Afaceri de la zero

Nici boncaluitul nu mai e pe gratis

11.11.2002, 00:00 Autor: Romulus Deac

Vanatorii descriu boncaluitul cerbilor drept unul dintre cele mai fascinante spectacole din lumea animalelor. In judetul Cluj, acest ritual se desfasoara indeosebi in padurile de pe Valea Ierii. Un fost vanator din comuna clujeana Floresti a pus pe picioare o afacere care sare binisor din tiparele clasice. Scoate bani - si nicidecum marunti - ducand turisti straini prin paduri, sa vada ritualul de imperechere la cerbi.
O excursie de acest fel dureaza, de obicei, trei zile. Se face neaparat calare, altminteri drumetii nu se pot apropia de cerbi, intrucat i-ar trada mirosul.
Majoritatea clientilor lui Fenechiu sunt vanatori, pentru care boncaluitul cerbilor este un spectacol unic. Iar ca sa il fotografieze sau sa-l filmeze nu se zgarcesc deloc la bani.
Vazand ca afacerea ii merge bine, intreprinzatorul s-a gandit sa si-o extinda. Asa ca, in curand, are de gand sa organizeze expeditii pentru privitul imperecherii la cocosul de mesteacan.

De la calarie
Mare pasionat de vanatoare, Marian Fenechiu a haladuit pe dealurile si prin padurile Clujului vreme de 6 ani. Indeajuns ca sa le cunoasca toate cotloanele si sa invete naravurile dobitoacelor. In 1997 a pus insa pusca in cui si s-a apucat de afaceri. Si-a deschis un club hipic, langa poligonul de tir din Floresti. "Au venit tot soiul de turisti straini sa ia lectii de calarie. Dupa un an, doi, au revenit si au adus cu ei si alte persoane. Asa am ajuns sa avem clienti prin toata Europa", povesteste Marian.
S-a apucat sa organizeze si excursii calare. La inceput, pe dealurile din imprejurimi, apoi tot mai departe. Intr-o astfel de drumetie, prin 1998, in care a avut ca tovarasi un grup de vanatori, a ajuns intr-o padure de pe Muntele Baisorii. "Se auzeau cerbii boncaluind si mi-au cerut sa-i duc sa ii vada. Le-am facut pe plac. Au stat si s-au uitat de la cap la coada. La luptele pe care le dau intre ei, la ritualul prin care isi atrag femelele si, bineinteles, la imperechere. Le-a placut atat de tare, incat au zis ca vor reveni", rememoreaza Marian. Cine ar fi crezut ca de aici se poate naste ideea unei mici afaceri?

Un ritual de pret
Vanatorii si-au tinut promisiunea si au revenit un an mai tarziu "la cerbi", impreuna cu niste straini. Acestia din urma au fost si ei incantati de cele vazute si i-au promis clujeanului ca ii vor trimite si alti clienti. De aici pana la transformarea acestui "hobby" intr-o sursa de venit nu a mai fost decat un pas.
In fiecare toamna, de la mijlocul lunii septembrie pana la sfarsitul lui noiembrie, Marian Fenechiu conduce pe dealurile de pe Valea Ierii grupuri de turisti din intreaga Europa sa priveasca ritualul de imperechere a cerbilor.
"Cei mai multi sunt din Austria, Germania si Ungaria. Majoritatea sunt vanatori pasionati, pentru care boncaluitul reprezinta un spectacol unic. Vin, filmeaza, fac fotografii, apoi se intorc acasa. Anul acesta am avut deja doua grupuri de turisti europeni si astept unul din Statele Unite. Multi dintre ei au revenit", mai spune intreprinzatorul.

Caprioara nu-i totuna cu ciuta
O excursie standard dureaza trei zile si costa 50 de dolari pe zi. Cu banii de mancare si cazare - asigurate la o cabana din Valea Ierii - toata cheltuiala ajunge cam la 220-250 de dolari. Intregul drum este parcurs calare. "De cerbi nu te poti apropia, fara sa te simta, decat calare. Asta pentru ca mirosul cailor este mai puternic decat cel al omului si se aseamana cu cel de cerb", explica Fenechiu.
Privitorii "profesionisti" stiu intotdeauna la ce se uita. Din familia cervidelor fac parte doua specii, destul de asemanatoare, pe care profanii le confunda adesea: capriorul, mult mai mic decat cerbul, ce are ca pereche caprioara, si cerbul, care ajunge la 350 de kg si are pereche cerboaica sau ciuta.
Desi poate fi exploatata doar doua-trei luni pe an, afacerea lui Fenechiu merge struna. Din cele 6-7 drumuri pe care le face la Valea Ierii castiga mai multi bani decat multi altii intr-un an. In plus, toata lumea e multumita. Clienti si "angajati" deopotriva.

Urmeaza cocosul de mesteacan
O varianta mult mai populara a serviciilor de genul celor oferite de Fenechiu e asa-numitul "birdwatching". Pe romaneste, "privitul pasarilor". Exista o sumedenie de cluburi in care s-au reunit zeci de mii de oameni de pe intreaga planeta, cu o pasiune comuna: privitul pasarilor in mediul lor natural. Internetul abunda de pagini ale unor astfel de cluburi in care sunt prezentate, pe larg, mii de specii de pasari. Se gasesc acolo pana si indicatii tehnice legate de modul in care zburatoarele trebuie privite sau fotografiate.
Acest hobby a patruns si in Romania, in ofertele marilor agentii de turism fiind inclus si birdwatching-ul. Deschis la nou, Marian Fenechiu e decis sa-si extinda afacerea si, incepand din aprilie, sa organizeze excursii pentru privitul imperecherilor la cocosul de mesteacan.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania