Afaceri de la zero

NBG va emite actiuni ca sa puna mana pe Finans

05.04.2006, 00:00
National Bank of Greece (NBG) isi va majora capitalul social cu 3 miliarde de euro, echivalentul a 23% din capitalizarea bursiera, pentru finantarea achizitiei a 46% din actiunile Finansbank, in valoare de 2,3 miliarde de euro.

Analistii sunt de parere ca preluarea pachetului de actiuni Finansbank va aduce beneficii actionarilor NBG, pe termen lung, in contextul dezvoltarii economice rapide a Turciei si a posibilei aderari la UE a tarii.

Valoarea de piata a celei mai mari banci din Grecia este de 13,06 mld. euro.

Cotatia actiunilor NBG a inregistrat o crestere de 2,9% in cursul sedintei de tranzactionare de marti, dupa o scadere initiala, in urma anuntului privind majorarea de capital.

Directorul executiv al NBG, Takis Arapoglou, a declarat, marti, intr-o conferinta, ca este optimist in privinta achizitiei Finansbank si a perspectivelor de viitor. "Aceasta este in concordanta cu strategia NBG de intensificare a prezentei in aceasta zona", a afirmat Arapoglou.

Oficialul NBG a mai anuntat ca banca elena va initia, incepand din 5 aprilie, un turneu de prezentare a emisiunii de actiuni pentru investitorii din Londra, New York si, posibil, Boston si Frankfurt. In cursa pentru preluarea Finansbank se mai afla si banca americana Citigroup, o serie de surse indicand ca institutia are cele mai mari sanse de a prelua Finansbank.

Finansbank este prezenta si in Romania din 2000, detinand, la sfarsitul anului trecut, o retea de 40 de sucursale, obiectivul bancii fiind ca, in acest an, numarul acestora sa ajunga la 80.

Atat NBG, cat si Finansbank sunt prezente pe piata din Romania.

Finansbank a intrat pe piata romaneasca in 2000. La sfarsitul anului trecut banca detinea o retea de 40 de sucursale, pentru acest an propunandu-si sa-si dubleze numarul.

National Bank of Greece a preluat in 2003 Banca Romaneasca.

Institutia elena mai controleaza si Eurial Leasing, Alpha Insurance Romania si ETEBA Romania, companie de consultanta si brokeraj.

De asemenea, banca elena a depus oferte pentru preluarea pachetelor majoritare de actiuni la Banca Comerciala Romana (BCR) si la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC). Daca in cazul primei privatizari nu a fost selectata pe lista scurta a candidatilor, comisia de privatizare a CEC a promovat-o, alaturi de alti sase ofertanti, in etapa a doua.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania