Afaceri de la zero

Nasul "cainilor" i-a nasit si pe ucraineni

04.09.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu


Calificarile pentru Mondialul din 2002 au debutat sambata si in Europa, cu 16 dintre cele 24 de meciuri programate in prima etapa. Marile surprize ale zilei s-au consumat in grupa a cincea, unde absolut toate echipele cotate cu prima sansa au pornit cu stangul.

Belarus a dispus cu 2-1 de ?ara Galilor, care pleca din pozitia de favorita, gratie golurilor marcate de aaskevici si Belkevici, doi dintre jucatorii de baza ai campioanei Ucrainei, Dinamo Kiev. Belarus devine astfel o amenintare pentru restul favoritelor, in conditiile in care ambele au capotat.

Dupa scandalul iscat in jurul mijlocasului Mykland, implicat intr-un tur al barurilor de noapte inaintea meciului de sambata, Norvegia s-a acoperit de rusine "acasa", obtinand doar un 0-0 in partida cu modesta Armenie.

aocul s-a produs insa la Kiev, unde Ucraina, cu aevcenko intre titulari, a pierdut la scor, 1-3, in fata Poloniei. O Polonie mult schimbata in bine dupa "amicalul" cu Romania, unde a scapat cu o remiza doar pentru ca barele portii i-au venit in ajutor goalkeeperului Dudek.

Devenit cosmarul lui Dinamo in preliminariile Ligii Campionilor, nigeriano-polonezul Olisadebe a lovit din nou, marcand golurile de 1-0 si 2-1 ale lesilor, ambele in stil Gerd Muller, cu lovituri din zona careului mic. La 3-1, Juskoviak a avut sansa de a mari diferenta, dar a ratat penaltyul acordat.

O mare surpriza a fost la un pas de a se consuma in grupa a doua, pe "Amsterdam Arena", unde reprezentativa Olandei a reusit abia pe final sa dreaga busuiocul in fata Irlandei (2-2).

In meciul sau de debut la carma "portocalei mecanice", selectionerul Louis van Gaal s-a confruntat cu o serie de absente, Stam, Davids, Zenden, Overmars, Numan, pe care nu le-a putut compensa, ceea ce britanicii, si ei lipsiti de Mark Kennedy si Phil Babb, au speculat cu promptitudine.

Irlanda a dominat partida, si-a creat cele mai bune ocazii, din care a valorificat doua, prin Robbie Keane (min. 21) si McAteer (65), si a fost la patru minute de un succes pe ansamblu meritat.

Cu spectrul infrangerii in fata, olandezii au fortat in final si eforturile lor s-au vazut concretizate prin reusitele lui Jeffrey Talan (71) si Van Bronckhorst (84).

Altfel, Elvetia a confirmat criza pe care o traverseaza, 0-1 pe teren propriu cu Rusia in derbyul grupei intai, iar Spania s-a impus neasteptat de greu in fata Bosniei (2-1, grupa a saptea).

De remarcat evolutia convingatoare a Germaniei, 2-0 cu Grecia la Hamburg, care demonstreaza cu fiecare partida disputata ca Euro 2000 a fost pentru ea un accident.

Grupa 1: Elvetia - Rusia 0-1; Grupa 2: Andorra - Cipru 2-3, Olanda - Irlanda 2-2; Grupa 3: Bulgaria - Cehia 0-1, Irlanda de Nord - Malta 1-0, Islanda - Danemarca 1-2: Grupa 4: Aserbaidjan - Suedia 0-1, Turcia - Moldova 2-0; Grupa 5: Belarus - ?ara Galilor 2-1, Norvegia - Armenia 0-0, Ucraina - Polonia 1-3; Grupa 6: Letonia - Scotia 0-1, Belgia - Croatia 0-0; Grupa 7: Bosnia - Spania 1-2; Grupa 9: Germania - Grecia 2-0, Finlanda - Albania 2-1. Partida amicala: Franta - Anglia 1-1.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania