Afaceri de la zero

Piata sucurilor naturale, estimata la 24 de milioane de euro

20.12.2004, 00:00 Autor: Claudia Covaci


Desi Romania nu duce lipsa de fructe, principalii jucatori de pe piata sucurilor naturale prefera totusi importurile de materie prima din alte tari, in defavoarea celei locale. Consumul scazut de sucuri naturale nu i-a indreptatit pana acum pe acestia sa investeasca in prelucrare, desi, spun ei, fondurile exista si sunt pregatite sa mearga in aceasta directie.



Reprezentantii locali ai firmei austriece Pfanner au afirmat, de pilda, ca o astfel de investitie nu se justifica, dat fiind consumul prea mic.



Pe o piata estimata in 2003 la circa 24 de milioane de euro, consumul anual se ridica la numai trei litri pe cap de locuitor. Aceasta in conditiile in care intr-o tara cum este Germania, consumul este de 37 de litri anual pe cap de locuitor.



Unul din putinii jucatori care a decis sa investeasca in aceasta directie a fost La Festa Romania, filiala a grupului polonez Maspex. Compania a investit astfel la Valenii de Munte, judetul Prahova, in jur de trei milioane de euro intr-o unitate de prelucarare a legumelor si fructelor, ce va fi incheiata in 2005.



In rest, ceilalti jucatori importanti de pe piata sucurilor naturale si a nectarurilor, cum ar fi Coca- Cola HBC Romania, care detine Cappy, Quadrant Amroq Beverages (QAB), cu Prigat sau Parmalat, cu Santal, si chiar European Drinks, firma romaneasca, importa concentratele.



Cel mai important furnizor de concentrate de fructe din Romania este compania Raureni de la Ramnicu Valcea.





Cel mai dinamic sector al industriei





Motivele pentru care consumul a ramas la un nivel scazut sunt, pe de o parte, obiceiul de consum, orientat catre bauturile carbonatate, iar pe de alta parte, nivelul ridicat al taxelor vamale (20-40%), care urmeaza a fi eliminate, treptat, pana in 2007.



Fiind o piata descoperita si intrucat consumul acestor produse da semne de vitalitate- anul trecut au reprezentat sectorul cel mai dinamic al industriei, cu o crestere de aproape 40%- este posibil sa asistam in curand la dezvoltari pe zona de prelucrare a fructelor. Potrivit reprezentantilor industriei, consumul de sucuri naturale s-ar putea dubla pana in 2007. claudia.covaci@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania