Afaceri de la zero

O partida de doua milioane de dolari

21.07.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


Campionul mondial de sah Gary Kasparov a acceptat, in sfarsit, sa iasa din carapacea in care se inchisese in ultima vreme, acceptand provocarea lui Vladimir Kramnik, numarul doi mondial. ai asta nu doar de dragul de a confirma ca ramane mintea cea mai stralucitoare in fata tablei cu 64 de patrate, ci pentru ca bursa meciului care se va disputa anul acesta la Londra, intre 8 octombrie si 4 noiembrie este de 2 milioane de dolari. O cifra absolut incredibila pentru sportul mintii.

De la ultimul joc pentru coroana suprema au trecut deja cinci ani, interval in care rebelul Kasparov, eliberat de sub tutele Federatiei internationale de sah (FIDE), nu si-a mai pus niciodata titlul in joc. Ultimul salanger a fost indianul Vishwanathan Anand, care si-a castigat, intr-un baraj foarte solicitant, dreptul de a-l intalni pe campion.

Numai ca, lovitura de teatru, Anand nu a fost cel acceptat, salanger oficial, fara a disputa vreo partida de calificare, fiind numit Vladimir Kramnik.

Neindoielnic, disputa Kasparov - Kramnik este considerata de toti amatorii si specialistii jocului de sah drept un "meci al gigantilor", unul cum nu s-a mai disputat de trecuta confruntare Karpov - Kasparov.

Meciul va fi organizat pe durata a 16 partide. In cazul in care disputa se va termina la egalitate, Kasparov isi va pastra coroana.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania