Afaceri de la zero

O portie de cultura, va rog, dar sa fie picanta

17.03.2003, 00:00 Autor: Petrina Calabalic

Ziarul Financiar a scris si va mai scrie despre diaspora romaneasca - despre afacerile sau pur si simplu despre modul de viata al comunitatilor de romani din tari straine. Mai rar insa au aparut articole despre comunitatile de straini din orasele romanesti, desi nu numai in Capitala, ci si in alte orase de la noi au aparut mici "Chinatowns" sau zone locuite de expatriati de diferite origini (nu e vorba aici de militarii americani de pe litoral). Locurile clasice de intalnire a acestor straini sunt, in general, restaurantele si barurile, fiindca s-ar parea ca traditiile culinare nationale sunt cele care pot fi cel mai greu inlocuite atunci cand pleci intr-o tara straina. Nu e de mirare ca unii din strainii sositi in Romania au ales sa-si deschida aici afaceri care le valorifica tocmai priceperea in materie gastronomica. Si care, in plus, se dovedesc o buna propaganda pentru tara lor, avand in vedere curiozitatea si permeabilitatea romanilor fata de oferta altor culturi.
Ce poate face un student indian la Medicina cu 25.000 de dolari? Sagar Annie Singh a ales sa deschida in Timisoara un restaurant cu specific indian si sa aduca, pe cheltuiala lui, doi bucatari indieni care habar n-aveau inainte cu ce se mananca Romania.
Sagar Annie Singh e originar din orasul tibetan Dharamsala, locul unde in prezent mediteaza Dalai Lama. Are 26 de ani si a venit in Timisoara in 1997. Isi aminteste cu tristete de prima lui experienta romaneasca. Tocmai ajunsese in Bucuresti cu avionul. Avea la el o multime de bagaje. Intr-un moment de neatentie, niste vagabonzi i-au furat geanta in care avea cateva lucruri de valoare, banii pentru taxa de studii pe un an si banii de cheltuiala, dupa care au disparut. Ajuns in Timisoara, a observat imediat ca aici oamenii sunt mai saritori si mai deschisi. Acest lucru l-a incurajat sa porneasca in orasul de pe Bega o mica afacere cu specific indian.



Restaurant de 25.000 de dolari
Cu 25.000 de dolari, Annie a cumparat un spatiu intr-o cladire in Piata Unirii si a adus din India obiecte de arta si artizanale, precum si doi bucatari cu diploma.
Peretii restaurantului sunt decorati cu picturi ale zeului Krishna, ale fluviului Gange, cu mici statuete reprezentand dansatoare, yoghini si preoti, precum si cu o miniatura in marmura a uneia dintre cele sapte minuni ale lumii, Taj Mahal. Deasupra usii, chiar la intrare, troneaza o figurina a lui "Lord Ganesha", adica Zeul Elefant, despre care se spune ca aduce noroc. In ceea ce il priveste, Annine isi reprezinta din plin locul de bastina: turbanul pe care il poarta Annie se numeste "Dastar" si este un simbol al religiei Sikh, cu origini in hinduism. Un alt obiect distinct al lui Annie este bratara numita Pag, care are rolul de a-i aminti celui care o poarta ca trebuie sa se fereasca sa faca rau.
Chelneritele poarta sari, rochia traditionala in India. De cand poarta sari, Otilia Giurgiu, una dintre chelnerite, a invatat sa spuna in indiana "namaste", "fir ayega" si "shubh bhoj". Adica "buna ziua", "pofta buna" si "va mai asteptam"
Singurele probleme sunt legate de condimentele folosite in prepararea felurilor de mancare: acestea nu se gasesc in Romania, asa ca trebuie importate din India.



Mandan si Ashwani
Annie a angajat la restaurant doi bucatari, pe care i-a adus chiar din India. Mandan Lal are 25 de ani si vine din orasul Jaipur, supranumit Orasul Roz fiindca - spune Mandan - "acolo totul este roz, de la cladiri pana la obiectele de decor". Mandan avea de gand oricum sa-si faca un rost in Europa. Si daca tot s-a ivit o sansa, a venit in Romania, chiar daca pana in urma cu trei luni nici nu stia de existenta acestei tari.
Mandan este incantat ca timisorenilor le place mancarea gatita de el. A observat ca in topul preferintelor celor care trec pragul restaurantului se afla puiul cu unt, puiul cu ceapa si aperitivele Samosa si Kachori. Mandan nici nu vrea sa auda de mancarea romaneasca, despre care spune ca nu e destul de condimentata pentru un indian.
Ashwani Kumar, in varsta de 45 de ani, este cel de-al doilea bucatar de la restaurantul Maharaj. Si-a lasat in India sotia, cinci fiice si un fiu pentru a castiga mai multi bani aici. Este bucatar de peste 25 de ani, timp in care a invatat nu numai cum se prepara o mancare gustoasa, ci si care sunt proprietatile alimentelor.
Pentru cei care vor sa slabeasca, de pilda, Ashwani recomanda mancarea indiana pe baza de linte. "Lintea nu are grasime si este foarte hranitoare. Deci nu trebuie sa mananci mult", explica bucatarul. In India cresc noua feluri de linte, astfel ca mancarurile care o contin sunt foarte variate. In meniul restaurantului indian sunt incluse 14 feluri de mancare cu linte, printre care aperitive si ciorbe. 



Vine si yoghinul
In aprilie, un yoghin indian va face demonstratii in restaurant. "Sper ca voi reusi sa-i apropii pe timisoreni de ceea ce inseamna India. Cand am venit aici am fost impresionat de interesul romanilor pentru cultura indiana. Am intalnit persoane carora le plac filmele indiene, unii care practica yoga si am vazut in librarii o multime de carti despre kamasutra. Si nu pot decat sa ma bucur atunci cand vad ca in restaurant vin romani si descopera ca le place mancarea noastra traditionala", spune Annie.
Anul viitor va termina facultatea si se va intoarce in India ca sa-si faca meseria de medic chirurg. Desi ii place in Timisoara, Annie spune ca trebuie sa se intoarca acasa. Cat despre restaurant, poate o sa-l vanda - sau poate o sa-l daruiasca unui gurmand de incredere.
"Vreau ca timisorenii sa ne cunoasca mai bine cultura. In restaurant le ofer tuturor o atmosfera indiana si un gust indian. E drept, ceva mai condimentat", glumeste patronul.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania