Afaceri de la zero

Productia de titei, o telenovela OPEC

04.07.2000, 00:00 Autor: Cosmin Ghinea


Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) ar putea majora din nou productia de titei, daca preturile la petrol de pe piata mondiala nu vor cobori sub 30 de dolari/baril, au apreciat oficiali ai organizatiei.

Potrivit acestuia, o decizie in acest sens nu a fost inca luata, in conditiile in care este nevoie de timp pentru ca recenta majorare a productiei sa fie resimtita pe piata. La bursa din New York un baril de petrol cu livrare in luna august a fost tranzactionat, la inceputul sedintei de ieri, pentru 32,40 dolari, in scadere cu 0,98%. Conform estimarilor OPEC, pretul petrolului va incepe sa scada in urmatoarele doua saptamani, ca efect al cresterii productiei.

Cu toate acestea, este posibil ca recenta decizie a Rusiei prin care taxele la exporturile la petrol au fost majorate cu sapte euro/tona pana la 27 de eruo/tona sa influenteze intr-o mica masura preturile de pe pietele internationale. Premierul rus Mihail Kasianov a semnat luni o hotarare prin care taxele la exporturile de petrol vor fi majorate la 27 euro/tona, de la 20 euro/tona, si la carburanti la 20 euro/tona, de la 12 euro/tona, potrivit serviciului de presa al Guvernului, citat de Reuters.

"Nimeni nu doreste ca pretul petrolului sa-si continue trendul ascendent", a declarat un reprezentant al OPEC, informeaza Mediafax. "Statele producatoare de petrol sunt ingrijorate din cauza cresterii pretului si vor actiona in consecinta, in situatia in care acesta ramane la nivelul actual, iar conditiile de pe piata vor necesita o suplimentare a productiei", potrivit acelorasi surse.

Reprezentantul OPEC nu a mentionat termenul pentru o actiune in sensul controlarii preturilor la acest produs. Pretul petrolului Brent depasea, in tranzactiile de la sfarsitul saptamanii trecute de la bursa londoneza, pragul de 30 dolari/baril, cu mult peste obiectivul fixat de OPEC de 25 dolari/baril.

OPEC a la sfarsitul lunii trecute majorarea productiei cu 710.000 de barili/zi, respectiv doar trei procente din productia anterioara de 24,7 mil. barili/zi.

Oficialii OPEC au respins propunerile de majorare a productiei cu peste un mil. de barili pe zi pentru a nu provoca o scadere prea mare a pretului acestui produs la bursele internationale de marfuri.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania