Afaceri de la zero

Omul cu 27 de hoteluri

10.12.2002, 00:00 Autor: Razvan Supuran

Josef Goschy, presedinte al companiei Unita Turism si director general al companiei de asigurari Unita, cumparata recent de grupul austriac Wiener Stadtische, este unul din cei mai bogati cetateni romani: la 70 de ani, averea sa este estimata la peste 70 de milioane de dolari. Goschy detine in prezent, prin 15 firme, 27 de hoteluri din tara, adica peste 2.200 de locuri de cazare, fiind unul din cei mai mari proprietari de hoteluri din Romania, dupa valoarea si numarul cladirilor.
Cu toate ca este unul dintre cei mai bogati romani, Josef Goschy este insa un om de afaceri de care destul de putini au auzit. Fost functionar la societatea de asigurari ADAS, a emigrat in Germania in 1978, cand avea deja 47 de ani. Exista unele relatari in presa - pe care Goschy le neaga - dupa care ar fi plecat cu o delegatie in Germania, de unde a refuzat sa se intoarca, dobandind ulterior cetatenie germana. Acolo si-a continuat activitatea in domeniul asigurarilor. "In prima perioada petrecuta in Germania, parcurgeam cu masina aproape 200.000 de kilometri pe an. Aveam 500.000 de asigurati. Si acum conduc tot singur: nu imi place sa-mi las viata in mainile altora", spune Goschy.
Dupa doi ani, fostul agent de asigurari ADAS, absolvent a 12 clase, era deja milionar in marci. "In Germania, la inceputul anilor '80, castigam mai bine decat cancelarul Helmuth Kohl, decat presedintele tarii si decat ministrul Finantelor. Si de <n> ori mai mult decat orice presedinte de companie de asigurare".
In 1990, s-a intors in Romania si a investit masiv in asigurari si turism, ajungand dupa zece ani cel mai mare proprietar de hoteluri din Cluj si unul din cei mai importanti din Romania.
Acum, averea sa depaseste 70 de milioane de dolari, ceea ce nu il impiedica sa munceasca, in continuare, in fiecare zi. Saptamana trecuta, prima sa firma din Romania, compania de asigurari Unita, a sarbatorit 12 ani de existenta. "Nu mai muncesc pentru bani din '78-'79. Tot ceea ce fac de atunci fac pentru ca imi place. Si imi place sa muncesc! Nu pot sa stau fara sa fac ceva! Voi mai munci inca", declara milionarul.

O expansiune controversata
Josef Goschy s-a nascut la 14 decembrie 1931 la Bulgarus, judetul Timis. A absolvit Liceul "Nikolaus Lenau" din Timisoara. Intre 1956 si 1959 a lucrat ca inspector la Institutul Financiar. In perioada 1960-1978 a ocupat diverse functii la agentia de asigurari de stat ADAS, printre care director la agentia din Sannicolau Mare, timp de 10 ani. Dupa emigrare, intre 1979 si 1990, a fost presedinte al agentiei de asigurari Colonia din Germania, dupa care, in 1990, a revenit in Romania.
La 3 septembrie acelasi an, Josef Goschy a infiintat Unita, prima societate particulara de asigurari aparuta in Romania dupa Revolutie. Dupa zece ani de activitate, in 2000, a vandut 51% din actiunile Unita, pentru circa 6 milioane de dolari, concernului austriac Wiener Stadtische, care ulterior si-a majorat participatia, ajungand anul trecut sa detina 99% din capital. Goschy si-a pastrat insa functia de director general in cadrul societatii, dupa ce timp de un deceniu a detinut-o pe cea de presedinte.
Unita a avut anul trecut o cota de 3,1% din piata interna a asigurarilor si a ocupat locul 9 in clasamentul general al societatilor de asigurare din Romania. Firma a inregistrat in 2001 o cifra de afaceri de 353,8 miliarde lei si o pierdere neta de 15,5 miliarde lei.
Incepand din 1998, Unita s-a orientat spre investirea in valori mobiliare a rezervelor de prime, iar in acest sens a achizitionat pachete importante de actiuni la o serie de societati din turism din tara. La 31 decembrie 2000 a fost infiintata compania Unita Turism, prin divizarea societatii de asigurare Unita SA in doua companii distincte - Unita SA Timisoara - societate de asigurare si Unita Turism Timisoara. Unita Turism SA a preluat toate actiunile pe care societatea de asigurare le detinuse la societatile de turism. Compania are un capital social de circa 86 miliarde lei, detinut in proportie de 99% de Josef Goschy. Compania de turism are acum in patrimoniu 27 de hoteluri si a inregistrat in 2001 o cifra de afaceri de 6,6 miliarde de lei.
Presa a acuzat in mai multe randuri modul in care Goschy a inteles sa-si cladeasca imperiul de afaceri. S-a scris despre milionarul banatean nu numai ca a avut legaturi cu Securitatea, initiate inca inainte de a emigra in Germania, dar si ca gratie acestora a beneficiat de favorurile unor functionari din Fondul Proprietatii de Stat atunci cand a dorit sa achizitioneze hoteluri. Goschy ar fi ipotecat, astfel, hotelurile cumparate de la FPS la banci, pentru obtinerea unor credite, in conditiile in care nu era inca proprietarul hotelurilor respective.
Pe de alta parte, s-ar fi folosit de situatiile unde PAS-urile (Programele Asociatiei Salariatilor) ajunsesera actionari importanti la unele hoteluri, fara a avea insa si resursele de plata a pachetelor de actiuni cumparate; Goschy ar fi preluat atunci participatiile respective, beneficiind insa ulterior de aceleasi conditii avantajoase de plata a actiunilor ca si cele stabilite de stat pentru privatizarea prin intermediul PAS.

Urmeaza marea fuziune
Indiferent daca aceste acuzatii sunt sau nu intemeiate, imperiul de afaceri al lui Goschy continua sa se extinda. La ora actuala, cel mai important plan al milionarului este fuziunea celor 14 societati de turism la care Unita Turism este actionar majoritar: Transilvania Turism - Alba Iulia, Complex Hotelier Moldova - Iasi, Sarmis - Deva, Traian - Braila, Onix Jupiter - Cap Aurora, Traian - Drobeta Turnu Severin, Safir - Cap Aurora, Complex Comandor - Mamaia, Amiral 2001 Mamaia, Turism Transilvania - Cluj, Dierna - Orsova, Central Turism - Suceava, Hotel Egreta - Tulcea, Turism Mures - Targu Mures.
Adunarile generale ale actionarilor de la cele 14 societati au aprobat deja planul de fuziune in cursul lunii septembrie 2002, iar procesul de unificare este prevazut sa se incheie in primavara anului viitor, ceea ce urmeaza sa duca la formarea celei mai mari companii de turism din Romania.
Josef Goschy a tinut sa precizeze ca, dupa fuziune, cele 27 de hoteluri care compun lantul detinut de Unita Turism nu isi vor schimba numele. "Hoteluri precum Transilvania - fost Belvedere - sau Casa Alba din Cluj, Dierna din Orsova sau Traian din Braila, Amiral si Comandor din Mamaia sunt nume bine cunoscute, asa ca vor fi pastrate, iar noi doar le vom alatura noului brand pe care-l construim acum".

Despre primul milion si urmatoarele
- Cum ati castigat primul milion de lei?
- E o intrebare curioasa pentru acest moment. In 1955, aveam un salariu de 310 lei, ca inspector de asigurari la Administratia Asigurarilor de Stat - ADAS. Atunci doream sa-mi cumpar un radio care costa 2.500 de lei. Am economisit bani timp de noua luni... Primul milion pe care l-am castigat nu a fost in lei, ci in marci.
In '78, am inceput activitatea de asigurari in Germania. Primul an a fost greu, dar in al doilea, castigam deja de zece ori mai mult. In 1980, mi-am cumparat prima vila, cu exact un milion de marci. Din '81-'82, in nici un an nu am castigat mai putin decat atat. In '90 am venit aici si am investit 6 milioane de marci in asigurari. Primul milion de lei l-am castigat, asadar, abia dupa '90...
- De ce ati emigrat in Germania si ce v-a determinat sa va intoarceti in Romania?
- E simplu: am plecat sa traiesc mai bine si m-am intors ca sa-mi dovedesc ca mai pot face fata unei asemenea provocari. In anii '70, populatia traia foarte greu aici. Etnicii germani care se stabileau in Germania erau ajutati foarte mult, fiind despagubiti pana si pentru proprietatile pe care le lasau aici.
Eu am plecat legal, asteptand doi ani primirea pasaportului. S-a scris ca as fi fost securist si de aceea as fi plecat. Nu am plecat in nici o delegatie, ci impreuna cu familia, riscand mult. Am plecat din Timisoara si tot acolo m-am intors.
La inceputul anilor '90, fosta ADAS ii incita pe asigurati ca eu as fi venit inapoi sa fur banii populatiei si sa fug in Germania. Iata, sunt aici, iar banii mei tot aici sunt investiti!
-De ce continuati? Nu va ganditi sa stati si sa consumati ce ati agonisit?
-Am venit sa-mi dovedesc ca mai sunt in stare sa fac ceva si constient ca pot sa ajut cumva redresarea acestei tari. Si, credeti-ma, sunt in postura de a face ce imi place! Am facut toate astea pentru propriul meu vis.
Problemele nu au fost putine, iar sacrificiile - pe masura. Familia mea e in Germania, au fost nenumarate discutii cu sotia si copiii, iar nepotii mei n-au avut parte de mine de 15 ani de zile. Aveau cam doi ani cand m-am intors in Romania.
- Te poti imbogati in Romania doar furand?
- Eu sunt un contraexemplu. Aici se pot castiga mult mai multi bani decat in alte tari, muncind corect. In Germania, nu as fi putut castiga atat de mult, asa de repede, prin aceeasi munca. Dar faptul ca am fost primul investitor privat pe piata asigurarilor din Romania a contat foarte mult.
- Sunteti pe locul al doilea in topul proprietarilor de hoteluri din tara, cu aproape 2.300 de camere. Vreti sa ajungeti primul?
- Da, sunt al doilea dupa numarul de camere (cu 2.259, dupa Viorel Micula, patron al European Drinks, care au 3.038 camere - n.red.). Dar, ca valoare a cladirilor si ca numar al lor, sunt primul in Romania. Aceste criterii sunt, parca, mai relevante.
- Cand va avea si Clujul un hotel de cinci stele?
- Ar fi inutil. Pentru ce e aici, sunt suficiente cele de patru stele, cum e Casa Alba...  Si Belvedere ar putea fi, cu mici modificari, de patru stele. Am sa ma gandesc, peste doi-trei ani, daca va fi nevoie, la mai mult.
- Ce ati face daca ar fi s-o luati de la inceput?
- Imi amintesc cu drag de orice afacere pe care am facut-o, asa ca, daca as avea 20 de ani, as face exact aceleasi lucruri. Dar singur, fara asociati. Pe de alta parte, in situatia actuala a Romaniei, cine nu are relatii nu poate reusi doar prin combinatia talent-munca. Eu n-am dat mita niciodata, dar cred ca nu ar fi simplu sa pornesti acum de la zero.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania