Afaceri de la zero

Puiu jumulit de ?iti

22.08.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


Tristete mare in Giulesti, acolo unde, duminica seara, aproape zece mii de suflete "visinii" au ramas cu gura cascata la tabela care afisa la finele partidei Rapid _Rocar un incredibil 2-3.

Tristete mare si in tribuna oficiala, lui George Copos si suitei de VIP-uri care-l insoteau nevenindu-le sa creada ca echipa lor favorita a parasit terenul invinsa.

Profunda amaraciune si pe banca tehnica a feroviarilor, acolo unde Puiu Iordanescu s-a zbatut ca un leu in cusca aproape tot jocul, pentru ca in final sa se prabuseasca neputincios, invins mai de graba de cascada de erori comise de propriii sai jucatori decat de indarjirea adversarului. Un adversar care prin persoana antrenorului ?iti Dumitriu s-a dovedit unul plin de respect.

"In primavara lui '87, pe cand nu aveam masina, ma aflam intr-o statie unde asteptam autobuzul. Puiu Iordanescu, care avea o Dacie break, a oprit langa mine si m-a luat spunandu-mi sa nu-mi fac nici un angajament ca ma aduce secund la Steaua. De atunci am lucrat impreuna ani buni. Am apucat o finala de Cupa campionilor, Steaua - Milan, in 1989, si am condus echipa nationala la Mondialul american din 1994, cea mai buna prezenta romaneasca la un turneu final. Iata de ce, in aceasta seara, cu un ochi ma bucur pentru succesul echipei mele, iar cu celalalt lacrimez pentru necazul pricinuit lui Puiu Iordanescu. Este ultima persoana pe care as fi dorit s-o pun intr-o astfel de postura. Oricum, victoria, care a fost nescontata, neanticipata,dar din tot sufletul dorita ne face fericiti", a conchis la conferinta de presa antrenorul Rocarului.

De cealalta parte, Iordanescu a tinut sa felicite pe adversari "pentru ca au reusit sa ne creeze atatea probleme. U fost ambitiosi, rigurosi si disciplinati. Am pierdut trei puncte mari acasa, puncte care pot cantari enorm in balanta luptei pentru titlu. Acum gandul ne este la returul cu Mika Astarak si la jocul de la Brasov unde vom incerca sa recuperam punctele pierdute".

Pastrand proportiile, am putea spune ca echipa lui ?iti a jucat dupa modelul recomandat tricolorilor la jocul cu Polonia de selectionerul Laslo Boloni: agresiv, dinamic, dezvaluind o rautate pozitiva in ambele faze ale jocului. Dumitriu a stiut sa contracareze perfect asezarea feroviarilor pe teren.

Elevii lui au taiat din fasa posibilitatea de constructie a jocului de catre rapidisti, si a impins spre poarta lui Razvan Lucescu nu mai putin de trei varfuri, Vrajitoarea, Luca, si Buia, ultimii doi fiind prezenti si pe lista marcatorilor.

Daca in sezonul trecut Rocar se confunda pana aproape de identificare cu patronul Gigi Netoiu, personaj care "s-a aliat si cu dracu pentru a trece parleazul", acum echipa are propria ei personalitate care se invarte in jurul unui antrenor foarte popular, a unei simbioze perfecte intre generatia veteranilor Ritli, Buia, Cristescu si cea a manjilor Luca, Vrajitoarea, Alexa ori Iacob, si a patronului Gheorghe Florea, un personaj priceput la fapte si mai putin la vorbe.

Cum la finele acestei saptamani, Divizia A - "Ursus" programeaza derbiul Rocar - Steaua, nu ne ramane decat sa urmarim daca explozia Rocarului in acest debut de editie nu a fost decat un simplu foc de artificii.

Despre Rapid, din pacate, se pot spune prea putine lucruri bune.

Hiar secundul Nae Manea accepta ca echipa "a jucat prost si a pierdut pe bune. A fost o infrangere rusinoasa pentru o echipa cu obiective majore. Daca in urmatoarele jocuri cu astarak si FC Brasov nu vom castiga vor aparea mari probleme. Ne vom concentra toata atentia pentru refacerea psihicului jucatorilor".

Daca jocul s-a ridicat la nivelul asteptarilor, nu acelasi lucru se poate spune despre arbitrul pitestean Aurelian Simion. Acesta a comis doua grave erori - nu i-a acordat primul galben portarului Lucescu la faultul comis asupra lui Vrajitoarea (min. 11), care, adaugat celui de la faza penaltiului, ar fi semnat automat excluderea giulesteanului de pe teren. O a doua eroare care i se imputa este neacordarea unui penalti la patrunderea lui Alexa (min. 55) in careu, stopata prin fault de rapidistul Isaila.

Fara a fi acuzati de malitiozitate, nu putem sa nu remarcam faptul ca in dreptul Rapidului, o echipa care inca se cauta - sistemul 3-6-1 nu se potriveste catusi de putin unei echipe invatate anterior de Mircea Lucescu sa atace supranumeric -, s-au adunat cam prea multe contributii ale arbitrilor (Tiberiu Lajos, la meciul cu Petrolul, Marcel Lica, la cel cu Dinamo).

Ori trupa lui Puiu nu are nevoie de asemenea ajutoare. Pentru ca are neindoielnic valoare. Ramane ca iscusitul antrenor sa rezolve cat mai curand problemele de comunicare intre compartimentele echipei. Fiindca, oricat si-ar dori galeria si George Copos, titlul de campion se castiga avand o echipa competitiva.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania