentru Allianz Arena. Cel mai probabil nu va fi gasit vinovat nimeni din partea clubului lui Beckenbauer si Rummenigge. Dar nici Bayern n-a fost scutit de-a lungul vremii de acuzatii de coruptie. In aprilie anul trecut, ziarul Suddeutsche Zeitung a scris ca Bayern si o firma asociata magnatului media Leo Kirch ar fi mituit patru federatii mai mici ca sa le convinga sa sustina la FIFA candidatura Germaniei la organizarea Cupei Mondiale din 2006. In schimb, Bayern a promis ca va sustine meciuri amicale in tarile respective, iar din drepturile de televizare a acestor meciuri ar fi urmat sa castige Kirch. Evident, Franz Beckenbauer a dezmintit acuzatiile.





Reflectii despre corectitudinea nemteasca



Una peste alta, victima cea mai importanta in afacerea stadionului este reputatia proverbiala de corectitudine nemteasca. "Germania e in stare de soc. A fost aruncata o umbra asupra frumoasei noastre Cupe Mondiale. Toata lumea e cu ochii pe noi, si acum in chip mai critic decat oricand", a comentat cotidianul Bild. Purtatorul de cuvant al comitetului de organizare a Cupei, Gerd Graus, a incercat sa repare situatia, declarand ca imaginea campionatului mondial n-a fost afectata si ca nu crede ca va fi vreun efect pe termen lung nici asupra imaginii tarii.



Totusi, Deutsche Welle a difuzat ieri un comentariu destul de pesimist, unde remarca indesirea scandalurilor de coruptie in randul companiilor nemtesti: isprava lui Wildmoser pare chiar meschina fata de cazul de la compania nationala de cai ferate, Deutsche Bahn, confruntata in aceste zile cu perchezitii ale politiei venite sa adune probe impotriva directorului executiv Hartmut Mehdorn, acuzat ca acum doi ani ar fi obtinut in mod ilegal un contract de transport de aproape 2 miliarde de euro, dandu-i spaga ministrului transporturilor din landul Brandenburg. DW il citeaza chiar pe Hansjoerg Elshorst, seful pentru Germania al Transparency International, care sustine ca in randul companiilor germane a crescut alarmant coruptia si ca trebuie neaparat luate masuri dure inainte ca fenomenul sa scape de sub control.



Vinerea trecuta, conducerea de la Bayern s-a reunit intr-un consiliu extraordinar de criza si a anuntat ca a facut apel la experti contabili independenti care sa studieze cazul, pentru a restabili astfel increderea in proiectul Allianz Arena. "Clubul nostru va asigura toate resursele si tot know-how-ul pentru a recastiga increderea tuturor celor asociati in acest proiect", a zis presedintele consiliului de administratie, Karl-Heinz Rummenigge.





Noroc ca o sa fie rentabil



Pentru cei de la Bayern, chestiunea cu increderea n-are insa de-a face cu consideratiile despre latirea coruptiei in Germania, ci tine pur si simplu de importanta economica teribila a constructiei Allianz Arena. In clasamentul celor mai bogate cluburi de fotbal din lume, publicat de firma de consultanta Deloitte&Touche la inceputul lui martie, Bayern figura pe locul al cincilea, cu venituri de 162,7 milioane de euro in exercitiul 2002-2003. Contextul in care trebuie plasata cifra respectiva nu arata insa prea bine: veniturile sunt mai redusa cu 13,3 milioane de euro fata de anul precedent, iar profitul s-a prabusit la 400.000 de euro, fata de 9,8 milioane de euro, iar asta fiindca echipa n-a izbutit in sezonul trecut sa treaca de primul tur al Ligii Campionilor, iar dupa falimentul grupului Kirch, incasarile din drepturi de televizare s-au redus.



De aceea conteaza acum faptul ca Franz Beckenbauer s-a grabit sa declare ca Bayern isi poate permite sa finanteze de unul singur lucrarile la stadion, chiar fara ajutorul Munchen 1860. In calitate de sef al comitetului german de organizare a Cupei din 2006, Beckenbauer nu-si poate permite sa rateze un proiect care conteaza tot atat de mult pentru finantele clubului sau ca si pentru finantele federale. Caci, in ciuda situatiei dificile a bugetului federal, Germania s-a angajat sa cheltuiasca mai mult de 6 miliarde de euro cu pregatirea infrastructurii pentru Campionatul Mondial din 2006, urmand ca pana in 2010, cheltuielile legate de marele eveniment fotbalistic sa se apropie de 8-10 miliarde.



In asemenea conditii, e logic ca Beckenbauer s-a intrecut cu ministrul economiei, Wolfgang Clement, in a scoate in evidenta rentabilitatea Cupei pentru economia germana: 3,2 milioane de spectatori pe stadioane, 30 de milioane de oameni care vor vedea meciurile la televizor, contracte pentru Adidas, contracte pentru companiile care lucreaza la infrastructura si asa mai departe. Cum a zis Clement, "o sa avem o ocazie unica sa aratam lumii ce putere de inovatie are economia noastra si sa slefuim brandul <Fabricat in Germania>". Iar cu slefuirea nu e nici o problem: daca tot platesc biletele la meci, spectatorii n-au decat sa barfeasca pe urma cat vor despre banii cu care s-a ridicat Allianz Arena.
crenguta.nicolae@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania