Afaceri de la zero

Proiectele de energie si transport din Balcani cauta bani americani

24.08.2000, 00:00 Autor: Cosmin Ghinea


Proiectele de investitii romanesti din domeniul energiei si transportului vor putea atrage fonduri suplimentare cu ocazia conferintei "Southeast Europe Energy and Transportation", care va avea loc la mijlocul lunii septembrie in Statele Unite.

La conferinta sunt invitati sa participe reprezentanti ai firmelor americane care au interese in zona balcanica in aceste domenii, precum si ai institutiilor internationale care finanteaza proiecte de acest tip.

Potrivit informatiilor prezentate pe site-ul Agentiei Americane de Comert si Dezvoltare, in cadrul acestei conferinte vor fi prezentate proiecte de aproape 620 de mil. de dolari pentru care deciziile de finantare sunt prevazute sa fie luate in acest an.

Printre institutiile care vor fi prezente la conferinta se numara Banca Mondiala, Banca Europeana de Investitii sau Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

In cadrul conferintei vor participa oficiali din sase tari din regiune, printre care Romania, Bulgaria, Croatia sau Macedonia. Oficialii romani vor putea prezenta propuneri de proiecte din domeniul electricitatii sau a transporturilor..

In urma unui astfel de proiect, care va beneficia de o finantare internationala in cadrul programului Phare "Cross Border Cooperation", la Arad va fi construit un terminal cargo de mare capacitate, investitie in valoare de circa patru milioane de euro.

Documentatia pentru licitatia de selectare a firmei care va construi terminalul a fost definitivata si transmisa spre avizare la Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti, iar proiectul care include aspectele tehnice ale constructiei va fi finalizat in cursul lunii septembrie. Lucrarile la terminal sunt preconizate sa se incheie la 31 decembrie 2001.

Terminalul va avea posibilitatea sa deruleze operatiuni de incarcare/descarcare a marfurilor transportate cu avioane de mare tonaj, pana la nivelul celor de tip Airbus.

Cele doua fluxuri, de incarcare, respectiv descarcare, vor avea o capacitate de 50 de tone marfa pe ora, iar depozitul terminalului va putea inmagazina instantaneu 700 de tone de marfa.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania