Afaceri de la zero

Nu da clubul tau pentru cal

18.02.2004, 00:00 Autor: Costi Mocanu


Fotbalistii romani din Spania isi recalculeaza banii dupa ce gvernul Spaniei le-a facut un neasteptat cadou, reducand taxele pe venituri. Contra, Claudiu Raducanu, Stelea, Craioveanu, Catalin Munteanu si Rosu au aflat incantati ca, fata de 45% din venituri, taxa de pana acum, isi vor imbogati portofelul cu multe sute de mii de euro, dupa ce impozitul a scazut la 25%. Dintre sportivi, cel mai fericit este, fara indoiala, David Beckham, ale carui venituri sunt de circa 9 milioane de lire sterline pe an. Noua prevedere fiscala pastreaza in conturile celei mai mediatizate familii din lume aproape 2 milioane de lire sterline in fiecare an.



In timp ce Beckham face planuri cum sa cheltuiasca banii picati din cer, prin bunavointa guvernului Aznar, fosta sa echipa, Manchester United, este in pragul unui adevarat razboi civil. Actionarii principali l-au luat la tinta pe managerul Alex Ferguson si au cerut o ancheta detaliata asupra modului in care managerul a investit banii clubului in transferuri de jucatori si salarii. Omul de afaceri irlandez John Magnier, care controleaza 28,9% din cel mai bogat club din lume, a fortat o adunare generala a actionarilor, nemultumit de politica scumpa de cadre practicata de Alex Ferguson. Magnier si JP McManus, asociatul sau, au informat in scris conducerea executiva a clubului ca pentru a-si proteja actiunile vor intreprinde toate demersurile posibile.



Mai exact, Magnier a solicitat deschiderea unei anchete privind transferurile unor jucatori precum Rio Ferdinand, Juan Sebastian Veron, Kleberson si Cristiano Ronaldo, lasand sa se inteleaga ca importante comisioane ar fi fost alocate intermediarilor apropiati lui Jason Ferguson, fiul antrenorului. John Magnier a solicitat explicatii in legatura cu transferurile a nu mai putin de 13 jucatori. Intr-o scrisoare adresata de Magnier consiliului de administratie al gruparii britanice, cu 99 de intrebari, nu se face referire la agentii jucatorilor achizitionati de Manchester United, ci la intermediari. Potrivit presei din Anglia, desi in document nu este precizat nici un nume, Magnier a facut aluzii la intermediari legati de Jason Ferguson, fiul antrenorului Alex Ferguson.





Afacerile lui Ferguson & Son



In spatele elegantei britanice din textul protocolar, presa engleza a descoperit acuzatii dure, fara precedent, impotriva lui Ferguson, managerul care a intrat in al doilea deceniu de activitate neintrerupta la United. Scandalul a izbucnit exact in preajma prelungirii contractului lui Ferguson, in ianuarie, si i-a pus pe directorii clubului in mare incurcatura. Dorind, fara indoiala, sa-l pastreze pe Ferguson, angajatii cu functii de raspundere de la Manchester si-au riscat propriile posturi, pentru ca un nou contract cu scotianul Alex ar fi insemnat nemultumirea actionarilor principali, deci o posibila demitere a intregii conduceri.



In spatele succeselor pe linie cu United, Ferguson a construit, ce-i drept, o lume dubioasa, fara legatura cu traditionalul fair-play insular. L-a implicat mult pe fiul sau in business-uri care exploateaza imaginea clubului (intr-o vreme, o firma obscura, reprezentata de Jason Ferguson, controla activitatea de merchandising de la United!) si a ridicat la cote nemaiatinse comisioanele agentilor care aduceau fotbalisti la Manchester. Doua activitati care incap intr-un rand de text, dar care in cazul unui club de renumele englezilor in tricouri rosii aduc milioane bune de dolari pe an. Banuind ca Ferguson sta in spatele acestor - probabile - scurgeri de fonduri, actionarii principali au fortat ancheta, angajand chiar o firma independenta de audit pentru cercetarea transferurilor de jucatori facute de club.



John Magnier nu si-a ascuns intentia de a-l schimba din functie pe Ferguson, in locul caruia doreste sa-l aduca pe antrenorul Martin O'Neill, care pregateste in prezent formatia Celtic Glasgow. Ferguson a semnat in 2002 un contract pe trei ani cu Manchester United, anuntand ca dupa expirarea acestei intelegeri se va retrage din activitate. La finele lunii trecute insa, conducerea clubului Manchester United a anuntat prelungirea cu un sezon a contractului antrenorului Alex Ferguson. Intelegerea prevede cresterea imediata a salariului lui Ferguson cu 1,5 milioane de lire sterline pe an, ceea ce inseamna ca antrenorul scotian va primi in fiecare sezon 5 milioane de lire sterline.



Reactia lui Ferguson la acuzatiile lui Magnier a fost, fireste, plina de retorica si foarte indignata. "Trebuie sa ma intreb: ce am facut ca sa imi atace familia in acest fel? Fiul meu Jason a trebuit sa cheme Politia, dupa ce a observat ca i-a fost deschisa cutia de corespondenta, iar scrisorile sale au fost gasite in gradina. Am petrecut 17 ani la acest club si nimeni nu s-a indoit de autoritatea mea. Nu am nimic de-a face cu nici un impresar si niciodata nu am vorbit cu vreunul: nici nu le dau de lucru si nici nu-i platesc, aceasta este treaba lui David Gill, directorul nostru executiv", a spus Ferguson.





Magnier,lasa-ne!



Pentru "Fergie", sprijinul decisiv a venit insa din partea suporterilor. Desi nu este un personaj comod (l-a lovit pe Beckham cu gheata in cap in vestiar, l-a indepartat pe olandezul Stam dupa ce acesta a povestit intr-o carte iadul din cantonamente), Ferguson este adulat in tribunele de pe Old Trafford. Oamenii au scandat permanent numele lui Fergie la meciurile disputate de United in perioada de conflict. Mai mult, pentru a-si preciza foarte clar preferintele, fanii nu s-au sfiit sa-i injure pe fata pe detinatorii celor mai mari participatii de capital in club.



Indignarea suporterilor a capatat proportii atunci cand s-a aflat ca Magnier, cel care-i cere capul lui Ferguson, mai are un conflict cu managerul, fara legatura cu lumea fotbalului. Pasionati crescatori de cai, cei doi s-au luptat vreme indelungata pentru drepturile asupra unui armasar de soi, numit trufas "Stanca Gibraltarului". Aceasta informatie i-a intaratat pe suporteri, care au vazut imediat firul conspiratiei impotriva managerului iubit: razbunare in fotbal pentru un conflict hipic!



Presiunea fanilor a fost decisiva si United continua acum cu Ferguson. Atentia actionarilor este insa treaza si orice pas gresit al echipei poate insemna demiterea imediata a scotianului, chiar daca inaintea numelui acestuia Regina Marii Britanii a asezat mult ravnitul (si invidiatul) titlu de Sir. Solutionarea conflictului, chiar daca tensiunile inca exista, a determinat revenirea la cote inalte a actiunilor clubului si la reintoarcerea celor interesati de preluarea lui. Nu vorbim de rusi acum, pentru ca invazia acestora se limiteaza pentru moment la nume mai putin stralucitoare din sport...





Daca Fergie ar fi roman



Miliardarul american Malcolm Glazer, patronul echipei de fotbal American Tampa Bay Buccaneers, a angajat o banca de renume, Commerzbank, ca sa studieze afacerile clubului. Glazer tocmai si-a imbogatit pachetul de actiuni detinute la United (are acum 16,3% din club), insa analistii pietei financiare cred ca americanul se pregateste sa aseze pe masa celorlalti actionari o oferta ametitoare pentru a prelua total controlul si a detine pachetul majoritar. Sunt unii care sustin ca tocmai asta ar fi singura sansa prin care Ferguson poate scapa de demitere: patronul american care n-are nimic de-a face cu caii (deh, slabiciune seculara la englezi...), ci doar cu business-ul adevarat care arata "plus" si multe zerouri la final.



Privind lucrurile din perspective strict romanesti, pentru Ferguson n-ar fi tocmai rea nici demiterea. Pana la finalul contractului ar sta acasa, s-ar ocupa de caii sai favoriti si si-ar incasa salariul de cateva milioane bune euro pe an. Asa face argentinianul Hector Raul Cuper - dat afara de la Inter, a refuzat peste 20 de noi oferte, spunand ca pana in 2006 face plaja la Mallorca si isi cheltuieste cei 6 milioane de dolari pe an pe care-i primeste de la echipa milaneza.





Al cui va fi clubul?



Consiliul de administratie al Manchester United a anuntat ieri oficial ca nu a primit nici o oferta de preluare a clubului. Anuntul survine numeroaselor speculatii despre posibila intentie a americanului Malcolm Glazer de a cumpara pachetul majoritar al United. In ceea ce il priveste, Glazer a declarat ca nu s-a decis inca, dar ca este posibil si sa-si majoreze in continuare participatia, si sa-si vanda pachetul pe care il detine acum. Speculatiile cu pricina au fost declansate de faptul ca Glazier si-a majorat acum cateva zile participatia la peste 16% la mai putin de 24 de ore dupa ce irlandezii John Magnier si JP McManus, actionarii principali ai Manchester United prin intermediul firmei Cubic Expression, si-au majorat si ei pachetele detinute, ajungand de la 25,5% la 28,8% (ceea ce inseamna ca Magnier si McManus au cumparat inca opt milioane de actiuni, platind in total 20 de milioane de lire sterline). Conform legislatiei britanice, actionarul care atinge pragul de 30% intr-o societate este obligat sa faca o oferta de preluare integrala a acesteia. Deocamdata, parerile despre o asemenea preluare sunt impartite; unii comentatori sustin insa ca fanii United nu ar trebui sa se teama acum de Magnier, ci de Glazer, pentru ca daca americanul ar fi cel ce va castiga lupta pentru stapanirea clubului, va creste cu siguranta preturile la bilete, va mari tarifele pentru drepturile de difuzare a meciurilor si mai mult ca sigur nu va avea ce mare lucru sa schimbe in managementul unui club care numai de rezultate sportive sau financiare slabe nu poate fi acuzat (spre totala deosebire de Tampa Bay Buccaneers, pe care Glazer a reusit s-o transforme dintr-o echipa anonima in castigatoarea Superbowl).
costim@protv.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania