Afaceri de la zero

OECD: Europa trebuie sa fie atenta la riscurile ce vin odata cu cresterea economica

25.05.2006, 00:00
Statele europene vor avea de suferit de pe urma dezechilibrelor la nivel global daca piata se arata in continuare agitata.

Jean-Phillippe Cotis, economist-sef al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), atrage atentia cu privire la declinul dolarului fata de moneda europeana, situatie ce ar putea reprezenta o lovitura dureroasa pentru redresarea economica a tarilor europene, informeaza BBC News.

"Aparitia unor destabilizari la nivel global va afecta intreaga piata, insa cel mai mult vor suferi regiunile mai putin flexibile la conditiile pietei, printre care se numara si zona euro", a declarat el.

Cu toate acestea Cotis crede ca volatilitatea crescuta pe pietele din intreaga lume reprezinta o reevaluare a previziunilor investitorilor in ceea ce priveste riscul, fata de asteptarile nerealiste care au caracterizat piata in ultimul timp, acest lucru fiind benefic pentru mediul economic.

"Daca preturile din piata sunt asezate la un nivel mai realist, acest lucru nu trebuie sa ne ingrijoreze", a mai adaugat el.

Oficialii OECD prevad ca la nivel global cresterea economica va continua in perioada urmatoare, cu o incetinire a ritmului de crestere in SUA si Japonia, respectiv o accelerare in Europa.

Cu toate acestea, semnalele de redresare a economiilor zonei euro sunt destul de fragile si recomanda reprezentantilor Bancii Centrale Europene (BCE) sa se abtina de la noi cresteri ale ratei dobanzii de referinta (2,5%) pana in toamna pentru a fi siguri ca expansiunea economica este una sustenabila. Insa membrii BCE au semnalat de mai multe ori ca vor ridica rata dobanzii de referinta in iunie pentru a tine in frau inflatia.

Cotis a avertizat ca o depreciere rapida a dolarului fata de euro poate fi o lovitura prea puternica pentru exportatorii europeni. Cresterea deficitelor bugetare in cea mai mare parte a statelor europene atrage dupa sine o lipsa de lichiditati la nivel guvernamental, necesare pentru a stimula economia, in timp ce ratele dobanzilor cresc, fapt ce absoarbe lichiditatile din piata.

In termeni generali, oficialii OECD sunt de parere ca economia mondiala se misca in directia buna, insa ramane in continuare expusa la un numar mare de riscuri.

Printre cele care ar putea avea un impact major asupra mediului economic global sunt dezechilibrele in balantele de cont curent care ar putea crea probleme pe termen lung si piata supraevaluata de real estate.

Cea mai mare problema in acest moment o constituie dezechilibrele in balantele comerciale. Reprezentantii OECD se asteapta ca deficitul in balanta comerciala a SUA sa creasca la 7,5% din PIB pana in 2007, in timp ce China si Japonia vor inregistra surplusuri de 6% din PIB.

Daca aceste dezechilibre vor ramane in continuare necorelate, riscul unui declin major al cursului dolarului va creste determinat fiind de neincrederea investitorilor in capacitatea guvernului SUA de a redresa deficitul de cont curent.

"Este putin probabil ca aceste dezechilibre sa se mentina fara sa treaca neobservate in piata, dar ar putea avea urmari neplacute", avertizeaza membrii OECD.

Dolarul ar trebui sa piarda o treime din valoare pentru ca aceasta corectie in balantele comerciale sa aiba loc.

O alta problema o reprezinta piata de real estate, unde preturile la locuinte cresc intr-un ritm prea alert, care nu caracterizeaza mediul economic, cu efect direct asupra cresterii inflatiei.

Pretul petrolului contribuie de asemenea la cresterea inflatiei, care este insa temperata de importurile ieftine din China.

Reprezentantii OECD mai sunt ingrijorati si de deficitele bugetare, statele nereusind sa reduca deficitele nici in timpul fazelor prielnice ale ciclului economic.

Acest lucru poate afecta capacitatea statelor de a face in viitor fata cheltuielilor legate de asigurarile medicale si de pensii, pe masura ce numarul populatiei imbatranite creste ca efect al imbunatatirii conditiilor de viata.

adrian.cojocar@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania